Reutilizarea ambalajelor este posibilă: Soluții găsite în Franța pentru reducerea utilizării ambalajelor din plastic
În anul 2020, în Franța se vota Legea anti-risipă pentru o economie circulară (Agec) care prevede, între altele, încetarea comercializării ambalajelor din plastic de unică folosință până în anul 2040.
Documentul urmărește creșterea ponderii ambalajelor refolosite în comparație cu ambalajele de unică folosință. Acesta stabilește noi obiective de atins: 5% din ambalaje să fie reutilizate pe piața din Franța până în 2023 și 10% din ambalaje să fie reutilizate în Franța către anul 2027.
Fiind sub presiunea acestei legi, industriile și distribuitorii francezi caută noi soluții. În această perspectivă, antreprenoarea companiei Berny din Nantes (Franța), specializată în oferirea de soluții la ambalajele de unică folosință, propune un sistem de recipiente din inox. În prezent, societatea a introdus aproape 30.000 recipiente de acest fel în 15 supermarketuri din Franța, scrie publicația franceză Les Echos.
În paralel, și alți producători, testează ideea. Ambiția este de a pune în circulație, anul viitor, 300.000 de recipiente din inox în aproximativ 40 de puncte comerciale. Astfel, societatea este pe cale să investească 2 milioane euro în această activitate.
Societatea Berny a proiectat un recipient de 14 x 19 centimetri, ceea ce reprezintă o porție individuală și alta de două ori mai mare. Consumatorul plătește 2 euro pentru prima și 3 euro pentru a doua. Firma este plătită pentru serviciul de logistică, colectarea, spălarea și livrarea recipientelor. În supermarketuri, acest recipient poate conține carne, pește, diferite feluri de mâncare sau cașcaval.
Traducere și adaptare: Mădălina Lisnic
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].