Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Vrei să știi dacă ești supraponderal sau obez? Calculează IMC
DE ȘTIUT

Vrei să știi dacă ești supraponderal sau obez? Calculează IMC

30 mai 23 0 cometariu

Cum știi dacă dacă ești supraponderal sau obez? Potrivit Raportului European privind Obezitatea pe anul 2022, publicat de Organizația Mondială a Sănătății, unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.

Cu referință la Republica Moldova, raportul arată că 56% dintre persoanele adulte (18 ani +) sunt supraponderale, inclusiv 23% sunt obeze. Iar datele Raportului sumar al studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (2014) arată că 11% din copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2% – obezi.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Obezitatea reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, inclusiv în Republica Moldova. Aceasta crește riscul apariției unor boli cronice precum diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer.

”Supraponderal” nu este egal cu ”Obez”

În Republica Moldova, se observă frecvent o confuzie între termeni, așa că este important să subliniem că “supraponderal” și “obez” nu sunt sinonime și nu trebuie tratate ca atare. Este esențial să înțelegem diferențele dintre aceste două categorii pentru a putea adopta măsuri adecvate în vederea îmbunătățirii stării noastre de sănătate.

Termenul “supraponderabilitate” face referire la acea persoană care are o greutate corporală mai ridicată decât masa corporală ideală, dar care încă nu suferă de obezitate; practic masa corporală se află între masa corporală ideală și obezitate.

Pe de altă parte, obezitatea este o afecțiune mai severă și implică un exces considerabil de grăsime corporală, care poate afecta grav sănătatea noastră. Obezitatea este asociată cu un risc crescut de afecțiuni precum boli de inimă, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și unele forme de cancer. Este important să înțelegem că obezitatea necesită o abordare mai serioasă și să ne implicăm activ în schimbarea stilului de viață, inclusiv prin adoptarea unei alimentații sănătoase și prin practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Pentru a lua măsuri eficiente în îmbunătățirea stării noastre de sănătate, este crucial să determinăm în ce categorie ne încadrăm.

Cum știi dacă ai greutatea normală, ești supraponderal sau obez?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să calculezi Indicele de Masă Corporală. IMC este un indicator de măsurare a masei corporale a unei persoane pe baza raportului dintre înălțime și greutate, metodă de calcul care se aplică doar în cazul adulților.

IMC se calculează cu ajutorul unei formule matematice:

IMC = greutate (kg) / înălțime (m) la pătrat.

Calculează-ți IMC introducând datele tale personale în tabelul de mai jos:

BMI calculator

ft
in
lbs
cm
kg

BMI

Provided by CalculatorsWorld.com

Un scor normal al IMC este cel care se situează între 18,5 și 24,9. Acesta indică faptul că o persoană se află în limitele normale de greutate pentru înălțimea sa.

În concluzie, obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și este strâns legată de siguranța alimentară. Alimentația necorespunzătoare, bogată în alimente procesate, bogate în calorii și sărace în nutrienți esențiali, precum și sedentarismul, conduc la creșterea alarmantă a ratei obezității în întreaga lume. Siguranța alimentară este un aspect esențial în combaterea obezității, deoarece este important să avem acces la alimente sănătoase și de calitate.

Citește și: Dependența de alimente nesănătoase: Mai mult de jumătate din populația R. Moldova este supraponderală – Ceconsum

Reducerea obezității nu este doar o responsabilitate individuală, ci necesită eforturi concertate la nivel global. Promovarea siguranței alimentare prin intermediul politicilor de reglementare, etichetarea clară a produselor alimentare, promovarea producției și consumului de alimente proaspete și neprocesate, precum și investițiile în cercetare pentru dezvoltarea de soluții durabile, pot contribui semnificativ la combaterea obezității și la promovarea sănătății generale. Sunt mesaje pe care le transmitem constant pe Platforma CE CONSUM EU.

Este important să conștientizăm impactul obezității asupra sănătății și să luăm măsuri colective pentru a promova alegeri alimentare sănătoase și un stil de viață activ, astfel încât să asigurăm un viitor mai sigur și mai sănătos pentru toți.

Suntem ceea ce mâncăm!

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].

Tags: alimentatie sanatoasa
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group