Utilizează oare agricultura ecologică substanțe problematice?
De-a lungul anilor, subiectul pesticidelor stârnește numeroase dezbateri și întrebări. Printre acestea, și întrebarea dacă sunt pesticidele autorizate în agricultura ecologică? Care este diferența dintre pesticidele de origine naturală și pesticidele chimice,utilizate în agricultura convențională? Sunt ele mai mult sau mai puțin periculoase?
Există o confuzie enormă în jurul acestei întrebări: unii susțin că pesticidele sunt complet interzise în agricultura ecologică, în timp ce alții explică totuși că unele sunt autorizate. Alții afirmă că pesticidele autorizate în agricultura ecologică există, dar sunt diferite de pesticidele utilizate în agricultura convențională. Deci, care este adevărul?
Da, agricultura ecologică utilizează pesticide
Ideea că agricultura biologică nu folosește deloc pesticide este destul de răspândită, dar în fapt este o concepție greșită. În realitate, agricultura biologică folosește pesticide.
Platforma CE CONSUM EU a solicitat informații de la Serviciul de Stat ”Centrul de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților” în privința substanțelor active autorizate în agricultura ecologică în R. Moldova.
”Până în prezent, în Republica Moldova au fost aprobate și introduse în ”Lista produselor de uz fitosanitar și fertilizanților permise pentru utilizare în agricultura ecologică 75 de produse, dintre care:
- 25 – fertilizanți
- 23- fungicide și bactericide
- 11 insecto-acaricide
- 13 – feromoni sexuali
- 2 – substanțe active superficiale (substanțe tensioactive)
- 1 – produs pentru tratarea depozitelor și a produselor depozitate
Iar în compoziția produselor de uz fitosanitar permise pentru utilizare în agricultura ecologică se re regăsesc 36 de substanțe active”, se arată în răspunsul primit de la Serviciul de Stat ”Centrul de stat pentru atestarea și omologarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților”.
Trebuie spus că principala diferență față de substanțele active utilizate în agricultura convențională este următoarea: dacă moleculele utilizate în agricultura convențională pot fi complet sintetizate în laborator, cele utilizate în agricultura bio trebuie să fie produse din materiale „de origine naturală”. Dar atenție, faptul că o materie este de origine naturală nu înseamnă că nu poate fi toxică.
Pesticidele autorizate în agricultura biologică sunt periculoase?
Din păcate, este imposibil să oferim un răspuns simplu la această întrebare. Fiecare substanță activă din pesticide are utilizări și grade diferite de toxicitate, indiferent dacă sunt autorizate în agricultura biologică sau convențională. În general, fie că sunt de origine naturală sau de sinteză, pesticidele rămân substanțe toxice, care au la bază substanțe active care pot afecta sănătatea și mediul. Prin urmare, este necesar să se ia anumite precauții atunci când sunt utilizate.
Agențiile de sănătate sau instituțiile de omologare a pesticidelor tind, în general, să considere că pesticidele (naturale sau nu) sunt relativ sigure atât timp cât sunt respectate precauțiile de utilizare. Dar aceleași instituții tind, de asemenea, să considere că este de preferat să se reducă cât mai mult posibil utilizarea pesticidelor. Prin urmare, este necesară o analiză beneficiu-risc: evaluarea beneficiilor (de exemplu, în ceea ce privește productivitatea agricolă) și compararea acestora cu riscurile sanitare sau ecologice asociate, atât la nivel general, cât și pentru fiecare produs în parte.
Pesticidele bio: mai bune pentru sănătate?
În cazul sulfatului de cupru, de exemplu, (autorizat și în Republica Moldova) sau al amestecului bordelez (Amestec de Bordeaux) (sulfat de cupru + var, utilizat pe scară largă în agricultura biologică), ANSES (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, Mediu și Muncă din Franța) a emis un aviz global care concluzionează că acestea au o toxicitate scăzută: „Având în vedere datele disponibile referitoare la reziduuri și cele legate de utilizările evaluate, riscul cronic pentru consumator este considerat acceptabil.”
Cu toate acestea, instituția precizează anumite pericole, de exemplu: „Pentru următoarele utilizări în pomicultură: cais, cireș, alun, măslin, piersic, păr, măr și prun (1,25 g Cu/L) și nuc (0,7-1 g Cu/L), s-a observat un risc inacceptabil pentru operatori și/sau lucrători.” „Numărul de aplicări trebuie redus pentru anumite utilizări pentru a nu depăși dozele anuale care duc la riscuri inacceptabile pentru organismele acvatice.” Acest lucru arată că, chiar și un pesticid „de origine naturală” poate avea efecte nefaste asupra mediului sau sănătății, în funcție de dozele utilizate sau de contexte. Cu alte cuvinte, pesticidele autorizate în agricultura biologică, chiar dacă sunt de origine naturală, pot fi periculoase. De exemplu, rotenona, un pesticid biologic utilizat pe scară largă în agricultura bio în trecut, a fost interzis în 2011 în Uniunea Europeană (nu se regăsește nici în Republica Moldova) din cauza suspiciunilor de risc legate de boala Parkinson.
