Seceta în Europa: Franța, România, Spania, Portugalia și Italia – cele mai afectate
Seceta în Europa – iulie 2022: aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului
Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat că „schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele.”
Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi.
Valuri de căldură după o primăvară atipică
Seceta din cea mai mare parte a Europei este critică, deoarece deficitul de precipitații de iarnă-primăvară (19% din media 1991-2020 în toate zonele de avertizare din UE + Marea Britanie și 22% în zonele aflate în alertă de secetă) a fost exacerbat de valurile de căldură timpurii. Deversarea râurilor în mai multe țări este grav afectată, volumele de apă reținute fiind, de asemenea, epuizate. În total, acest lucru poate necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei și energiei în țările afectate.
Lipsa precipitațiilor înseamnă că conținutul de apă din sol s-a redus semnificativ. Acest lucru a îngreunat extragerea apei din sol pentru plante, ceea ce a dus la stres pe scară largă asupra vegetației – și anume în zonele joase italiene, în sudul, centrul și vestul Franței, în centrul Germaniei și estul Ungariei, Portugalia și nordul Spaniei.
Mai multe țări sunt expuse la niveluri foarte ridicate de secetă
Stresul hidric și termic scad randamentele culturilor față de o perspectivă anterioară deja negativă pentru cereale și alte culturi. Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă față acestei recolte reduse. Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt de asemenea afectate.
În Italia, bazinul râului Po se confruntă cu cel mai înalt nivel de severitate a secetei. Situația de urgență legată de secetă a fost declarată în cinci regiuni italiene, iar disponibilitatea insuficientă a apei a dus la restricții multiple de utilizare a acesteia în municipalități. Măsuri similare pentru a restricționa utilizarea apei au fost luate în Franța.
Situația este dificilă și în întreaga Peninsula Iberică. În Spania, volumele de apă stocate în rezervoare sunt în prezent cu 31% mai mici decât media pe 10 ani. În Portugalia, energia hidroelectrică stocată în rezervoare de apă este la jumătate din media celor șapte ani anteriori. Ambele țări se confruntă cu condiții favorabile incendiilor de vegetație.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].