Atenție la falsurile despre „complotul UE” de a-i obliga pe oameni să mănânce insecte
Birocrații UE de la Bruxelles complotează în secret pentru a face obligatorie mâncarea de gândaci în toată Europa?! Desigur că nu, dar asta nu a împiedicat zvonurilor și minciunilor să circule în spațiul public și pe rețele sociale. Așa că, mare atenție de unde vă informați. Și mai ales – nu distribuiți informații de care nu sunteți siguri.
Cum s-a răspândit această minciună?
În Bulgaria, țară membră UE, aceasta a pornit de la Georgi Georgiev Gotti, un politician marginal și, deopotrivă, influencer pe rețelele de socializare din Bulgaria care pretinde că se află într-o cruciadă pentru a salva națiunea. El a postat recent pe Facebook că Comisia Europeană vrea să-i îmbolnăvească „cu cancer” pe compatrioții lui. Cum?
Birocrații UE permit producătorilor de alimente să adauge insecte sub formă de praf la o listă de alimente, iar combinația, potrivit lui Gotti, va crea substanțe cancerigene.
Fără nicio dovadă științifică care să îi susțină spusele, postarea de pe Facebook a devenit virală, fiind distribuită de peste o mie de ori și generând sute de reacții, multe dintre ele înfierbântate, transmite redacția Radio Europa Liberă din Bulgaria.
Pe măsură ce dezinformarea s-a răspândit, zvonul a suferit diferite ”mutații”. De exemplu, că insectele sub formă de pulbere vor fi adăugate în multe alimente, inclusiv în pâine, dar totul va fi învăluit în secret, fără a fi necesară menționarea pe etichetă a aditivilor.
Deși este greu de dovedit că zvonurile fac parte dintr-o campanie orchestrată de Kremlin, postările pe rețelele de socializare pe această temă au crescut vertiginos după ce una dintre cele mai puternice figuri mediatice din Rusia, Dmitri Kiseliov, a menționat-o în emisiunea sa populară de la televiziunea de stat, la sfârșitul lunii ianuarie. Rusia răspândește, în mod regulat, știri false în Europa, cu scopul de a semăna neîncredere și îndoială față de instituțiile UE.
Milena Iakimova, profesoară de sociologie la Universitatea din Sofia, care monitorizează, de asemenea, eforturile propagandei rusești în Bulgaria, a declarat că această ultimă campanie de dezinformare urmărește, în parte, „să ne arate că Europa ne este străină”.
În ianuarie, Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor insecte pentru consum uman sub formă de pulbere și alte forme uscate. Pare o veste bună pentru planetă, deoarece insectele bogate în proteine necesită mult mai puțin pământ și apă decât carne pentru a produce.
Mâncatul de insecte ajută mediul înconjurător?
Ar putea fi nou pentru mulți europeni, dar consumul de insecte este de fapt foarte comun – aproape 2 miliarde de oameni consumă insecte în mod regulat. Creșterea insectelor este o alternativă cu emisii reduse de carbon decât producerea de carne. Agricultura de greieri, de exemplu, folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui. De asemenea, va ajuta la conservarea resurselor. Cercetările Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) arată că greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât bovinele pentru a crea aceeași cantitate de proteine, scrie euronews.com.
Etichetarea obligatorie
La fiecare autorizare de un nou produs alimentar, comentariile pe rețelele sociale nu întârzie să apară. Potrivit zvonurilor, producătorii nu ar fi obligați să informeze consumatorii că utilizează insecte (în general sub formă de pudră) printre ingredientele lor. Dar nu e nevoie să vă îngrijorați. Denumirea insectelor sau pudra din aceste insecte trebuie obligatoriu să figureze în lista ingredientelor, pe ambalajul produsului. Și este cu atât mai indicat, deoarece poate fi un alergen potențial pentru persoanele sensibile la crustacee și acarieni. Trebuie să știți că la nivel de Uniunea Europeană insectele sunt supuse regulamentului european din 2015 privind noile alimente, cunoscut sub numele de “Novel Food”.
Citește și: Insectele din farfuriile noastre – Ceconsum
Care țări europene sunt cele mai dispuse să mănânce insecte?
Potrivit unui raport din 2020 al Organizației Europene a Consumatorilor, doar 10% dintre europeni sunt dispuși să schimbe carnea cu insecte. Dar într-un alt sondaj realizat de YouGov în 2021, Franța pare să fie țara care este cea mai receptivă la idee. 25% dintre persoanele chestionate au spus că sunt dispuse să mănânce alimente care conțin pudră de insecte, transmite euronews.com.
În Germania și Danemarca ponderea este de 24% și, respectiv, 22%.
Italia și Polonia au fost cele mai rezistente la idee, doar 17% și 18% dintre respondenți spunând că ar fi dispuși să încerce să mănânce insecte în mod regulat.
Potrivit ONU, industria cărnii și a produselor lactate reprezintă 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Încă opt cereri pentru alte insecte comestibile așteaptă aprobarea Comisiei Europene.