Cum ajungem să fim obezi, cum putem evita să ne îmbolnăvim dacă am fi atenți la ceea ce mâncăm, subiecte abordate la primul webinar organizat de Platforma CE CONSUM EU
Obezitatea este problema cea mai acută a umanității la ora actuală. În prezent, 2 miliarde de persoane, adulți și copii, sunt afectate de această afecțiune cronică. Estimările arată că în anul 2030, 50% din populația globului va fi subiect al obezității. Alte cifre alarmante arată că în anul 2030 în lume vor exista 250 milioane de copii obezi.
Care e situația în Moldova?
50% din cetățenii cu vârsta de peste 18 ani sunt supraponderali, din care mai mult de 23% obezi, cu o pondere mai mare în mediul urban.
Incidența obezității este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, pentru toate grupele de vârstă. Cel mai mare procent al persoanelor obeze de ambele genuri se înregistrează în grupurile de vârstă 45-54 ani (29% femei şi 20% bărbaţi) şi pentru vârsta 55-64 ani, respectiv 29% femei şi 22% bărbaţi.
Subiectul a fost pe larg abordat în cadrul primului webinar despre securitatea alimentară organizat de Platforma CE CONSUM EU, pe data de 2 decembrie 2022, cu participarea unui inspector pe domeniul securității alimentare din cadrul direcției specializate a Ministerului Economiei din Franța.
La final, în cadrul webinarului au fost prezentate mai multe gesturi de adoptat pentru o alimentație și un stil de viață sănătos.
”În cadrul webinarului au fost prezentate informații importante pentru cetățenii din R. Moldova și a fost prezentat un tablou global a ceea ce înseamnă impactul alimentației asupra sănătății noastre. Uneori, prin simple gesturi pe care le putem adopta (să citim eticheta produsului alimentar, să ne uităm mai atent la declarația nutrițională și alegem produse care conțin mai puțini acizi grași saturați sau zahăr), putem evita să ne îmbolnăvim de boli cronice sau chiar incurabile, precum cancerul. Chiar dacă prezența la webinar a fost sub numărul celor care și-au anunțat participarea, nu suntem descurajați, dar înțelegem cât de mai este rezistența și ignoranța consumatorilor noștri față de propria sănătate”, a punctat Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU.
„Această acțiune și articol au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.