”Cadourile” de la Bucuria – bune sau nu pentru sănătatea copiilor noștri?!
Sărbătorile de iarnă au trecut, ”cadourile” de la Bucuria s-au consumat, însă cu ce preț pentru sănătatea copiilor noștri?! La această întrebare răspundem în articolul de astăzi, după ce pe adresa redacției portalului CE CONSUM EU au parvenit câteva poze cu eticheta produsului Cadou ”Brăduțul Bucuria” pe care l-au primit copiii de sărbătorile de iarnă.
Trebuie să știți că eticheta unui produs alimentar este sigura informație disponibilă despre produs pe care noi în calitate de consumatori o putem studia și ulterior decide dacă să consumăm sau nu produsul în cauză.
Astfel, vom proceda și în cazul acestor produse ale S.A. Bucuria.
De la bun început trebuie să spunem că, în R. Moldova, oamenii asociază produsele de la Bucuria cu noțiunea de ciocolată. În realitate însă nu este așa. Din ingredientele afișate pe etichetă, nu regăsim unt de cacao, esențial pentru ciocolate, așa cum prevede Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao şi din ciocolată destinate consumului uman, transpusă în legislația națională prin Hotărârea de Guvern 204 din 2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice ”Produse de cofetărie”. Iată ce scrie în document:
ciocolată – produsul obţinut din produse de cacao şi zaharuri care conţine minimum 35% substanţă uscată totală de cacao şi include minimum 18% unt de cacao şi minimum 14% substanţă uscată de cacao fără grăsime.
Ulei de palmier
Așadar, în primul rând, niciunul dintre aceste produse nu are unt de cacao, ci doar înlocuitori, echivalenți ai untului de cacao sau grăsimi vegetale. Printre grăsimile vegetale au fost menționate pe etichetă uleiul de palmier, ulei shea. Deși uleiul de palmier este autorizat pentru utilizare în produsele de cofetărie, oamenii de știință spun că este totuși mai bine să evităm uleiul de palmier din produsele alimentare.
Despre uleiul de palmier am scris AICI
Alergenii
În al doilea rând, trebuie să fiți atenți la alergenii menționați pe etichetă: arahide, soia, susan. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră reacționați la cele mai mici cantități, cu simptome alergice severe, atunci ar trebui să citiți cu atenție aceste informații pe etichetă.
Atenție la semințele de susan importate din India unde a fost descoperită substanța activă/pesticid cancerigenă – oxidul de etilenă. Despre asta am scris AICI
Aditivul alimentar E476
Apoi, e bine să știți mai multe detalii despre aditivul alimentar E476. Acesta este inclus în lista aditivilor autorizați oficial în R. Moldova cu denumirea de poliricinoleat de poliglicerină.
Mulți experți vor spune că efectul aditivului alimentar E476 asupra corpului nu este critic. Aditivul este recunoscut ca provocând rareori efecte adverse. Dar acest lucru se întâmplă numai dacă persoana respectă doza. Se întâmplă ca un copil sau chiar un adult să mănânce multe bomboane pe zi. La prima vedere, se pare că, din moment ce alergia nu a apărut, atunci totul este în regulă. Dar răul se va manifesta în altă parte – acest lucru poate afecta activitatea sistemului urinar, digestiv sau endocrin. Prin urmare, este mai bine să reduceți utilizarea alimentelor care conțin acest aditiv.
Grupul de coloranți
Ajungem la grupul de coloranți, un alt grup de aditivi alimentari. Voi specifica doar cei care sunt periculoși pentru sănătatea copiilor voștri.
Albastru de briliant – E133
– este un aditiv alimentar obținut din produse petroliere. E133 este considerat periculos și interzis în mai multe țări din Uniunea Europeană. Albastru de briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii. Albastru briliant poate produce reacţii alergice în cazul persoanelor astmatice. Datorită procesului de obţinere, E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu.
Este considerat de mulţi oameni de ştiinţă ca fiind cancerigen, în special atunci când este folosit împreună cu alţi coloranţi.
Albastru patent V – E131
– aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici. Este interzis în mai multe țări, precum SUA, Canada, Australia, Norvegia. Conferă culoarea albastră şi este admis a se folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. Unul dintre produşii săi de descompunere poate duce la apariţia leucemiei, când este prezent în cantităţi ridicate. Nu este recomandat copiilor.
Valoarea nutrițională
Și într-un final, să ne referim și la valoarea nutrițională a acestor bomboane. Din ceea ce vedem pe etichetă, 100g de produs conține 11g de grăsimi, dintre acestea mai mult de 50% sunt acizi grași saturați – adică grăsimi rele, cele care determină creșterea colesterolului rău și predispun la apariția bolilor cardio-vasculare.
Iar în ceea ce privește consumul de zahăr, menționăm că Organizația Mondială a Sănătății recomandă atât adulților cât și copiilor maximum 25 grame de zahăr pe zi sau cinci lingurițe pe zi.
Este oare capabil un copil să mănânce această cutie de bomboane într-o singură zi? Cu siguranță, dacă nu este supravegheat de către un adult. Atunci vă puteți ușor imagina riscurile la care își expune sănătatea acest copil.
Un consum de zahăr în exces în rândurile moldovenilor
De precizat de asemenea că specialiștii în sănătatea publică din R. Moldova recomandă părinților, responsabililor din educație și celor care organizează evenimente publice cu distribuirea de cadouri cu dulciuri să limiteze cantitatea de dulciuri cu zahăr oferită copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandarea vine în contextul atestării unui consum de zahăr în exces în rândurile moldovenilor.
Conform studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate pentru Republica Moldova, un moldovean, adult sau copil, consumă de 5 ori mai mult zahăr decât are nevoie organismul său, adică 125 grame pe zi sau 45,7 kg pe an.
Cantitatea inofensivă pentru sănătate de consum a zahărului, recomandată atât adulților, cât și copiilor de către Organizația Mondială a Sănătății este de maximum 25 grame sau cinci lingurițe pe zi.
În același timp, majoritatea zahărului din alimentația copiilor este furnizată de dulciuri, inclusiv dejunurile rapide, băuturile carbogazoase și sucurile. Consumul zilnic al acestor produse de către copii determină foamea, hiperactivitatea, apoi epuizarea rapidă, oboseala, apariția cariilor, dependența de zahăr și acumularea kilogramelor în plus.
„Obișnuința învățată a copilului de a consuma dulciuri de sărbători și în calitate de remunerare sau motivare de a îndeplini unele sarcini contribuie la apariția și dezvoltarea bolilor netransmisibile, precum obezitatea, bolile inimii și diabetul zaharat de tip 2, boli specifice pentru adulți”, a precizat anterior Daniela Demișcan, șefa Direcției de Politici în Sănătate Publică, Ministerul Sănătății Republicii Moldova.
Datele naționale arată că cel puțin fiecare al doilea adult și fiecare al treilea copil suferă de surplus de kilograme.
Studiile recente demonstrează că un copil care consumă în fiecare zi băuturi dulci are un risc mai mare de a face boli de inimă și diabet zaharat.
Articol realizat de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].