Atenție la zaharurile ascunse din produsele alimentare
Glucoza, fructoza, zaharoza, lactoza… Cu siguranță le-ai găsit și tu pe eticheta produselor alimentare și nu le-ai acordat mare atenție. Și totuși, la ce se referă acestea?
Există diverse tipuri de zaharuri pe care le consumăm zilnic, adesea fără să le acordăm atenția cuvenită. Mai mult, ele pot să se ascundă în produse alimentare la care nici nu ne așteptam.
Consumul excesiv de zahăr poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre. Iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zahăr adăugat să fie de aproximativ 25 de grame, echivalentul a 6 lingurițe pe zi.
Este important de menționat că aceste recomandări nu se referă la zaharurile prezente în mod natural în fructe și lapte, deoarece nu există date actuale care să ateste nocivitatea acestora.
Vizionează și: Alimentația la copii: Victime ale marketingului și ale produselor ultraprocesate nesănătoase – Ceconsum
Principalele critici sunt îndreptate către zaharurile “ascunse” găsite în produsele alimentare ultra procesate. De exemplu dextroza de porumb în șuncă, amidon modificat în sosul de roșii, sirop de glucoză în biscuiți sărați… Acest lucru înseamnă că aceste produse sunt îndulcite chiar dacă sunt sărate! Prin urmare, este esențial să parcurgem lista de ingrediente cu atenție.
Chiar dacă descifrarea acestor informații nu este întotdeauna ușoară, având în vedere diversitatea denumirilor pentru zahăr, este important să fiți atenți la termeni precum “sirop”, “malț”, “făină” sau “amidon”, precum și la cuvinte care se termină în “oză”, “ol” sau “idă”. De asemenea, este util să știți că ingredientele sunt enumerate în ordine descrescătoare, de la cel mai prezent la cel mai puțin prezent în rețetă.
În concluzie, dacă cumpărați ciocolată neagră cu migdale, dar lista de ingrediente indică: “zahăr, unt de cacao, migdale”, asta înseamnă că, de fapt, cumpărați mai degrabă o tabletă de zahăr cu ciocolată și migdale! Fiți atenți și la sucurile de fructe, care uneori pot fi la fel de îndulcite precum o băutură carbogazoasă. Este mai bine să le evitați sau cel puțin să le consumați cu moderație, respectând recomandările oficiale care limitează consumul la un pahar pe zi.
De asemenea, fiți atenți la produsele care afișează etichete precum “redus în zahăr”, “fără zahăr”. Asemenea produse pot menține pofta de zahăr, deoarece gustul, de obicei, rămâne relativ neschimbat datorită îndulcitorilor artificiali.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.