Mezelurile: Pe lângă aditivi nocivi pentru sănătate, mai conțin și zaharuri
Chiar dacă fac parte aproape constant din alimentația zilnică a multor persoane, mezelurile conțin aditivi considerați dăunători pentru sănătate și, în plus, pot conține și zaharuri. Pe etichetă zaharurile pot fi înscrise sub diferite forme, cele mai curente fiind glucoza, siropurile de glucoză-fructoză, caramelul.
Iată câteva exemple:
De asemenea, produsele ultraprocesate sărate pot conține zaharuri sub diferite nume.
Consumul excesiv de zahăr, o problemă majoră în Republica Moldova
Consumul excesiv de zahăr este o problemă majoră în Republica Moldova, unde un adult sau copil consumă de cinci ori mai mult zahăr decât este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit unui studiu de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) și datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean consumă în medie 125 grame de zahăr pe zi, sau 45,7 kg pe an. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că doza recomandată de OMS este de maximum 25 grame sau șase lingurițe pe zi.
Consumul excesiv de zahăr adăugat poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul sunt doar câteva dintre afecțiunile cronice asociate cu consumul ridicat de zahăr. Zahărul este bogat în calorii și nu are valoare nutrițională. Atunci când îl consumăm, corpul nostru eliberează insulină pentru a procesa zahărul, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de insulină în organism pe termen lung. Acest lucru poate cauza o afecțiune numită rezistență la insulină, care poate duce la diabet de tip 2 și creșterea în greutate, în special în jurul abdomenului. Grăsimea viscerală asociată cu această creștere în greutate este un factor de risc major pentru bolile de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare.
Pentru a combate obezitatea și diabetul, reducerea cantității de zahăr adăugat în alimente este unul dintre factorii principali.
Citește și: Cum afectează consumul excesiv de zahăr sănătatea ta. În R. Moldova este o problemă majoră – Ceconsum
Agenția Națională de Securitate Sanitară a Alimentației, Mediului și Muncii din Franța a efectuat o analiză completă a modului în care sunt utilizate aceste ingrediente care conferă gust dulce în băuturi și alimente procesate. A examinat listele de ingrediente a peste 54.000 de produse disponibile pe piața franceză între 2008 și 2020. Concluziile arată că majoritatea produselor conțin cel puțin un ingredient îndulcitor sau care conferă gust dulce, chiar și în cazul produselor sărate.
Din păcate, în Republica Moldova nu sunt efectuate asemenea studii, de aceea ne revine nouă, consumatorilor să fim vigilenți și să citim atent eticheta produselor alimentare, pentru a face alegeri în cunoștință de cauză.
Zaharuri adăugate: utilizări variate greu de identificat
Pe multe etichete veți găsi zaharurile adăugate care au diferite nume, însă întotdeauna aceleași efecte. Iată o listă cu cele mai frecvente zaharuri utilizate în alimentele preambalate: zaharoză, glucoză, fructoză, dextroză, maltoză, maltodextrină, malț de orz, extract de malț de orz, zahăr din struguri, zahăr de mere, sirop de glucoza, sirop de fructoza, sirop de agave, sirop de amidon, sirop din esență de arțar, melasă, suc de fructe concentrat.
Reducerea consumului de zahăr este esențială pentru a preveni aceste afecțiuni cronice și a promova un stil de viață sănătos și echilibrat. Pentru a reduce consumul de zahăr, putem începe prin a evita alimentele și băuturile procesate care conțin cantități mari de zahăr adăugat. Putem alege să preparăm alimentele acasă, așa cum vă recomandă regulat Platforma CE CONSUM EU, și să consumăm mai multe alimente naturale, cum ar fi fructele și legumele proaspete.