Clorpirifos, un pesticid nociv interzis în UE, depistat într-un lot de banane de pe piața din Republica Moldova
La data de 2 mai, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informa consumatorii despre depistarea reziduului de pesticid Clorpirifos într-un lot de banane de proveniență din Ecuador și despre faptul că ”a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț”. Este vorba despre 23 180 kg. Bananele neconforme au fost comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024, precizează ANSA.
Clorpirifos, un pesticid nociv pentru creierul fătului și dezvoltarea micuților
Totuși ANSA nu a informat consumatorii la ce riscuri pentru sănătate au fost expuși consumând aceste banane și care sunt, în general, măsurile întreprinse de instituție pentru protejarea sănătății oamenilor.
Începând cu 31 ianuarie 2020, acest pesticid controversat a fost interzis pentru utilizare în țările Uniunii Europene. Interdicția este justificată de efectul nociv al Clorpirifosului asupra dezvoltării creierului fătului și a micuților, în general. Potrivit unei cercetări efectuate de un grup internațional de oameni de știință și publicată în 2015 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, familia de pesticide din care face parte Clorpirifosul ar putea reduce în medie cu 2,5 puncte coeficientul de inteligență (IQ) al copilului. “Numeroase studii au arătat că Clorpirifosul este un perturbator al sistemului endocrin, dar și că este asociat cu tulburări metabolice, cancer mamar și pulmonar și infertilitate masculină”, menționează asociația Générations Futures din Franța. De asemenea, s-a demonstrat că expunerea la Clorpirifos afectează ADN-ul.
”Deși această substanță activă nu se regăsește în Registrul de Stat al Produselor de Uz Fitosanitar și al Fertilizanților din Republica Moldova, consumatorii din țara noastră totuși au fost expuși riscurilor să consume alimente cu depășirea reziduurilor de pesticide nocive pentru sănătate și interzise pentru utilizare. Nerespectarea prevederilor legale, lipsa diligenței profesionale a agenților economici, cazurile de corupție în cadrul instituțiilor de stat de resort, despre care se vorbește periodic în spațiul public, pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre, dar și a copiilor noștri. Iată de ce informarea despre siguranța alimentară este primordială, dacă vă pasă de sănătate”, a declarat Elena Robu, directoarea executivă a Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu”.
Sfaturi pentru îndepărtarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume
Anterior, într-un articol publicat pe Platforma CE CONSUM EU, ofeream mai multe sfaturi pentru îndepărtarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume.
Iată pașii pe care să îi urmați în cazul fructelor sau legumelor dure:
-Puneți în mână puțin bicarbonat de sodiu (de preferință o linguriță)
-Udați fructele sau legumele
-Frecați-le bine cu mâna care conține bicarbonat de sodiu
-Curățați bine fructele sau legumele cu ambele mâini, astfel încât acest ingredient să pătrundă pe toată suprafața acestora
-Clătiți-le bine cu apă curată
-Ștergeți-le cu un prosop de bucătărie
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că, în fiecare an, sunt înregistrate, în medie, 3 milioane de cazuri de otrăvire cu pesticide cu precădere în țările aflate în curs de dezvoltare. Mai mult, dintre toate persoanele, copiii sunt cei mai afectați de efectele nocive ale acestor substanțe chimice, chiar și o cantitate redusă de pesticide le poate afecta organismul fragil.
Suntem ceea ce mâncăm!