Atenție la E471 și E407. Studii recente arată că sunt un real factor de risc de cancer
Acești aditivi alimentari – emulsificatorii E471 și E407 – sunt omniprezenți în multitudinea de alimente ultra-procesate pe care le cumpărăm și le consumăm zilnic și reprezintă un factor real de risc pentru cancer. Un studiu recent, publicat pe 13 februarie în revista PLOS Medicine de către cercetătorii de la INSERM (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța), indică faptul că emulsificatorii pe care aceste alimente îi conțin cresc riscul de cancer. Conform acestor cercetători, în Europa și America de Nord, “30 până la 60% din aportul energetic alimentar al adulților provine din alimente ultra-procesate”.
Conform lor, “riscul crescut” de cancer, în special de cancer la sân și de prostată, este real. Acest studiu fără precedent se bazează pe “datele de sănătate ale a 92.000 de adulți participanți la studiul de cohortă francez NutriNet-Santé, evaluând în mod specific consumul lor de acest tip de aditivi alimentari”. Este vorba de o investigație pe termen lung desfășurată între 2009 și 2021.
Doi inamici: aditivii E471 și E407
Din cele 2.604 de cazuri de cancer diagnosticate, pacienții care au consumat mai mult aditivul E471 (monogliceride și digliceride de acizi grași), prezent atât în biscuiți, înghețată, cât și în chips-uri sau în produsele de patiserie, au prezentat un risc cu 15% mai mare de a dezvolta un cancer decât ceilalți. Creșterea riscului a ajuns la 24% pentru cancerul la sân și chiar la 46% pentru cancerul de prostată. De asemenea, femeile cu “consumuri mai mari de caragenani (E407 și E407a)” au prezentat un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer la sân.
Potrivit Anses (Agenția Națională de Siguranță Alimentară din Franța), “un aditiv este autorizat în alimentația umană numai dacă nu prezintă un risc pentru consumator la dozele utilizate”. Acest studiu aduce tocmai, explică autorii săi, “noi cunoștințe esențiale în dezbaterea privind reevaluarea reglementării referitoare la utilizarea aditivilor în industria alimentară, în scopul de a proteja mai bine consumatorii”.
Citește și: ❌Atenție la E621 sau glutamatul de sodiu. Poate avea efecte negative asupra sănătății – Ceconsum
E471 este un aditiv alimentar compus din mono- și digliceride ale acizilor grași alimentari. Servește ca emulsifiant, agent gelifiant, antioxidant și suport pentru colorant. Este obținut prin hidroliză, fie din grăsimi și produse animale – precum burta de vită, coarne, slănină, untură, etc. – fie din uleiuri vegetale – cum ar fi uleiul de palmier, soia, măsline, semințe de bumbac, rapiță, floarea-soarelui, etc. – Este cunoscut și sub denumirea de mono- și digliceride ale acizilor grași.
Citirea etichetei – investiție în sănătate
E nevoie să citim atent eticheta produselor alimentare pentru a evita acești aditivi alimentari. Dar știm că nu este simplu atunci când facem cumpărături și suntem prinși în rutina zilnică.
Citește și: Citirea etichetei: Nu e pierdere de timp, e investiție în sănătate – Ceconsum
Încercați să gătiți cât mai mult acasă și limitați consumul de alimente ultra-procesate care conțin aditivi nocivi pe care am putea să îi evităm. Gătitul acasă ne ajută să evităm expunerea la aceștia.
Suntem ceea ce mâncăm!