Petiție: Pentru o platformă unică de raportare a neregulilor când cumpărăm un produs alimentar. Împreuna ne facem vocea auzită!
Platforma CE CONSUM EU vine cu o nouă petiție către voi, dragi consumatori, pentru a ne cere împreună drepturile. A venit demult timpul ca, noi, consumatorii, din R. Moldova să fim o prioritate pentru instituțiile statului abilitate să asigure protecția drepturilor consumatorilor. Împreuna ne facem vocea auzită!
Pentru a facilita procedura de depunere a plângerilor/reclamațiilor, dar și pentru a asigura o protecție mai mare a drepturilor consumatorilor, Platforma CE CONSUM EU solicită autorităților competente ale statului (Guvernului) crearea unei platforme unice unde consumatorii să poată raporta înșelătorii, încălcări, nereguli pe care le pot depista la achiziția unui produs sau serviciu din magazine, piețe sau de pe internet.
De ce ar fi nevoie de o platformă unică?
În primul rând, este vorba de armonizarea fluxului de petiții/sesizări/reclamații adresate instituțiilor statului. Portalul pe care îl putem denumi convențional SemnalConso va avea rubrici care vor permite filtrarea petițiilor și reorientarea spre ministerul sau instituția competentă.
Asemenea platforme sunt deja applicate cu succes în diferite țări ale Uniunii Europene.
În calitate de stat candidat la Uniunea Europeană, R. Moldova este obligată să preia bunele practicii din comunitatea europeană și să le pună în aplicare acasă, în interesul și spre binele cetățeanului.
Cum funcționează acest sistem în Franța
În Franța, Direcția Generală Concurență, Consumatori și Prevenirea Fraudei (DGCCRF) din cadrul Ministerului Economiei a lansat în anul 2020 platforma Signalconso (sau SemnalConso în limba română) care are drept obiectiv o mai mare protecție a consumatorul față de încălcările cadrului normativ din domeniul consumului.
SignalConso este o platformă online care permite consumatorilor să raporteze cu ușurință problemele întâlnite zilnic în timpul achizițiilor: eroare de preț, produs expirat, publicitate înșelătoare etc. Consumatorii pot astfel, pe site-ul signal.conso.gouv.fr, și din aplicația Signalconso, să raporteze orice nereguli pe care le constată fie în magazin, fie la piață, în restaurante, baruri, cafenele, în farmacii, saloane de înfrumusețare, agenții de turism, domeniul imobiliar, bănci, asigurări etc.
O abordare simplificată
Autoritățile franceze din domeniu utilizează plângerile consumatorilor pentru a-și coordona planul de controale și pentru a interveni pe lângă agenții economici ca aceștia să respecte drepturile consumatorilor.
Signalconso simplifică procesul de raportare a neregulilor. Când se află într-un magazin, persoana poate face o fotografie și poate trimite foarte ușor un raport prin intermediul aplicației. Raportul este primit de DGCCRF la nivel național și introdus într-o bază de date. Este trimis ulterior agenților economici care doresc să se alăture sistemului, ceea ce le permite să corecteze neregulile foarte rapid.
Sancțiuni corespunzătoare
Dacă agenții economici nu corectează încălcările sau dacă multe sesizări se referă la același magazin, agenții DGCCRF pot interveni la fața locului și pot aplica sancțiuni corespunzătoare. Atunci când o plângere nu constituie o încălcare a reglementărilor privind drepturile consumatorilor, site-ul redirecționează consumatorul către serviciul pentru clienți al companiei. Consumatorul poate alege să rămână anonim față de agentul economic sau să-și lase numele pentru a fi recontactat.
Iată pe scurt cum funcționează sistemul în Franța.
Potrivit datelor Raportului pe anul 2021 privind implementarea Planului Național Multianual de Control 2018-2022 al Agenției pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în anul 2021 numărul total de petiții/sesizări înregistrate a crescut de 3 ori comparativ cu anul 2020, de la 555 în 2020 la 1852 în anul 2021. Plângerile consumatorilor se referă în special la încălcări ce țin de termenul de valabilitate expirat al produselor, practici comerciale incorecte, marcare neconformă, înșelare la măsurat, la cântar, la achitare, diferența de preț la raft/casă, bon de casă necorespunzător, lipsa informației în limba de stat.
În prezent, consumatorii pot depune petiții on-line pe site-ul ANSA. Petiții sau reclamații se pot depune și la Inspectoratul Supraveghere Produse Nealimentare și Protecția Consumatorilor. La moment, în R. Moldova nu există un site, o platformă unică ce ar regrupa toate aceste petiții/reclamații așa încât acestea să fie analizate și tratate în timp util.
Să cerem împreună respectarea drepturilor noastre în calitate de consumatori. Este vorba despre sănătatea noastră, dar și despre banii noștri !
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.