Sfaturi cum reeducăm gustul natural al alimentelor, inclusiv la copii
Dorința de a se alimenta sănătos poate fi o adevărată provocare pentru persoanele care au o dietă bazată pe alimente procesate. De cele mai multe ori, doar voința nu este îndeajuns pentru a face această schimbare majoră. Explicația rezidă în faptul că papilele noastre gustative se obișnuiesc cu senzații puternice și vor fi mai puțin sensibile față de aromele prezente în alimentele naturale.
În acest articol vă oferim câteva sfaturi despre cum ne putem ”reeduca” papilele gustative (și mai ales în cazul copiilor), astfel ca să ne putem schimba alimentația spre una mai sănătoasă.
Alimentele cu potențiatori de arome
Potențiatorii de arome sunt substanțe chimice sau ingrediente naturale care sunt adăugate la alimente pentru a crește de câteva ori intensitatea sau persistența gustului. De exemplu, glutamatul de sodiu E621 este un potențiator de aromă utilizat pentru a îmbunătăți gustul umami sau gustul savorii, unul dintre gusturile de baza, împreună cu dulce, amar, acru și sărat. Acest lucru poate face ca alimentele să pară mai gustoase și mai atrăgătoare. Utilizarea regulată a potențiatorilor de arome poate distorsiona percepția gustului natural, făcând ca gusturile simple, naturale să pară mai puțin plăcute.
Alimentele cu conținut ridicat de zahăr
Alimentele bogate în zahăr pot afecta percepția gustului în mai multe moduri, iar aceste efecte pot varia de la scăderea sensibilității la gustul dulce la modificarea preferințelor alimentare.
Consumul frecvent de alimente dulci poate duce la o scădere a sensibilității la gustul dulce, astfel încât va fi nevoie de cantități mai mari de zahăr pentru a satisface aceeași dorință pentru dulce. În același timp, zahărul are efectul de a potența și alte gusturi prezente în alimente. Motiv pentru care este adăugat inclusiv în alimentele ce aparent nu au gust ”dulce” – în special în alimentele de tip fast-food.
Alimentele cu un conținut ridicat de sare
Consumul excesiv de sare poate duce la o scădere a sensibilității la gustul sărat, astfel încât va fi nevoie de cantități mai mari de sare pentru a satisface aceeași dorință pentru sărat.
Citește și: Nitriții și nitrații: sunt cancerigeni și se găsesc și în produsele alimentare pentru copii – Ceconsum
Sarea poate să mascheze și să suprime gusturile naturale ale alimentelor, făcându-le mai puțin distinse. Astfel că persoanele ce au în alimentația lor produse cu conținut ridicat de sare (mezeluri, brânzeturi, etc) vor observa că dezvoltă în timp o repulsie față de alimentele naturale, care nu mai prezintă o senzație a gustului la fel de intensă. Spre surprinderea noastră, sarea este adăugată și în alimentele dulci pentru a potența gustul dulce – în ciocolată, caramel, etc.
Cum ne reeducăm papilele gustative?
A avea o alimentație sănătoasă presupune în primul rând să ne placă gustul alimentelor consumate. Atfel, indiferent cât de puternică ar fi motivația să ne alimentăm mai echilibrat – la un moment dat vom ceda și ne vom întoarce la obiceiurile vechi pentru a resimți bucuria de a mânca.
Însă, dacă înțelegi cum funcționează corpul uman, vei descoperi că lucrurile nu stau chiar atât de prost. Iar vestea bună este că papilele gustative pot fi reeducate!
Primul lucru pe care ar trebui să îl conștientizăm este faptul că papilele gustative au nevoie de timp pentru a-și reface sensibilitatea la gusturi. O perioadă de 10-14 zile este, de obicei, îndeajuns pentru a reîncepe să percepem gusturile mai fine față de care ne pierdusem interesul. Evitarea la maxim a alimentelor procesate, cu conținut ridicat de zahăr și/sau sare pentru 1-2 săptămâni va fi o etapă necesară pentru a ne schimba percepția gustului.
Citește și: Cum îi încurajăm pe copii să mănânce mai multe fructe și legume – Ceconsum
Aceasta este perioada când majoritatea persoanelor care doresc să urmeze un stil de viață sănătos, vor fi dezamăgite de ceea ce mănâncă – ceea ce a dus la apariția mitului că ”mâncarea sănătoasă ar fi fără gust”. Surpriza vine atunci când papilele gustative încep să se rafineze și să ne ofere o bucurie uitată când mâncăm alimente simple precum un ardei dulce. Dar și mai extraordinar este că vom începe să sesizăm efectiv chimicalele din alimente, gustul chimic al acestora, deși tot ele, altădată, ne provocau plăcere.
Trist este faptul că copiilor li se ofere din primii ani de viață multe alimente procesate care se implică în formarea preferințelor alimentare ale acestora. Respectiv, le scade sensibilitatea față de gusturile naturale, ceea ce îi transformă în niște mofturici atunci când se așează la masă.
Un remediu naturist foarte eficient pentru ”detoxifierea” papilelor gustative este consumul de alimente amare. Inițial gustul amar va da o senzație neplăcută, noi având reflexul natural de a evita alimentele cu acest gust. Dar dacă suntem perseverenți, vom observa cum acest gust ne va trezi practic la viață papilele gustative.
Alimente cu gust amar ce ar fi bine să le avem în alimentația noastră: salate cu frunze verzi (rucolla), ciocolată neagră, cafea de cicoare. Gustul amar este cunoscut și pentru efectul benefic de a stimula funcția vezicii biliare.
Sperăm că prin articolul de astăzi v-am oferit încrederea că fiecare dintre noi își poate schimba alimentația. O atitudine corectă față de sănătate și înțelegerea funcționării corpului uman, vor face ca provocările apărute pe parcursul procesului de schimbare a alimentației să fie depășite mai ușor și cu încredere în reușită.
Rămâneți aproape pentru un alt articol în care vom explica importanța folosirii condimentelor în alimentație și vom analiza calitatea a ceea ce găsim pe raft.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.