Cum să alegi cașcaval pentru platoul de sărbători
Cașcavalul ocupă un rol important pe masa de sărbătoare, alături de mezeluri despre care am scris un articol pe care îl poți citi AICI. Însă diversitatea tipurilor existente pe piață ne pune în față dificultatea de a recunoaște un cașcaval autentic, care oferă cu adevărat beneficii pentru sănătate.
”Caşcavalul face parte din categoria brânzeturilor cu pastă opărită (filată). Brânza cu pastă opărită, respectiv caşcavalul destinat alimentaţiei, este obţinută din lapte crud sau tratat termic, lapte integral sau normalizat, prin adăugarea de culturi selecţionate de bacterii lactice, închegare cu cheag, presarea şi maturarea caşului, opărirea caşului (în apă şi/sau abur, cu sau fără sare) după maturarea acestuia, la un pH optim, urmată de porţionarea şi formarea bucăţilor”, conform Ghidulului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui din România, din 08.02.2023.
Citește întotdeauna eticheta
Respectiv, pe eticheta unui cașcaval va trebui să găsim doar următoarele ingrediente: lapte, sare, cheag, culturi lactice. Unele tipuri de cașcaval vor conține încă un ingredient specific care le face deosebite, de exemplu cașcavalul Cedar roșu va conține colorant caroten, iar cele cu mucegai – specia de mucegai caracteristică.
Citește și: Ce se ascunde în spatele bastonașelor de crab “Crab de Zacusca” imitație pasteurizate refrigerate, produse ultraprocesate atât de populare pe piață – Ceconsum
Cu toate acestea, în comerț putem găsi și alte tipuri de produse care vizual ți se pot părea că sunt cașcavaluri. Însă, atenție: vorbim despre brânză semitare, care nu este cașcaval și care poate conține aditivi alimentari cu impact nefast asupra sănătății. Dar vom explica aceste detalii și diferențe într-un alt articol.
Prețul este un indicator
Un cașcaval de bună calitate nu va avea un preț mic, deoarece se produce din lapte gras cu un procent ridicat de proteine și necesită un proces de maturare de minim 3 săptămâni. Nu te lăsa atras în capcana prețurilor avantajoase dacă îți dorești un produs sănătos.
Evită cașcavalul vândut la bucată și cumpără o cantitate potrivită de cașcaval dintr-o roată mai mare
În primul rând, ar trebui să avem în vedere faptul că cașcavalul se produce sub diferite forme, dar tradițional putem găsi forme de turte sau roți. Faptul că vei opta să cumperi o cantitate potrivită ce se taie direct din roată va garanta că acesta este un cașcaval de calitate. Pe suprafața roții nu ar trebui să vezi mucegai, zgârieturi, striații adânci sau depuneri. De asemenea, poți găsi cașcaval deja ambalat, dar care are semne vizibile că a fost tăiat dintr-o roată.
Textura unui cașcaval de bună calitate este uniformă
Suprafața cașcavalului trebuie să fie netedă, când este tăiat, ușor lucioasă de la grăsimea specifică, iar sortimentele cu găuri trebuie să aibă găuri aproape identice și distribuite cât de cât uniform. Dacă este sfărâmicios, cauciucat sau gumat există suspiciuni asupra calității sale sau însăși a naturii produsului, adică dacă e cascaval sau poate altfel de produs.
Citește și: Maioneza și impactul asupra sănătății noastre: Limitează consumul – Ceconsum
Cel mai bun test să-l verifici este să ții o felie la temperatura camerei timp de 10 minute apoi să o îndoi la 90 de grade. Dacă felia este elastică și se îndoaie ușor, fără să fie gumată, este făcut din lapte și smântână de bună calitate, altfel produsul ridică semne de întrebare.
Aroma cașcavalului – un indiciu al calității
Cașcavalul bun are o aromă inconfundabilă și foarte fină de lapte și iaurt proaspăt. Poate avea un iz de oaie, dacă predomină laptele de oaie, dar multe sortimente de cașcaval bune sunt făcute și din lapte de vacă.
Platoul cu brânzeturi și cașcaval
Platoul de cașcaval este aproape nelipsit pe masă în perioada sărbătorilor de iarnă. Ar trebui să avem în vedere, totuși, faptul că aceste produse sunt alimente dense din punct de vedere caloric, lucru care nu le recomandă a fi consumate alături de alte mâncăruri.
Momentul oportun pentru a servi un platou cu cașcavaluri se consideră a fi ca aperitiv sau ca gustare separată de felurile principale, la care puteți savura un pahar de vin. Optează pentru cașcaval, alături de fructe și nuci.
Diversitatea este ceea ce face ca un platou de cașcaval să fie cu adevărat excepțional. În mod clasic, ar trebuie prezentate 4-5 tipuri diferite de cașcaval, atât prin textura lor, cât şi prin gustul lor. O bucată de cașcaval trebuie să cântărească cel puţin între 25 şi 30 de grame. Pentru un platou servit ca desert, cantitatea de cașcaval ar trebui să fie de aproximativ 50 până la 75 de grame per persoană.
Sperăm că prin intermediul acestui articol am reușit să vă motivăm să analizați cu atenție eticheta cașcavalurilor de pe rafturile magazinelor și să optați pentru producătorii cinstiți ce oferă produse de calitate.
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.