Top căutări

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta, de ce sunt periculoși pentru sănătatea noastră și cum îi putem evita

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția produselor alimentare. Cum informăm consumatorii despre noile ingrediente

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de origine Rusia: Conține nivel depășit de arsen anorganic cu riscuri pentru sănătate. Nu consumați acest produs

Despre pesticide și bolile de care ne putem îmbolnăvi: Agricultorii, copiii și riveranii sunt cei mai afectați

DONAȚIE
Ceconsum Ceconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
 Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!
ANCHETE

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex cumpărate pe internet: atenție la fraude!

10 mai 22 0 cometariu

În ultimii ani, suplimentele alimentare ocupă tot mai mult teren în cotidianul concetățenilor noștri. Unii vor să slăbească, alții – să aibă performanțe în sport sau performanțe sexuale. Și de cele mai dese ori recurg la aceste suplimente alimentare, ca un miracol ultim în dorințele lor. Doar că aceste produse nu sunt întotdeauna favorabile sănătății noastre. În primul rând, fiți vigilenți și atenți la fraude, mai ales când cumpărați aceste produse pe internet.

Platforma CE CONSUM EU vă prezintă câteva dintre cele mai comune riscuri de fraude, dar și riscuri pentru sănătate, atunci când optați pentru suplimente alimentare, cumpărate pe internet.

Suplimentele alimentare care vizează pierderea în greutate, sportul sau performanța sexuală fac cel mai des obiectul fraudelor. Un studiu realizat în 2016 în Franța a analizat compoziția a 160 de suplimente alimentare pentru slăbit, promovate drept „100% naturale”, bazate în general pe plante precum spirulina, ceaiul verde sau guarana și vândute în mare parte pe internet. Rezultatul este alarmant: 56% dintre acestea au fost „contaminate” cu ingrediente farmaceutice active, cum ar fi sibutramina (un inhibitor al apetitului asemănător amfetaminei, retras de pe piața franceză în 2010, deoarece creștea riscul de accident vascular cerebral și atac de cord) sau fenolftaleina (folosită anterior la scară largă ca laxativ, dar care s-a dovedit a fi cancerigen și alergen). Dacă totuși vreți să folosiți asemenea suplimente alimentare, verificați întotdeauna compoziția, lista de ingrediente, compania care le fabrică și locul unde anume sunt fabricate.

Produse contrafăcute și molecule interzise

Printre incidentele cu care vă puteți confrunta atunci când cumpărați un supliment alimentar, în primul rând de pe Internet, se numără contrafacerea sau adăugarea de molecule interzise. Profesorul francez Pierre Champy, specialist în chimia substanțelor naturale și expert în plante la ANSES (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentației, Mediului și Muncii din Franța), confirmă: „Cea mai mare fraudă constă în adăugarea de molecule de medicamente sau substanțe izolate pentru a îmbunătăți activitatea plantei în complement. Uneori se întâmplă chiar să găsim suplimente presupuse a fi din plante care de fapt conțin puține plante sau chiar deloc, ci doar rumeguș, la care se adaugă astfel de molecule. Aceste practici se referă în special la suplimentele care vizează pierderea în greutate, performanța sportivă sau sexuală. Aceste produse provin de cele mai dese ori din afara Uniunii Europene.

Verificați denumirea plantei

La cumpărarea unui supliment alimentar de pe internet, este necesar să fie asigurată acuratețea conținutului acestuia. În Franța, 64% din suplimentele alimentare vândute conțin cel puțin o plantă. Dar nu este întotdeauna ușor să ai trasabilitatea acesteia (adică nu se cunoaște de unde provine planta). Mai mult, nu toate site-urile specifică întotdeauna corect numele latin al plantei. De asemenea, uneori se întâmplă ca numele afișat să fie un sinonim sau un alt nume, dar să desemneze aceeași plantă. Pentru a afla aceste informații, puteți accesa site-ul de referință „The Plant List”, care listează toate plantele cunoscute și denumirile lor latine.

În ceea ce privește spcificarea ”bio” sau ”ecologică”, experții sugerează să vă bazați pe logoul european („frunza verde”, n.red.), care trebuie să fie obligatoriu înscris pe etichetă și care poate fi uneori completat cu însemnul „AB” (Agricultura biologică).

