Alimentația sănătoasă începe la cumpărături: trucuri ca să faci alegeri mai bune
Ține minte: Alimentația sănătoasă începe la cumpărături. Trăim în era în care suntem inundați de o gamă largă de produse alimentare, iar acest fapt generează probleme majore pentru cei care doresc să mănânce sănătos. Prima problemă este cum să faci alegeri corecte între mărcile care au produse similare, iar a doua este cum să nu cedezi tentației produselor de ronțăit care sunt ieftine, gustoase, accesibile la tot pasul, nu necesită preparare și nici vase de spălat.
Pentru a evita supraconsumul, este important să fii conștient de ceea ce cumperi și să alegi alimentele cu grijă. O idee bună ar fi să-ți faci o listă de cumpărături și să te limitezi la aceasta, astfel încât să nu cazi în tentația de a cumpăra alimente nesănătoase sau inutile. Poți începe prin a-ți face o listă precisă pentru produsele de bază cum ar fi lapte iaurt, ouă, cereale, dar să rămâi flexibil când e vorba de carne, pește, legume, pe care le poți adapta în funcție de oportunitățile de moment. De exemplu, dacă ai prevăzut să cumperi conopidă, dar în magazin ai găsit broccoli mai proaspăt, poți ușor să faci schimbarea.
Totodată, atunci când faci cumpărături, fii atent la promoții și loturile de produse care par interesante. Asigură-te că faci economii reale prin compararea prețurilor per unitate și per kilogram sau litru. De asemenea, nu cumpăra cantități prea mari de produse alimentare sau ”ronțăieli” pe care le-ai consuma într-un timp scurt, pentru a evita supraconsumul și risipa alimentară. Deși ai impresia că ai putea face economii, este mai degrabă vorba despre consum excesiv.
Și nu uita să verifici de fiecare dată termenul de valabilitate. În R. Moldova această problemă este una curentă, sunt foarte multe produse cu termen expirat pe rafturile magazinelor. Dacă nu știi unde să te adresezi când descoperi pe raft un produs cu termen de valabilitate expirat, să știi că Platforma CE CONSUM EU a lansat o petiție prin care cerem autorităților să creeze sau să pună la dispoziția consumatorilor o platformă, un mecanism unic de raportare a neregulilor când cumpărăm un produs alimentar. Petiția o poți semna AICI.
Citește și: Petiție: Pentru o platformă unică de raportare a neregulilor când cumpărăm un produs alimentar. Împreuna ne facem vocea auzită! – Ceconsum
Citește eticheta produsului alimentar
În ceea ce privește alegerea alimentelor din punct de vedere nutrițional, începe cu eticheta produselor. Este important să citești cu atenție etichetele și să înțelegi ce conține fiecare produs. Alege alimentele cu o listă scurtă de ingrediente și evită cele cu zahăr, grăsimi saturate sau trans, aditivi alimentari sau ingrediente pe care nu le poți pronunța.
Trebuie să știi că, în cazul în care nu citești atent eticheta și cumperi produse de la mărci pe care le cunoști sau sunt populare, de cele mai dese ori plătești pentru denumirea mărcilor și pentru publicitate. Produsele de la mărci mai puțin cunoscute pot fi de calitate nutrițională comparabilă sau chiar mult mai bună. Citește eticheta, compară prețurile, interesează-te de ceea ce consumi, informează-te despre produse, inclusiv de pe platforma CE CONSUM EU. Iar dacă ai întrebări și nu ai chef să mai cauți singur răspunsuri – scrie-ne AICI.
Fiecare dintre noi are anumite trucuri pentru a rezista tentațiilor: de exemplu, poți face cumpărăturile când ești sătul. Mergi direct la raioanele cu produsele alimentare pe care le ai în lista de cumpărături și nu te abate din drum.
Produsele transformate: cum descifrăm etichetele
Una dintre principalele provocări în alegerea alimentelor sănătoase este citirea și înțelegerea etichetelor de pe ambalaje. Acestea sunt adesea destul de compacte și conțin multe informații tehnice, ceea ce le face greu de decodat și puțin lizibile. Cu toate acestea, există câteva repere care pot ajuta în acest proces:
- citește lista ingredientelor: Ele sunt înscrise pe etichetă în ordine descrescătoare în compoziția produsului. Fii atent la produsele care au pe primele poziții zahărul sau grăsimile, dar care afișează pe ambalaj că sunt bogate în lapte, fructe, legume, carne sau pește. Verifică compoziția supelor de legume pentru a te asigura că nu cartoful este ingredientul de bază.
