Către o nouă reducere a nitriților în mezeluri. Preocupări cu privire la potențialul lor cancerigen
Nitriții și nitrații de sodiu și potasiu, reprezentați prin aditivii alimentari – E249 – nitrit de potasiu, E250 – nitrit de sodiu, E251 – nitrat de sodiu, E252 – nitrat de potasiu – sunt substanțe chimice utilizate în industria alimentară, în special în producția de mezeluri și produse din carne, pentru a preveni creșterea bacteriilor și a oferi o culoare roșie atractivă. Cu toate acestea, există preocupări cu privire la potențialul lor cancerigen.
Când sunt ingerate, aceste substanțe pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în stomacul nostru: numite nitrozamine. Aceste substanțe sunt clasificate drept substanțe cancerigene probabile pentru om (categoria 2A) de către Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului (IARC), deoarece favorizează dezvoltarea cancerului colorectal, al doilea cel mai mortal tip de cancer după cancerul pulmonar și cancerul de stomac. Nitriții pot crește riscul de a dezvolta boli de sânge sau hematologice, în special la persoanele din grupurile de risc.
Citește și: Nitriții și nitrații în R. Moldova: Lista produselor alimentare unde acești E-uri potențial cancerigeni sunt autorizați – Ceconsum
În Uniunea Europeană în ultimii ani sunt purtate discuții contradictorii cu privire la utilizarea în produsele alimentare a acestor aditivi. În Franța, care și de această dată își manifestă poziția de lider în UE în ceea ce privește securitatea alimentară (după interzicerea unui alt aditiv alimentar cancerigen dioxidul de titan E171), trei mari asociații de consumatori și-au unit eforturile pentru a cere interzicerea nitriților și nitraților în alimente.
Plan de acțiuni în Franța de reducere a nitriților
Ca urmare a eforturilor consumatorilor, Guvernul Franței a prezentat recent un plan de acțiuni pentru reducerea nitraților în mezeluri. Începând cu sfârșitul lunii aprilie 2023, 84% din mezelurile de pe piața franceză au înregistrat o reducere a conținutului de nitriți cu 20%. Acest lucru se aplică pentru bacon și cârnați subțiri, precum cei de tip Frankfurt, a căror valoare maximă fixată de Codul practicilor în domeniul mezelurilor scade de la 120 mg de nitrat de sodiu per kilogram la 100 mg. Pentru bucățile de carne de porc preparate termic (șuncă, friptură, pulpe), această reducere este de 25%, 90 mg per kilogram față de 120 mg până acum. Aceasta reprezintă prima fază a planului de acțiune care urmărește reducerea nitraților în produsele alimentare.
Planul de acțiuni vine ca urmare a publicării raportului Agenției Naționale din Franța pentru Siguranța Alimentelor, a Mediului și a Muncii (Anses) în iulie 2022, care confirmă legătura dintre riscul de cancer și expunerea la acești aditivi alimentari. Recomandările nu fac obiectul unei reglementări, dar noile praguri stabilite vor fi transpuse în Codul practicilor în domeniul mezelurilor din Franța care enumără 450 de produse și servește drept referință pentru controalele efectuate de Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Represiunea Fraudelor (DGCCRF).
A doua fază a acestui plan de acțiuni trebuie să fie implementată începând cu luna septembrie. Vor fi efectuate teste pentru a valida o nouă reducere a nitriților. Se va încerca reducerea de la 100 mg la 90 mg per kilogram pentru bucățile de carne crude aburite în vederea gătitului. Pentru produsele a căror valoare maximă de nitriți stabilită de Codul practicilor în domeniul mezelurilor este de 120 mg per kg se vor realiza experimente pentru a ajunge la 100 mg. Aceeași abordare de evaluare va fi aplicată și pentru produsele preparate termic, în vederea reducerii de la 90 la 80 mg și, respectiv, de la 100 la 80 mg pentru șuncă și piept de pui. Se propune, de asemenea, eliminarea tuturor nitriților din cârnații pentru grătar (valoarea permisă fiind de 80 mg). În ceea ce privește cârnații și salamurile fierte, obiectivul în această a doua fază este de a vedea dacă este posibilă reducerea pragului de la 100 la 80 mg și de la 100 la 90 mg.
Cele trei asociații de consumatori care au lansat o petiție în 2019, semnată de aproape 500.000 de persoane, solicitând interzicerea aditivilor E249, E250, E251 și E252 au precizat, într-un comunicat de presă, că “acest plan de acțiuni nu conține angajamente suficient de puternice pentru eliminarea acestor aditivi”.
Situația în Republica Moldova
Trebuie precizat că în Uniunea Europeană, doza maximă de nitriți autorizată în carnea procesată este de 150 mg/kg. Și în R. Moldova doza maximă autorizată este de 150 mg/kg. Deja, este de responsabilitatea ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) să verifice dacă aceste doze se respectă și să informeze consumatorii în acest sens.
Citește și: Nitriții și nitrații în R. Moldova: Lista produselor alimentare unde acești E-uri potențial cancerigeni sunt autorizați – Ceconsum
Cancerul – a doua cauză de deces în R. Moldova
Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese în anul 2020, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 40 656 cazuri, fiind în creștere cu 4 245 cazuri (sau cu 11,7%) față de anul 2019.
În Republica Moldova, bolile oncologice constituie cea de-a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Rata mortalității generale provocate de tumori are o tendință de creștere permanentă. O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, consumul de alcool, obezitate, consumul redus de fructe și legume și lipsa activității fizice.
Tot potrivit datelor statistice, un moldovean consumă în medie anual 52,8 kg de carne și preparate din carne, ceea ce ar însemna aproape 143 de grame pe zi. Nu avem date exacte despre consumul de mezeluri sau carne transformată, dar amintim aici că OMS afirmă că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic (de exemplu, două felii de șuncă) crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Faceți legătura dintre aceste cifre, date și tabloul sumbru al deceselor în R. Moldova.
Pentru a evita riscurile pentru sănătate, oamenii de știință din Franța recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână per persoană. De asemenea trebuie limitat consumul de carne roșie – la 500 grame pe săptămână per persoană.
Ce vă recomandăm la finalul articolul de astăzi este să faceți o obișnuință din a citi ceea ce este scris pe ambalajul produselor pe care le cumpărați și să consumați în cunoștință de cauză.
Suntem ceea ce mâncăm!
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].