Al treilea reflex pe care trebuie să- îl aveți atunci când cumpărați online un supliment alimentar: feriți-vă de promisiunile prea ispititoare. În general, fiți atenți la site-urile care folosesc cuvântul „vindecare” ”atașându-l” la orice patologie, sau afișează promisiuni prea bune pentru a fi adevărate, cum ar fi „scăderea imediată în greutate” sau „anti-cancer”. În 2021, 15% dintre dosarele gestionate de unitatea belgiană „e-commerce” pentru siguranța lanțului alimentar au vizat suplimente vândute online și ștampilate ca fiind „anti-Covid”. Dacă anumite produse, pe bază de astragal de exemplu, susțin bine apărarea imunitară și ajută la prevenire, fiți conștienți de faptul că astfel de mențiuni de sănătate nu respectă întotdeauna reglementările. De notat că pentru plantele medicinale, majoritatea afirmațiilor terapeutice sunt încă în studiu în birourile europene ale EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară). Deci, încă nu avem o claritate în domeniu.

Atenție la reduceri de preț sau prețuri promoționale

Pe Internet, este ușor să fii tentat de prețurile șoc. Într-adevăr, potrivit unui raport recent, prețul unui supliment alimentar este al patrulea criteriu de alegere a francezilor, după caracterul natural al produsului, presupusa utilitate (afirmații) a acestuia și absența aditivilor. Unele site-uri oferă prețuri foarte atractive, mai ales pentru achiziții în cantități mari. Singurul dezavantaj este că nu primești sfaturi de specialitate de la un farmacist sau naturist și poți opta pentru un produs care poate să nu fie potrivit pentru tine. Dacă aveți cea mai mică îndoială cu privire la luarea unui supliment alimentar, cereți mai întâi sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a vă grăbi să faceți cumpărăturile pe internet.

Cumpărarea online necesită, așadar, mare precauție. Este mai bine să aveți puțină experiență și să vă informați în prealabil despre plante și prezentarea lor… ceea ce vă va permite să cumpărați în deplină siguranță.

Reglementarea suplimentelor alimentare în Republica Moldova

Suplimentele alimentare pot fi plasate pe piaţa Republicii Moldova numai dacă corespund prevederilor Legii nr.306 din 30.11.2018 privind siguranța alimentelor și Regulamentului sanitar privind suplimentele alimentare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 538 din 02.09.2009. Regulamentul transpune Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 10 iunie 2002 referitoare la apropierea legislațiilor statelor-membre privind suplimentele alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 183 din 12 iulie 2002.

Plasarea pentru prima dată pe piaţă a unui supliment alimentar se face printr-o solicitare de înregistrare către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Ulterior, Ministerul Sănătății este instituția care emite ordinul de înregistrare a produsului în vederea plasării pe piaţă, specificând condițiile de plasare sau ordinul de refuz al plasării pe piață.

De știut:

  • este interzisă plasarea de piață a unui supliment alimentar fără înregistrarea de către Comisia de experți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică ;
  • Etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor la om şi nici să invoce asemenea proprietăţi
  • dozele zilnice recomandate și dozele zilnice maximale de vitamine și minerale din produse nu trebuie să depășească dozele stabilite în Regulamentul sanitar privind suplimentele alimentare.

Responsabilă de supravegherea şi controlul importului, producerii, introducerii pe piaţă şi utilizării, pe întreg lanţul alimentar a suplimentelor alimentare este Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În cazul în care depistați produse neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, puteți depune petiții la ANSA,

  • nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
  • Linia Verde: 0 800 800 33;
  • Viber: 067675544;
  • e-mail: [email protected]

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected]

Distribuie pe Facebook

Tags: ANSA fraude riscuri pentru sanatate suplimente alimentare
Articolul precedent
Articolul următor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai recent
ANCHETE

Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta,

12 mai 22
ANCHETE

Suplimente alimentare pentru slăbit, sport sau sex

10 mai 22
ANCHETE

Lipsa uleiului de floarea soarelui schimbă compoziția

4 mai 22
DE ȘTIUT

ATENȚIE la orezul mărcii ORA, țara de

29 aprilie 22

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

Ceconsum Ceconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 Developed by iForward Group