Afișarea originii cărnii în restaurante și impactul asupra consumatorilor. Exemplul Franței
Ai fost vreodată curios să afli de unde provine carnea din restaurantele și localurile de alimentare rapidă pe care le frecventezi? Poate că ai savurat aripioare de pui suculente, un steak fraged sau un delicios barbecue într-un restaurant gastronomic. Dar ai știut vreodată cu exactitate din ce țară provine animalul sacrificat pentru a satisface gusturile consumatorilor din Republica Moldova?
Într-o lume în care mâncarea căpătă tot mai multă importanță, mulți consumatori își doresc să știe mai multe despre proveniența ingredientelor din farfurie. Acest lucru este valabil mai ales în cazul cărnii, unde există preocupări legate de standardele de bunăstare animală, metodele de creștere și impactul asupra mediului.
Deși acest subiect poate părea familiar pentru unii, mulți dintre noi nu ne-am întrebat în mod explicit de unde vine carnea pe care o consumăm în localurile în care ne bucurăm de o masă delicioasă. Este important să fim conștienți și să ne informăm despre proveniența cărnii pentru a face alegeri informate și responsabile în ceea ce privește alimentația noastră.
Citește și: Despre carne: Care este cea mai bună, cum o alegem și ce riscuri pentru sănătate comportă – Ceconsum
În Republica Moldova, aripioarele de pui, steak-urile și preparatele de barbecue sunt extrem de populare în rândul consumatorilor. Cu toate acestea, puțini consumatori cunosc țara în care a fost crescut animalul sacrificat pentru a obține aceste bucate.
Originea cărnii servite în localurile de alimentație publică – o întrebare care suscită dezbateri aprinse
Pentru a clarifica acest aspect, trebuie să privim exemplul altor țări europene, precum Franța, care a implementat măsuri pentru a asigura transparența în ceea ce privește originea cărnii de bovine (definiție conform Hotărârii de Guvern nr. 1406 din 10-12-2008 pentru aprobarea Normei privind etichetarea cărnii de bovine și a produselor din carne de bovină) servite în localurile de alimentație publică. Acest lucru permite consumatorilor să aleagă cu încredere și să susțină producătorii locali sau să evite produsele provenite din surse mai puțin transparente sau cu standarde de calitate mai scăzute.
Aceasta întrebare își găsește originea în criza declanșată în anii 1990 – 2000 de boala ESB (encefalopatie spongiforma bovina) a bovinelor, destinate sacrificării și utilizării în lanțul alimentar uman. Boala respectivă a fost depistată inițial la bovinele din Marea Britanie, răspândită la bovinele din Irlanda, iar verificările ulterioare au permis depistarea acesteia și la bovinele din alte țări europene și implementarea unui cadru strict care să permită limitarea proliferării acestei boli și la alte bovine. Este de menționat că acest cadru este foarte important, or boala ESB este transmisibilă la om, sub o formă particulară a bolii Creutzfeldt-Jakob și poate avea consecințe grave pentru acesta.
Franța: Obligația afișării originii cărnii servită în localuri de alimentație publică
Pentru a elucida acest context și după cum v-am obișnuit, venim cu prezentarea unor practici din Franța, fiindcă cu toții împărtășim drumul de integrare europeană a Republicii Moldova, iar Franța este un lider în jurisprudență și exemplu de protecție a consumatorului chiar și pentru celelalte state membre ale UE. Având în vedere cele expuse, Franța a decis să impună obligația afișării originii cărnii de bovine servită în localuri de alimentație publică, în așa mod încât să permită consumatorului să aleagă în cunoștință de cauză produsul pe care îl consumă.
Citește și: Carnea cultivată în laborator sau carnea artificială: ce viitor poate avea în alimentația noastră? – Ceconsum
În Franța există decretul n°2002-1465 du 17 decembrie 2002 care reglementează etichetarea cărnii de bovine, porcine, ovine și păsări în localurile de alimentație publică. Neclar la prima vedere pentru consumatori, dar este un act normativ de o importanță primordială, pentru că norma impune agenților economici să afișeze originea cărnii din restaurantele pe care le gestionează, iar acest fapt permite consumatorilor să aleagă ce localuri să viziteze și pe care să le evite. Banal la prima vedere, dar nu este deloc banal, dacă e să reflectăm un pic la sensul acestui act normativ emis încă din 2002. Este un act normativ care, pe lângă protecția consumatorului, asigură și o concurență loială a pieței, permițând agenților economici să obțină un venit mai consistent dacă investesc într-o materie primă de calitate, față de agenții care se mulțumesc cu produse de calitate redusă și origini dubioase, cu eventuale concecințe pentru sănătatea consumatorilor.
Daca până în anul 2022 Franța a aplicat acest decret doar pentru afișarea originii cărnii de bovine în restaurante, atunci începând cu ianuarie 2022 obligația afișării originii a fost extinsă și la carnea de ovină, porcină și de pasăre (definiție conform Legii nr. 279 din 15-12-2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare). O panoplie largă de instrumente care permite consumatorului din Franța să aleagă produse de calitate, să promoveze eventual producătorii autohtoni și să se alimenteze așa cum consideră util pentru propria sănătate. Toate aceste instrumente puse la dispoziția consumatorului din Franța răspund la niște necesități cruciale și pentru consumatorii din Moldova, dar și pentru producătorii din țara noastră.
Rămâne la latitudinea autorităților competente din Republica Moldova să se interogheze asupra necesității unor așa acte normative care să permită concomitent o protecție mai bună a consumatorului, dar și o promovare a producătorilor locali, așa cum o vociferează pe platformele politice actuale.