De ce suplimentele de vitamine nu te ajută să trăiești mai mult
Suplimentele alimentare câștigă tot mai mult teren, atrăgând oamenii cu promisiuni de prevenire a deficiențelor nutriționale și de susținere a sănătății. Popularitatea acestor produse a explodat, alimentată de campanii de marketing care promit beneficii remarcabile. „Prin reducerea riscurilor asociate diverselor boli – de la scăderea colesterolului la întărirea densității osoase – și menținerea echilibrului fiziologic al organismului, multe dintre ingredientele active din suplimentele alimentare contribuie la menținerea sănătății consumatorilor,” susține unul dintre producători pe site-ul său oficial.
Dar atenție, contrar mesajelor de marketing care doresc să ne facă să credem altceva, luarea zilnică a unui cocktail de vitamine nu ajută la prelungirea vieții. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la National Cancer Institute din Maryland după ce au analizat datele a aproape 400.000 de persoane, în general sănătoase, urmărite pe parcursul a douăzeci de ani. Conform rezultatelor publicate, luarea zilnică de multivitamine nu este asociată cu o mortalitate mai scăzută. Cu alte cuvinte, adepții cocktailurilor de vitamine nu trăiesc mai mult decât ceilalți.
Citește și: Atenție : Suplimentele alimentare nu sunt un panaceu – Ceconsum
Aceste rezultate sunt observate și în cazul deceselor cauzate de cancer sau boli cardiovasculare. „Nu este prima cercetare care arată că nu există efecte asupra speranței de viață. Dar punctul forte al acestui studiu este că include un număr mare de persoane și, mai ales, că evaluează consumul lor de vitamine în mai multe momente”, comentează Prof. Stéphane Schneider, vicepreședinte al Societății francofone de nutriție clinică și metabolism, citată de publicația franceză Le Figaro.
Nimic nu înlocuiește o alimentație echilibrată
Înseamnă asta că suplimentele alimentare pe bază de vitamine sunt inutile? „Luarea unui supliment alimentar este justificată pentru a acoperi o nevoie nutrițională care nu ar putea fi acoperită prin alimentele obișnuite”, notează Aymeric Dopter, șeful unității de evaluare a riscurilor legate de nutriție din cadrul Anses Franța (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară, a Mediului și Muncii), pe site-ul agenției. Dar trebuie să știți că un supliment alimentar nu va înlocui niciodată un aliment, deoarece un nutrient nu are la fel de multe efecte benefice atunci când este consumat singur sau într-o matrice complexă. Deci, nimic nu înlocuiește o alimentație echilibrată.
Citește și: Cele 5 beneficii ale Vitaminei D pentru sănătate și 15 alimente unde găsiți această vitamină prețioasă – Ceconsum
Toate aceste suplimente necesare nu se fac prin achiziționarea de cocktailuri din farmacii, magazine dietetice sau pe internet. Ele necesită supraveghere medicală sau de către un dietetician.
Reglementarea suplimentelor alimentare în Republica Moldova
În Republica Moldova, suplimentele alimentare sunt reglementate prin Hotărârea de Guvern nr. 538/2009 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind suplimentele alimentare, iar controlul asupra executării hotărârii de Guvern este pus în sarcina Ministerului Sănătății.
Potrivit documentului sus menționat, etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să sugereze că un regim alimentar variat şi echilibrat nu poate asigura cantităţi adecvate de nutrimente în general.
De asemenea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietăți de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor la om şi nici să invoce asemenea proprietăți.
Cu alte cuvinte, dacă ați dat peste publicitate care vorbește despre suplimente alimentare care previn, tratează, vindecă boli la om – să știți ca acest lucru contravine cadrului legal din R. Moldova. Iar autoritatea împuternicită cu controlul asupra executării hotărârii amintite mai sus este Ministerul Sănătății.
Așadar, adevărata cheie pentru o viață sănătoasă rămâne, așa cum au subliniat experții, o alimentație echilibrată, adaptată nevoilor fiecărui individ. Înainte de a recurge la suplimente, la vitamine, este esențial să ne informăm corect și să consultăm specialiști, asigurându-ne că facem alegeri în cunoștință de cauză și cu adevărat benefice pentru sănătatea noastră.
Suntem ceea ce mâncăm!