- verifică conținutul de zahăr. Pentru a-ți face o idee, convertește cantitatea de zahăr în cuburi sau în lingurițe – 5 grame pentru o linguriță. Și ține cont de faptul că OMS recomandă 25 de grame de zahăr pe zi, sau 5-6 lingurițe. Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de obezitate, diabet zaharat, boli de inimă și carii dentare. Consumul ocazional al acestor produse nu este neapărat dăunător, dar ar trebui să fie în cantități mici și să fie parte a unei alimentații echilibrate. Limitele pentru consumul de zahăr variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și alte afecțiuni medicale. În general, este recomandat să alegi produsele care au un conținut scăzut de zahăr. Mai multe informații găsești AICI
- reperează grăsimile de calitate proastă din lista de ingrediente și din declarația nutrițională. Grăsimile de calitate proastă sunt cele care conțin acizi grași saturați și acizi grași trans. Acești acizi grași sunt considerați “răi” deoarece pot crește nivelul de colesterol “rău” (LDL) din sânge și pot crește riscul de boli cardiovasculare. Uleiurile de palmier, de cocos și uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate sunt exemple comune de grăsimi de calitate proastă care apar pe lista de ingrediente a multor alimente procesate. Un articol la temă găsești AICI.
- fii atent la conținutul de sare: un produs care conține mai mult de 1 gram de sare pentru 100 grame de produs este bogat în sare, deci puțin recomandabil.
- verifică numărul de aditivi alimentari (conservanți, coloranți). Cu cât mai mulți sunt, cu atât evită acel produs. Aditivii alimentari sunt substanțe chimice care sunt adăugate în produsele alimentare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul, aroma sau durabilitatea. Aceștia pot fi conservanți, coloranți, agenți de textură sau îndulcitori artificiali. De exemplu, anumiți conservanți, cum ar fi nitriții și nitrații, pot fi legați de cancerul de stomac și de alte afecțiuni, în timp ce coloranții artificiali pot fi legați de tulburări de comportament și de hiperactivitate la copii. Despre aditivi alimentari citește AICI.
- nu te lăsa sedus de cuvinte care sunt mai degrabă de marketing, decât de calitate cum ar fi ”produs de calitate”, ”100 natural”. Unele produse cu astfel de afirmații pot conține totuși ingrediente nesănătoase sau pot fi procesate într-un mod care le face mai puțin benefice pentru sănătate.
Un alt sfat util este să alegi alimentele de sezon. Acestea sunt adesea mai gustoase, mai proaspete și mai ieftine. De asemenea, încearcă să alegi alimente integrale, precum pâinea sau pastele integrale, orezul brun sau cerealele integrale. Acestea sunt bogate în fibre și nutrienți și te vor ajuta să te simți sătul mai mult timp.
Ignoranța consumatorilor din R. Moldova
”Din păcate, în Republica Moldova gradul de conștientizare a consumatorului și publicului larg privind siguranța alimentelor nu este unul prea mare, iar o abordare axată pe sensibilizarea publicului în domeniul siguranței alimentelor, de facto, nu există. Consumatorii nu se interesează ce scrie pe eticheta produselor alimentare, au încredere în mărci populare, chiar dacă acestea nu oferă întotdeaună produse de calitate. Iată de ce Platforma CE CONSUM EU s-a angajat în acest demers de a promova consumerismul durabil și responsabil care devine în acest context un concept primordial în vederea asigurării unei calități de viață decentă. Prin consumerism înțelegem că libertatea de a alege a consumatorului ar trebui să influențeze într-o foarte mare măsură alegerile producătorilor în ce privește tipul de produse propuse și modul în care acestea sunt fabricate, orientând, astfel, organizarea economică a întregii societăți”, a precizat Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
În concluzie, ține minte că alimentația sănătoasă începe la cumpărături. Alegerea alimentelor nutritive și evitarea supraconsumului este cheia pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Fii conștient de ceea ce cumperi și alege alimentele cu grijă pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți și a preveni apariția unor afecțiuni cronice.
Suntem ceea ce mâncăm!
Articol scris de Elena Robu
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.