Câteva sfaturi cum să alegeți o ciocolată de calitate
Pentru că de sărbătorile de Paște vânzările de ciocolată cresc vertiginos și pentru că articolul precedent despre câtă ciocolată este în bomboanele de la Bucuria a trezit discuții aprinse, Platforma CE CONSUM EU vă prezintă în cele ce urmează câteva sfaturi cum să alegeți ciocolatele pe care vreți să le cumpărați de sărbători. De ce este important să știți acest lucru? În primul rând, pentru că în joc este sănătatea copiilor voștri, având în vedere că cei mai fideli consumatori de dulciuri sunt copiii.
Nu contează dacă optați pentru ciocolata autohtonă sau de import, regulile sunt aceleași atunci când alegeți ce fel de dulciuri vreți să procurați.
Citiți ce scrie pe etichetă
Regula numărul unu este să citiți ce scrie pe etichetă și în primul rând să vedeți care este denumirea exactă a produsului. Faceți diferența între ciocolate și bomboane. Dacă este ciocolată, atunci va conține unele ingrediente, dar dacă este vorba despre bomboane, atunci ingredientele sunt cu totul altele (în primul rând grăsimile vegetale, uleiul de palmier). Dacă vă pasă de sănătatea copiilor voștri, între ciocolată și bomboană, alegeți întotdeauna ciocolata. Chiar dacă este mai scumpă, o cumpărați mai rar și e mult mai sănătos pentru copil.
În acest articol vorbim despre ciocolată
Să descifrăm ingredientele pe care le veți mai găsi pe eticheta produselor din ciocolată
Pastă de cacao sau masă de cacao: rezultată din măcinarea boabelor de cacao prăjite, este componenta de bază a ciocolatei. Asigurați-vă că este întotdeauna pe primul loc în lista de ingrediente.
Zahăr: se folosește pentru a a neutraliza un pic gustul amar cacao. Pentru sănătatea voastră, dați preferință zahărului din trestie de zahăr și chiar mai bine, zahărul din trestie de zahăr integral (care conține mai multe minerale).
Grăsimi: optați doar pentru produse care conțin doar unt de cacao, care este partea grasă a masei de cacao (partea uscată, prăjitura, devenind pudră de cacao). Trebuie să știți că din anul 2000, reglementările europene au autorizat adăugarea de grăsimi vegetale până la 5% din greutatea totală a produsului. Și în cele mai multe cazuri este vorba despre ulei de palmier, de zece ori mai ieftin decât untul de cacao. Veți găsi aceste grăsimi chiar și în produsele unor branduri bine-cunoscute precum Milka sau Kinder etc.
Emulgator: este vorba despre lecitină de soia în marea majoritate a cazurilor. Folosit pentru a îmbunătăți omogenizarea ingredientelor și a da luciu ciocolatei, acest emulgator nu este esențial, mai ales dacă cacao este de bună calitate. Ca atare nici efect negativ asupra sănătății nu are, dar este imposibil de urmărit și de garantat că nu este făcut din soia modificată genetic. De aceea, cel mai bine este să îl evitați.
Altele: alune, migdale, nuci etc. Este vorba despre adaosuri care conferă diferite gusturi produsului. Marele semn de întrebare sunt substanțele cu care sunt tratate aceste alune sau migdale, alte semințe și fructe pe care le puteți găsi pe etichetă. Pot fi diferite tipuri de pesticide a căror limită admisibilă să fie depășită. Despre asta nu avem cum să știm, dacă nu se fac controale separat pe acest subiect.
Citește și:
Pentru a rezuma, o ciocolată bună va fi deci una neagră cu minim 70% cacao, conținând doar pastă de cacao, zahăr și unt de cacao, eventual cu adaos de semințe oleaginoase sau fructe după gust și de preferință bio.
În ceea ce privește cantitatea: 2 pătrățele (dintr-o tabletă) pe zi este un bun echilibru, pentru a nu depăși limita de 25 grame de zaharuri pe zi, recomandarea OMS pentru un mod de viața sănătos. În doze mici, beneficiile ciocolatei sunt multiple.
De ce este bună cacao pentru sănătate
În stare naturală, cacao este bogată în polifenoli, o familie de antioxidanți care se găsesc și în ceaiul verde sau vinul roșu. Favorizează astfel dilatarea arterelor, contribuind la protecția sistemului cardiovascular. Cacao are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, anti-agregante, capacitatea de a subția sângele și un efect stimulator asupra sistemului imunitar. În cele din urmă, conține și puțin magneziu. Dar trebuie să știți că singura care păstrează calități nutriționale interesante va fi așadar ciocolata neagră.
Așa că te poți răsfăța pe tine și pe cei dragi ție, dar nu în exces!
P.S. De la ce vârstă pot copiii să consume ciocolată fără a dăuna sănătății? La această întrebare vă răspundem în unul din articolele următoare.
Articol realizat de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].