Șase alimente pe care nu trebuie să le consumați după ce le-a expirat termenul de valabilitate
Aveți felii de șuncă ce stau de ceva vreme în frigider? Nu vă place să risipiți mâncarea și vă întrebați dacă le puteți consuma, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate? În acest articol v-am pregătit o listă a alimentelor expirate pe care nu trebuie să le consumați în niciun caz.
Deseori auzim că „nu e mare lucru dacă a depășit cu o zi termenul de valabilitate” în cazul unui aliment. De fapt, totul depinde de ceea ce înțelegem prin „expirat” și ce înseamnă această dată indicată pe ambalaj.
Potrivit Legii nr. 279 din 2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, pe etichetă informațiile privind valabilitatea produsului alimentar pot fi înscrise în felul următor:
- data-limită de consum ori data durabilităţii minimale;
- data fabricării și termenul de valabilitate
Mențiunea „data-limită de consum ori data durabilităţii minimale” se referă la data durabilității minimale (DDM). Aceasta este data până la care un aliment își păstrează calitățile nutritive, fizice și gustative. Dacă ambalajul nu a fost deteriorat, „alimentele a căror DDM a expirat pot fi consumate fără riscuri pentru consumator”, precizează Direcția Generală a Concurenței, Consumului și Reprimării Fraudelor din Franța. Chiar dacă alimentul nu va fi la fel de gustos, nu riscați să vă otrăviți.
Atenție trebuie acordată alimentelor pe care apare „data fabricării și termenul de valabilitate”. Nu vorbim despre DDM, ci despre data limită de consum sau DLC. „Se aplică la alimentele microbiologic foarte perisabile și care, după o perioadă scurtă, pot prezenta un pericol imediat pentru sănătatea umană”, precizează instituția.
Citește și: Acțiuni de luptă anti-risipă alimentară în supermarketurile din Franța: Idei pentru Moldova – Ceconsum
Unele produse rămân consumabile chiar dacă data-limită de consum a fost depășită cu câteva zile: este cazul biscuiților, ciocolatei, mierii, pastelor, orezului, condimentelor, produselor congelate sau conservelor. Medicul nutriționist Dr. Corinne Chicheportiche-Ayache recomandă totuși să fiți atenți la conservele deteriorate, pe care e mai bine „să nu le consumați dacă cutia este bombată”, indiferent de data-limită de consum, „deoarece există riscul ca produsul să fie infectat cu germeni și să provoace botulism”, explică ea. Botulismul alimentar este cauzat de prezența unei toxine care poate provoca tulburări grave, până la paralizie și moarte.
Cele mai multe alimente uscate pot fi consumate fără riscuri imediat după data durabilității minime, dar și unele produse proaspete, cum ar fi iaurturile, pe care le puteți păstra aproximativ „până la 7 zile în plus”, precizează nutriționista. Cu toate acestea, pentru alte categorii de alimente, este esențial și chiar vital să respectați cu strictețe termenul de valabilitate. Iată care sunt acestea:
Mezelurile
Dacă în frigider aveți felii de șuncă/jambon crud cu termenul de valabilitate expirat, nu le consumați. Indiferent dacă mirosul este puternic sau suportabil, e mai bine să le aruncați. Consumul acestora vă expune unui risc de contaminare bacteriană. Salmonella, bacteria cel mai frecvent întâlnită în mezeluri, este periculoasă și poate fi mortală, în special pentru persoanele în vârstă. Femeile însărcinate sunt de asemenea expuse unui risc crescut de avort spontan. Mezelurile cumpărate la bucată trebuie consumate în aceeași zi.
Citește și: Ce alimente să consumi seara ca să dormi bine și să te menții în formă – Ceconsum
Carnea roșie
Carnea roșie expirată trebuie, de asemenea, exclusă din frigider. „În special carnea tocată”, precizează nutriționista, „deoarece suprafața cărnii în contact cu aerul este mai mare, ceea ce crește riscul dezvoltării bacteriilor precum salmonella, listeria sau stafilococii.” Aceste bacterii provoacă tulburări digestive importante și simptome potențial grave. Carnea tocată la cerere de la măcelar trebuie consumată în 12 ore. În general, carnea stricată poate fi ușor detectată: mirosul este neplăcut și culoarea devine maronie. De îndată ce aveți cel mai mic dubiu, nu riscați.
Peștele proaspăt
La fel ca în cazul mezelurilor sau a cărnii roșii, este recomandat să consumați peștele proaspăt în aceeași zi sau a doua zi după achiziționare. Evitați să îl uitați prea mult timp în frigider pentru a preveni contaminarea. „În general, trebuie să fiți vigilenți cu privire la păstrarea tuturor produselor cumpărate la bucată”, recomandă nutriționista. Un pește proaspăt trebuie consumat proaspăt, așa cum sugerează și denumirea. Dacă pielea sa este ternă și ochiul nu mai este clar, nu-l consumați.
Ouăle
Trebuie să fiți „foarte atenți la ouă”, recomandă Dr. Corinne Chicheportiche-Ayache. Acestea pot fi, în principiu, consumate până la 28 de zile după ouare, „dar ouăle rămân uneori pe rafturile supermarketurilor 21 de zile”, observă ea. Pentru ouăle fierte, nutriționista recomandă chiar să nu depășiți „trei săptămâni după data ouării”. Membrana oului, mai mult sau mai puțin poroasă, se slăbește, „și există riscul ca germenii să pătrundă”. Așadar, la cumpărături, alegeți ouăle cu datele de ouare cele mai recente. Același lucru este valabil pentru toate celelalte alimente: încercați să acordați atenție termenului de valabilitate. În plus, dacă coaja este crăpată, trebuie să aruncați oul, insistă nutriționista. Dacă coaja este murdară, e mai bine să evitați spălarea sub apă, deoarece „diminuează impermeabilitatea cojii și crește riscul de contaminare”.
Mâncărurile gătite
Mâncărurile gătite cu termen de valabilitate expirat trebuie, de asemenea, eliminate din frigider. „În special cele care conțin sosuri și creme, adică aproape toate mâncărurile gătite, trebuie consumate imediat”, recomandă nutriționista. Celelalte pot fi consumate cel mult două zile după termenul indicat pe ambalaj.
Brânza
La fel ca vinul, deseori credem (în mod greșit) că o brânză este mai bună pe măsură ce îmbătrânește. O lăsăm să se matureze în frigider, în speranța că vor apărea arome senzaționale. Dar nu e așa. „Totul depinde de modul de preparare”, explică Corinne Chicheportiche-Ayache. „De exemplu, o brânză din lapte crud, adică nepasteurizat, este total interzisă dacă este expirată.” Celelalte pot fi consumate în continuare câteva zile după termenul de valabilitate „dar nu mai mult de o săptămână”, recomandă ea.
Și într-un final fie că e vorba de brânză sau de orice alt aliment, când apar urme de mucegai, e mai bine să nu îl consumați.
Suntem ceea ce mâncăm!