Pesticidele biologice sunt mai bune pentru mediu sau sănătate?
Problematica este aceeași în ceea ce privește impactul asupra mediului al pesticidelor utilizate în agricultura biologică: faptul că un pesticid este „biologic” sau „de origine naturală” nu înseamnă obligatoriu că este mai bun pentru mediu. Așa cum arată exemplul sulfatului de cupru, un pesticid biologic poate avea efecte negative asupra ecosistemelor: în cazul amestecului bordelez, ANSES a concluzionat chiar că există „un risc inacceptabil pentru organismele acvatice”.
Spinosadul, un insecticid „natural” autorizat în agricultura biologică în Uniunea Europeană, este un alt exemplu de pesticid biologic ale cărui efecte asupra mediului pot fi negative: este recunoscut ca un insecticid foarte toxic pentru polenizatori (albine și altele).
Un studiu realizat de Universitatea din Guelph a arătat, de asemenea, că, în anumite cazuri, utilizarea pesticidelor „naturale” sau „biologice” poate fi mai nocivă pentru mediu decât utilizarea unui pesticid de sinteză. Într-adevăr, uneori pesticidele biologice au o acțiune mai puțin precisă și mai puțin eficientă decât un pesticid chimic echivalent. Rezultatul este că trebuie utilizate în cantități mai mari pentru același rezultat, iar acțiunea lor poate avea un impact negativ asupra altor organisme sau aspecte ale ecosistemului. Pe de altă parte, literatura științifică recentă arată, de asemenea, că, în general, pesticidele de origine naturală, sau biologice, sunt mai puțin nocive pentru mediu sau pentru sănătate decât echivalentele lor convenționale, așa cum confirmă, printre altele, un studiu publicat în 2022 în revista științifică Toxics.
Se găsesc urme de pesticide în alimentele cultivate în agricultura biologică?
Este important de notat că un aliment cultivat în agricultura biologică nu garantează că nu conține pesticide. Astfel, un studiu realizat pe aproape 80 de produse bio, de către revista franceză ”60 de milioane de consumatori” a evidențiat că se găsesc urme de pesticide în alimentele bio. Unele (aproximativ 10%) depășesc chiar limitele legale ale cerințelor bio.
Alte studii au arătat că unele produse bio conțin chiar reziduuri de pesticide de sinteză: acest lucru se poate întâmpla dacă stropirea dintr-un câmp vecin contaminează culturile bio, de exemplu.
În general, produsele provenite din agricultura biologică sunt mai bine cotate decât produsele provenite din agricultura convențională în ceea ce privește reziduurile de pesticide. Potrivit unui raport al EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), 98,7% din produsele bio respectau limitele legale în materie de reziduuri de pesticide, comparativ cu doar 96,2% din produsele convenționale. În plus, 83% din produsele bio conțineau reziduuri de pesticide sub „limita de cuantificare” (adică aproape nedetectabile), comparativ cu doar 50% din produsele convenționale. Aceste niveluri scăzute de reziduuri de pesticide în bio pot fi explicate prin cerințe mai stricte în agricultura bio.
Dar, apare în întrebare firească: cum putem fi siguri că nu există contaminare de la solurile vecine unde se folosesc pesticide de sinteză (chimice) sau că solurile care au fost infectate ani de-a rândul cu pesticide sunt acum curate, având în vedere că pesticide utilizate în exces, în perioada sovietică, în Republica Moldova persistă zeci de ani în sol?
În loc de concluzii:
Ce puteți să rețineți: există pesticide autorizate în agricultura biologică, dar sunt pesticide „de origine naturală”, diferite de pesticidele utilizate în agricultura convențională. Aceste pesticide „de origine naturală” nu sunt fără risc, dar studiile tind să arate că ar putea fi mai puțin persistente în mediu decât pesticidele chimice și, de asemenea, mai puțin riscante din punct de vedere sanitar și ecologic.
În plus, agricultura bio, datorită cerințelor mai stricte, este în general mai bună în ceea ce privește reziduurile de pesticide: produsele bio conțin mai puține reziduuri de pesticide decât produsele convenționale, chiar dacă și ele conțin astfel de reziduuri.
Cu toate acestea, asistăm la o descreștere a solurilor cultivate în agricultura biologică. Un caz pe care îl vom oferi drept exemplu este Franța, dar despre asta vom explica într-un alt articol.
Suntem ceea ce mâncăm!