Ce sunt produsele ultraprocesate și de ce să le evităm
V-ați întrebat cumva ce înseamnă produse ultra-procesate și de ce este recomandat să le evităm?
Cu siguranță le cunoașteți și le-ați consumat deja. În plus, este destul de greu să le evitați. Vorbim despre alimentele ultra-procesate care au invadat magazinele noastre. Acestea includ, exemplu, produse industriale precum pizza, mezelurile, dar și deserturile pe bază de fructe, băuturile din fructe, băuturile carbogazoase, biscuiții, pâinea sau cozonacii industriali și lista este lungă.
Un produs este considerat ultra-procesat atunci când nu mai are multe în comun cu produsul din care provine, din cauza transformărilor fizice, chimice sau biologice intense la care a fost supus prin procesele industriale de fabricație. Aceste produse sunt numeroase pe rafturile magazinelor. Dar de ce se recomandă totuși să le evităm?
Pentru sănătatea noastră, este mai bine să alegem alimente mai puțin procesate. Alimentele ultra-procesate conțin aditivi, coloranți, arome, îndulcitori artificiali și alte substanțe care sunt subiectul unor cercetări cu privire la efectele lor asupra sănătății pe termen lung. Ele au în medie o calitate nutritivă mai scăzută, iar contactul prelungit cu ambalajele, datorită duratei lungi de conservare, ar putea, de asemenea, să aibă un impact asupra sănătății.
În timpul procesului de ultra-procesare, alimentele își pierd în general o mare parte din valoarea lor nutritivă inițială. De exemplu, sunt îndepărtate vitamine, minerale și fibre, iar în locul acestora sunt adăugate substanțe chimice și aditivi care nu aduc beneficii sănătății.
De asemenea, produsele ultra-procesate au adesea un conținut ridicat de zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și sare. Iar consumul excesiv al acestor substanțe poate contribui la creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2, afecțiuni cardiovasculare și alte probleme de sănătate.
Pentru a le recunoaște, verificați lista de ingrediente. Cu cât lista este mai lungă, cu atât produsul este mai procesat, deoarece, adesea, transformarea necesită adăugarea multor componente pentru a le conferi textură, aromă și o durată lungă de conservare.
Alt indiciu care vă semnalează că produsul pe care îl țineți în mână este ultra-procesat: ingredientele menționate au denumiri tehnice și nu corespund cu cele pe care le aveți în bucătărie.
Platforma CE CONSUM EU vă recomandă să alegeți alimente mai puțin procesate, precum fructele, legumele, cerealele integrale, carne proaspătă și alte surse naturale de nutrienți pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă.
Pentru mai multe informații, accesați Platforma CE CONSUM EU
Eu vă dau întâlnire data viitoare la Ghidul consumatorului.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.