Produse expirate, norme sanitar-veterinare încălcate, meniuri care nu oferă informații pentru consumatori. Alegeți cu grijă restaurantele unde mergeți
Pentru unii dintre noi ieșitul la restaurant este nu doar un mod de a petrece plăcut timpul alături de prieteni sau familie, dar și un moment de a fi deservit cu eleganță și de a savura bucate delicioase pe care nu le gătești în fiecare zi acasă. Toate bune și frumoase, până la proba contrarie.
Noi, consumatorii, nu prea știm ce se întâmplă în spatele unei cești de cafea servită cu grijă la terasă, a unei pizza delicioase sau a unui platou de pește sau brânzeturi. Ce se întâmplă la bucătăriile localurilor noastre preferate? Cât de curat este? Cum sunt respectate normele de igienă? Ce fel de apă este folosită la prepararea bucatelor sau a băuturilor? De unde sunt aduse produsele alimentare? Ce fel de ingrediente sunt folosite? Sunt expirate sau nu produsele alimentare folosite? Au sau nu contracte de muncă angajații? Respectă aceștia normele de igienă așa încât să nu transmită bacterii periculoase sănătății noastre?
Cum știm dacă un local respectă sau nu normele sanitar-veterinare, dacă produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor nu sunt expirate? Aspectul exterior al localului nu este o garanție că la bucătărie este la fel de frumos și de aranjat. Puținele controale care sunt efectuate de către instituțiile abilitate în acest sens, cum ar fi ANSA, sunt cele care ne pot răspunde, cât de cât, la întrebările de mai sus.
Iată doar câteva imagini depistate de inspectorii ANSA în urma controalelor planificate, în perioada estivală, la unitățile de alimentație publică (restaurante, săli festive, cafenea/bar), care prestează servicii în cadrul unor festivități și ceremonii.
Pentru a fi siguri că în restaurante sau localuri de alimentație publică ne sunt servite bucate de calitate și care respectă cadrul normativ în vigoare, sunt necesare mult mai multe controale și cât mai calitative. Dar cine să le facă? ANSA este în sub efectiv, iar consumatorii în loc să ceară statului să aibă acces la o alimentație sănătoasă și să le fie asigurat dreptul la o alimentație fără riscuri pentru sănătate, preferă să comenteze pe rețelele de socializare despre cât de nedrepte sunt controalele și cum este pus la zid micul business din Moldova.
Nu iau apărarea nimănui, dar asemenea controale sunt mult mai dure și cu amenzi mult mai mari în străinătate, comparativ cu R. Moldova. În unul din articolele următoare voi prezenta și câteva cifre concrete.
Și apoi, este bine să reflectați asupra unui alt fapt: mici producători, businessul autohton sau producătorii autohtoni trebuie să fie ei în primul rând interesați să ofere consumatorilor un produs de calitate, ca să obțină respectul și încrederea consumatorilor. Nu putem închide ochii la nereguli, doar pentru că este vorba despre un producător autohton. Producătorii noștri nu pot cere respect și susținere, dacă oferă un produs necalitativ și cu riscuri grave pentru sănătate. În domeniul alimentației, ceea ce ar trebui să prevaleze și să conteze este oferirea unui produs care să nu fie dăunător pentru sănătate, nu doar aspectul financiar sau cum, în timp record, să te îmbogățești pe seama sănătății oamenilor. Dar câți dintre cei implicați în industria alimentară țin cont de acest fapt?
În loc de concluzii:
Controale în domeniul siguranței alimentare sunt mai mult decât necesare, fără mită și corupție, supravegherea respectării legii este esențială, amenzile trebuie să fie mai mari și mai dure, iar justiția să nu îi acopere pe cei care își bat joc de sănătatea noastră.
Articol semnat de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].