Autoritățile examinează petiția noastră prin care cerem interzicerea dioxidului de titan E 171 în R. Moldova
Dragi prieteni care ați susținut petiția lansată de Platforma CE CONSUM EU prin care cerem interzicerea aditivului alimentar – dioxidul de titan E 171 – în R. Moldova, vă anunțăm că pe data de 11 mai am transmis către Cancelaria de Stat a R. Moldova petiția amintită mai sus.
Astfel, Cancelaria de Stat ne-a anunțat că petiția prin care cerem interzicerea dioxidului de titan E 171 în R. Moldova este transmisă spre examinare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
În continuare puteți semna petiția, pentru a cere dreptul la o alimentație fără riscuri pentru sănătate, pentru a demonstra că vă pasă de sănătatea voastră și a copiilor voștri.
Amintim că începând cu acest an, aditivul alimentar E171, cunoscut sub denumirea de dioxid de titan, este interzis pentru utilizare în produsele alimentare în toate țările Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Europeană pe data de 8 octombrie 2021. În Franța, acest aditiv alimentar a fost interzis începând cu 1 ianuarie 2020.
Acest colorant, compus din nanoparticule, a făcut obiectul unor alerte științifice de ani de zile, mai ales din cauza riscului său cancerigen. În vara acestui an, într-un final, Comisia Europeană a confirmat că aditivul E171 nu este sigur în alimentație, bazându-se pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Potrivit acestuia, E 171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. Cauza menționată: „nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”.
Precizăm că genotoxicitatea descrie proprietatea agenților chimici care dăunează informațiilor genetice dintr-o celulă, provocând mutații, ceea ce poate duce la cancer.
Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171
Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:
- Gumă de mestecat;
- Patiserie (de exemplu cozonac);
- Supe;
- Paste tomate tip bulion;
- Suplimente alimentare.
De reținut: Până autoritățile statului vor lua măsurile necesare de interzicere a aditivului, evitați la maxim alimentele care conțin dioxid de titan E171. Citiți eticheta produsului, înainte de a-l cumpăra sau consuma. Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri. Nimeni altcineva nu o va face în locul vostru!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].