Cele 5 beneficii ale Vitaminei D pentru sănătate și 15 alimente unde găsiți această vitamină prețioasă
Vitamina D este sintetizată de corp în timpul expunerii noastre la soare.
Dar poate fi găsită și în alimente, de exemplu în peștele gras, gălbenușurile de ou sau ciuperci. Nu este un lucru neobișnuit să suferi de o deficiență a acestei vitamine, mai ales iarna când zilele sunt scurte și mai puțin însorite. Cu toate acestea, vitamina D este esențială pentru organism.
Iată 5 beneficii ale acestei vitamine prețioase, potrivit surselor de informare franceze.
Contribuie la dezvoltarea oaselor
Vitamina D contribuie la dezvoltarea și menținerea corespunzătoare a masei osoase facilitând absorbția calciului și fosforului și limitând scurgerea acestora în urină. Adolescenții au nevoie de ea în mod special în procesul de construcție a masei osoase. În plus, știm că poate juca un rol important în prevenirea osteoporozei, care afectează în special femeile.
Menține masa musculară
Vitamina D are și un rol important în mentinerea masei musculare, în special la persoanele vârstnice. Potrivit unui studiu de la Universitatea din Birmingham, femeile cu mușchi puternici au un nivel ridicat de vitamina D.
Ajută la prevenirea diferitor tipuri de cancer
Mai multe experimente recente au arătat că Vitamina D poate reduce riscul de cancer. Ea permite încetinirea proliferării celulelor canceroase. În prezent, vitamina D este în curs de studiu ca pilon pentru tratamentul cancerului de sân. Prin urmare, o deficiență de vitamina D ar crește riscul de cancer.
Repară impactul maladiilor cardiovasculare
Beneficiile sale pentru inimă au făcut obiectul mai multor studii contradictorii. Unul dintre ele este însă bine luat în cont: după un accident vascular cerebral al sistemului cardiovascular, Vitamina D va repara în mod semnificativ impactul unui AVC asupra organismului.
Participă la funcționarea cognitivă
Cortexul și hipocampul, care joacă un rol major în procesul de învățare și memorare, sunt ambele receptori pentru vitamina D. Prin urmare, Vitamina D este utilă pentru dezvoltarea normală a creierului.
Iată 15 cele mai importante alimente care conțin Vitamina D:
Ulei de ficat de cod (pește cunoscut și ca morun atlantic sau, pur și simplu, cod)
Pentru a face plinul de cu vitamina D, uleiul de ficat de cod este cel mai bun aliment cu 250 µg de vitamina D la 100 g. Dacă gustul său foarte particular este respingător, îl puteți lua sub formă de capsule.
Produse lactate îmbogățite cu vitamina D
În Franța, două decrete din 2001 și 2004 autorizează îmbogățirea cu vitamina D a anumitor alimente precum laptele și produsele lactate proaspete.
Emmental
Un tip de brânză/cașcaval elvețian fabricat din lapte integral de vacă
Vitamina D se găsește și în produsele lactate, deși concentrațiile sunt mai mici decât în produsele de mare sau în carne.
Margarină
Margarina pe bază de ulei vegetal îmbogățită cu vitamina D este o modalitate ușoară de a obține un aport optim de vitamina D, deoarece poate fi pur și simplu întinsă pe pâine la micul dejun sau aruncată ca o nucă pe o tigaie cu legume.
Unt
Ca multe alte produse lactate, untul conține vitamina D: 1,12 µg/100 g.
Ciocolată neagră
Bogata în magneziu și un adevărat aliat anti-oboseală și antidepresie, ciocolata este bogată și în vitamina D. Evident ca nu concurează cu pestele, dar conținutul de Vitamina D nu este de neglijat. Conținut de Vitamina D al ciocolatei negre cu minimum 40% cacao: aproximativ 5 µg / 100g.
Dorada
Este un peste pe care îl găsim mai des pe masa de sărbători. Crudă, dorada conține 7,15 µg de vitamina D la 100 g. Dar, odată copt, conținutul său de vitamina D scade la 5,71 µg la 100 g.
Hering
Se consumă în diferite moduri: la grătar, afumat, marinat. Per total, conținutul de vitamina D este apreciabil echivalent, indiferent de metoda de preparare. Conținutul de vitamina D al heringului la grătar: 22 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al heringului afumat: 16,1 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al heringului marinat: 13,1 µg / 100g.
Sardine în ulei
Însoțitoare ideale pentru picnicuri, sardinele în ulei oferă o sursă interesantă de vitamina D. Conținutul de vitamina D al sardinelor în ulei: 10,8 µg / 100g.
Ton în suc natural
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentației, Mediului și Sănătății Muncii din Franța (ANSES) a considerat că „consumul de pește nu prezintă un risc pentru sănătate în ceea ce privește riscul asociat metil-mercurului. Aportul de metil-mercur al populației este mai mic decât aportul zilnic tolerabil definit de Organizația Mondială a Sănătății”. Conținut de vitamina D în tonul în suc natural: 6,1 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al tonului crud: 7,2 µg/100g
Somonul
Avantajul său este că poate fi gătit atât crud, cât și gătit și este perfect și pentru afumat, precum păstrăvul. Cu toate acestea, conținutul de vitamina D variază oarecum în funcție de felul cum este gătit. Gătit la aburi, somonul oferă tot ce are mai bun. Conținutul de vitamina D al somonului la abur: 8,7 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al somonului crud: 4,69 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al somonului afumat: 2,97 µg / 100g.
Păstrăv
Are aceeași culoare roz ca și vărul său, somonul, care provine din micii creveți roz, care îi plac în mod deosebit și care constituie cea mai mare parte a hranei sale. Ca și heringul, conținutul său de vitamina D depinde de tipul de gătire. Conținutul de vitamina D al păstrăvului copt: 11 µg / 100g; Conținutul de vitamina D al păstrăvului de crescătorie afumat: 5,2 µg/100g
Ficat de vițel
La fel ca ficatul de rață (foie gras), ficatul de vițel este, de asemenea, o sursă interesantă de vitamina D. Chiar dacă este puțin apreciat de copii, acest produs are multe alte beneficii: este, de asemenea, foarte bine aprovizionat cu fier și proteine. Conținutul de vitamina D al ficatului de vițel fiert: 2,52 µg / 100g
Ou
Fie că este crud, poșat sau omletă, oul este o sursă interesantă de vitamina D. Conținutul de vitamina D din gălbenușul de ou fiert: 2,11 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al unui ou poșat: 2 µg / 100g. Conținutul de vitamina D al ouălor omletă: 1,72 µg / 100g
Ciupercile
Este singura sursă vegetală de vitamina D. Ciupercile furnizează 5 µg/100g. Acest aport de vitamina D este unul dintre cele 5 motive bune pentru a mânca ciuperci.
Surse consultate în scrierea articolului: www.topsante.com, www.cnews.fr
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].