Sfaturi pentru alegerea unui unt de calitate
Untul este un alt aliment care a stârnit controverse cu privire la impactul lui asupra sănătății, fiind mult timp incriminat pentru apariția bolilor cardiovasculare. Însă timpul a arătat că aceste teorii nu au un fundament solid, așa că ni s-a dat din nou verde la consumul de unt.
Dilema cu care ne confruntăm acum este cum să alegem un unt veritabil având în vedere că piața abundă de variații ale acestui produs, unele dintre ele mascând foarte eficient grăsimile vegetale. Pentru acest articol am analizat piața din România cu referire la acest produs.
Tipuri de unt
Conform legislației din România există 4 tipuri de unt:
Unt – Produsul cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 80% şi maximum 90%, cu un conţinut maxim de apă de 16% şi cu un conţinut maxim de 2% substanţă uscată lactată negrasă.
Unt trei sferturi gras – Produsul Cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 60% şi maximum 62%
Unt semigras – Produsul cu un conţinut de grăsime din lapte cuprins între minimum 39% şi maximum 41%
Grăsimi lactate tartinabile X% – Produsul cu următoarele conţinuturi de grăsime din lapte:
- – mai puţin de 39%
- – între 41% şi 60%
- – între 62% şi 80%
De asemenea, mai sunt încă două categorii de grăsimi tartinabile: margarinele și grăsimile compuse care reprezintă amestecuri de grăsimi vegetale.
Analizează cu atenție eticheta
În primul rând, acordă atenție etichetei și denumirii produsului. Este cu adevărat scris pe eticheta „unt” sau undeva există o inscripție „Preparat pe bază de unt”?
Prin derogare și conform legislației denumirea “unt” se poate utiliza și în asociaţie cu unul sau mai multe cuvinte pentru a desemna grăsimile tartinabile, care conţin minimum 20% grăsime lactată – lucru care ne poate ușor induce în eroare, dacă nu suntem atenți la toate detaliile menționate pe etichetă, în special cele scrise cu litere mici. În prezent, un singur produs beneficiază de aceasta derogare și anume produsul ”unt alcoolizat” (unt conţinând băuturi alcoolice).
Citește și: Declarația nutrițională: Investiție în sănătate – Ceconsum
Nu uita că nu merită întotdeauna să crezi inscripții mari precum: „natural”, „dietetic”, „light”. Acestea sunt utilizate, în primul rând, pentru a atrage atenția.
Ingrediente
Pasul doi ar fi să verifici cu atenție compoziția produsului. În compoziția untului ar trebui să fie doar lapte integral și smântână, uneori și sare. Nu trebuie să conțină grăsimi vegetale (ulei de palmier, ulei de arahide, ulei de cocos, uleiuri hidrogenate sau doar un ingredient numit „înlocuitor al grăsimii din lapte”).
În imaginea de mai jos avem un exemplu de un asemenea produs, deși remarcăm că producătorul nu s-a putut abține de la utilizarea abuzivă a termenului ”produs natural”, fiindcă prin definiție untul este un produs natural, iar mențiunea acestui fapt pe etichetă nu denotă un avantaj particular al acestui produs față de un alt produs similar din aceeași categorie. Acest fapt este sancționat în baza articolului 7 din regulamentul european 1169/2011.
Este foarte important să citești și ce scrie pe ambalaj. Dacă nicăieri nu apare cuvântul ”unt” este posibil să fie spread sau margarină.
Prețul este și el un indicator important. Calitatea untului este în strânsă legătură cu prețul lui. Având în vedere că untul este produs din lapte de vacă, este și mult mai scump decât înlocuitorii acestuia.
Atenție la culoarea și textura untului
Culoarea untului este un alt indicator de calitate. Poate varia în funcție de sezon și de tipul hrănirii vacilor, însă aceasta nu trebuie să fie nici prea galbenă, dar nici prea albă. Gustul untului este de obicei neutru, dar se mai poate găsi și variante cu gust acrișor, în cazul când s-a folosit smântână fermentată în procesul de fabricare. Mirosul rânced este semn că termenul de valabilitate a expirat sau că untul a fost păstrat în condiții nepotrivite.
Citește și: Untul sau margarina în bucătărie
Dacă vezi pe raftul magazinului unt cu culoare galbenă intensă și miros apetisant de smântână la un preț destul de mic, trebuie să știi că acesta are cu siguranță ingrediente care s-ar putea să nu răspundă la definiția untului.
Untul va deveni moale mult mai lent decât margarina. Se topește uniform fără să apară picături pe suprafață. Textura va fi tare și netedă, iar la tăiere se va observa un luciu. Poți testa textura prin presarea unei cantități mici între degete sau prin împingerea cu o lingură. El trebuie să se întindă pe pâine într-un strat omogen și dens. Dacă produsul cu denumirea de unt este sfărâmicios, acest lucru ar trebui să te alerteze, aceasta este o caracteristică a uleiurilor vegetale combinate cu unt sau margarină.
Atenție și la conținutul de grăsime
Verifică conținutul de grăsime indicat pe ambalaj. Există două tipuri de unt în funcție de conținutul de grăsime: clasic (fracția de masă a grăsimilor 80-85%) și cu conținut scăzut de grăsimi (fracția de masă a grăsimii 50 -79%). În al doilea, respectiv, există mai puține calorii, dar mulți oameni consideră că nu este atât de gustos.
Untul de calitate are un conținut de grăsime mai mare, de obicei, între 80% și 85%. Untul cu mai puține grăsimi conține analogi vegetali.
Termenul de valabilitate a untului
Perioada de valabilitate a untului diferă în funcție de calitatea acestuia și ingredientele folosite la preparare. Se consideră că untul calitativ ar avea un termen de valabilitate de o lună orientativ. Adaosul de sare în unt permite prelungirea termenului de valabilitate.
Citește și: Sfaturi cum reeducăm gustul natural al alimentelor, inclusiv la copii – Ceconsum
Untul se păstrează în frigider la o temperatură de 4C, învelit într-o hârtie închisă la culoare sau aluminiu pentru a preveni contactul cu aerul și lumină, care poate afecta gustul și calitatea untului.
Cum se verifică untul?
Se toarnă apă fierbinte într-un pahar transparent sau borcan de jumătate de litru, apoi se adaugă o lingură de unt în această apă. Se amestecă untul în apă până se dizolvă complet. Dacă untul s-a dizolvat complet în apă și apa a căpătat o nuanță albă, apropiată de culoarea laptelui, untul este cu adevărat unt. Dacă s-a format un sediment pe pereți și în partea de jos, este cel mai probabil că grăsimea vegetală sau alte componente în exces să fi fost adăugate în compoziția produsului.
Untul este bun când este consumat cu moderație
Excesele de orice fel sunt cele care, în general, ne pun probleme. Asociația Americană a Inimii recomandă, de exemplu, consumul a maximum 16g de grăsimi saturate în alimentația zilnică. Practic, asta înseamnă că, dacă nu mai consumi niciun alt fel de grăsimi, poți folosi 30 gr de unt într-o zi, suficient cât să îți ajungă și pentru sandvișul de la micul dejun, dar și pentru legumele la cuptor de la cină.
Așadar, dacă ții cont de sfaturile de mai sus, vei putea selecta un unt de calitate superioară pentru a îmbunătăți gustul și calitatea preparatelor tale culinare.
Bibliografie:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/42125
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:106:0024:0029:RO:PDF
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.