Otrava din vopseaua chimică de ouă. Cum vopsim ouăle de Paște cu ingrediente naturale
Suntem în săptămâna dinaintea sfintelor sărbători de Paște, iar gospodinele se vor întrece în această perioadă la gătitul bucatelor și mai ales la vopsitul ouălor. În goana pentru perfecțiune, de multe ori aspectul estetic este pus pe primul loc, chiar dacă este în detrimentul sănătății noastre. Ouă roșii, galbene, albastre, violete, verzi, portocalii, într-un cuvânt se folosește toată paleta de culori pentru vopsitul ouălor. Iar pentru a obține aceste culori intense, de cele mai dese ori se recurge la vopseaua chimică pentru ouă care afectează sănătatea noastră și a copiilor noștri.
Vopselele sunt pline de E-uri, acești aditivi alimentari deseori periculoși pentru sănătate sau care pot provoca diferite alergii. Chiar dacă vopseaua este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă.
Printre E-urii nocivi din vopselele chimice amintim de:
– azorubina (E122) – poate cauza reacții alergice sau poate fi asociat cu tulburări de comportament la copii, cum ar fi hiperactivitatea.
– tartrazina (E102) – este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii. Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele.
– acidul citric (E330) – poate fi un iritant local la nivel bucal, esofagian şi gastric, iar în cantitate mare poate provoca eroziuni dentare.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre ouăle din comerț. Alege ce e mai bun pentru sănătatea ta – Ceconsum
Copiii sunt cei mai vulnerabili
Vopseaua de ouă poate provoca tulburări gastrointestinale, tulburări digestive, mai ales în cazul copiilor, unde riscul de toxicitate este mai mare și vulnerabilitatea este mai mare.
Decorați ouă de Paște folosind metodele tradiționale
Platforma CE CONSUM EU vă îndeamnă să renunțați definitiv la coloranții artificiali prezenți pe toate rafturile magazinelor și să decorați ouăle de Paște folosind metodele tradiționale.
Personal, de ani buni nu mai folosesc vopseaua chimică de ouă. În schimb, utilizez coji de ceapă pentru decorarea ouălor, iar în general culoarea îmi iese ca în poza de mai jos. Totul depinde de cantitatea de coji folosită.
Metodele tradiționale de decorare a ouălor de Paște sunt cât de poate de ușoare. Iată câteva sfaturi cum să obțineți culorile dorite folosind ingrediente naturale:
Ouă roșii
Pentru a da ouălor culoarea roşie, puteți folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţineţi ouăle în suc. Ouăle pot ieşi uneori maronii în loc de roşii. Pe vremuri, în unele zone, se foloseau şi florile de bujor pentru a colora ouăle și, bineînţeles, clasicele cozi de ceapă roşie.
Ouă galbene
Se fierb timp de o oră cantități egale din coji uscate de ceapă galbenă și flori de găbenele împreună cu 1 lingură de oțet. Se strecoară totul, iar fiertura caldă se toarnă peste ouăle fierte, încă fierbinți. Se lasă totul până la obținerea nuanței de galben dorită. O altă variantă de obținere a culorii galbene este cu frunze de mesteacăn uscate, ori cu coji de portocale sau lămâie sau cu coajă de morcov sau semințe de țelină. O alternativă e curcuma sau turmericul, cu care puteţi obţine uşor un galben intens.
Ouă albastre şi verzi
Culoarea albastră a ouălor o putem obține din flori de viorele, care se fierb aproape o oră. Aceeași nuanță poate fi căpătată și din varza roșie tocată mărunt. Coaja de sfeclă roșie tocată mărunt, la fel este soluția pentru ouăle de nuanța cerului.
Pentru ouă de Paşte verzi, o metodă naturală de vopsire este cea folosind spanac sau iarbă. Dar nu este o nuanță exactă şi este posibil ca ouăle să iasă mai degrabă gri decât verzi.
Ouă violet
Această culoare a ouălor poate fi obținută din fructe de pădure (vor da în general o culoare violet intensă), vin roşu (violet închis-deschis, în funcţie de cantitatea de vin) sau suc de grapefruit roşu (ouăle capătă o culoare pastelată, asemănătoare lavandei).
În concluzie, renunțați la otrăvuri și la perfecțiune, optați pentru ingrediente naturale, aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri.
Sărbători luminate!
Articol realizat de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].