Agricultura viitorului: Grădini verticale high-tech în Franța, unde salata verde crește în butoaie de oțel
În această grădină verticală high-tech din Franța, roboții și computerele fac toată munca de agricultor, cu excepția culesului. Aici salata verde crește în butoaie de oțel. Digitalizarea poate fi o revoluție și în domeniul agriculturii? Cel puțin asta își propune guvernul francez care susține că digitalizarea agriculturii va reduce din consumul de apă, de pesticide și nu va avea atât de multe efecte asupra schimbărilor climatice.
Potrivit publicației franceze Reporterre, pesticidele, dar și alte produse fitosanitare sunt interzise în această grădină verticală. Pentru comparație, un kilogram de salată verde care crește aici consumă 10 litri de apă, față de 150 de litri – dacă ar crește la suprafața solului.
În această grădină verticală sunt 50 de butoaie de oțel gigante cu o greutate de 850 de kilograme unde cresc sute de plante: salată verde sau plante aromatice. Aici sunt produse în medie 150 de kilograme de verdeață pe săptămână.
Trebuie spus că plantele cresc fără soare, însă cu ajutorul lămpilor de neon. Vorbim despre un mediu construit artificial unde totul este controlat de computere: temperatura (22 °C pentru culturile de salată și 26 °C pentru plantele aromatice), umiditatea, nivelurile de CO2 și ventilatoarele care reproduc vântul. De asemenea, sunt folosite rețete de nutrimente care sunt schimbate în fiecare săptămână pentru a favoriza creșterea salatelor.
Modelul la cheie al acestei ferme verticale este disponibil pentru 8,5 milioane de euro. Adăugați aici și un abonament anual la serviciul de monitorizare de către echipa de agronomi care controlează producția de la distanță în timp real.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].