Cum îi încurajăm pe copii să mănânce mai multe fructe și legume
Copii voștri refuză adesea să mănânce fructe și legume? Există mai multe trucuri pentru a-i încuraja pe micuți să le consume.
Formarea gustului pentru alimente începe încă din primele luni de sarcină… Da, așa este! Aromele alimentelor consumate de mamă sunt percepute de bebeluș prin lichidul amniotic și apoi, după naștere, prin laptele matern. Prin urmare, se recomandă să integrați fructe și legume variate în alimentația dumneavoastră dacă doriți să concepeți un copil, dar și pe tot parcursul sarcinii. Dar nu vă panicați, gusturile pentru alimente evoluează pe parcursul întregii noastre vieți!
Diversificarea alimentației este prima întâlnire reală cu alimentele. Bebelușul descoperă mai întâi fructele și legumele fierte, sub formă de piureuri. Dacă primele încercări nu dau rezultate, nu vă descurajați, uneori trebuie să prezentăm același aliment de 10 până la 15 ori ca acesta să fie acceptat de copil. Și nu vă faceți griji, nimic nu este bătut în cuie, nu înseamnă că, dacă spanacul nu este pe placul lor, nu vom avea succes cu dovleceii sau cu morcovii.
Dați-le cât mai multe exemple proprii copiilor. Mâncați la masă împreună. Dacă vă văd gătind, vă văd cum gustați, cum apreciați fructele și legumele, copiii voștri vor fi mai deschiși să le mănânce.
Începând cu vârsta de 3 ani, implicați toate simțurile lor: cunoașterea fructelor și legumelor este o cheie importantă pentru a le facilita acceptarea.
Această cunoaștere vine din gesturi foarte simple: faceți cumpărături împreună și pregătiți mesele împreună. Propuneți copilului să atingă, să simtă și să descopere interiorul fructelor și legumelor. În timpul meselor, încurajați-i să se concentreze asupra senzațiilor asociate alimentului. Dacă aveți ocazia, mergeți cu ei cât mai des în grădină, unde creșteți legume, implicați-i în recoltare, în strângerea fructelor și legumelor.
Un alt sfat: asociați fructele și legumele cu alimente pe care copiii voștri le iubesc. Gătiți de exemplu paste cu spanac sau supă de roșii cu orez. Și dacă refuză supa, poate că roșiile vor fi apreciate în altă formă. Gândiți-vă, deci, să variați metodele de preparare.
În cele din urmă, faceți un joc din gătit, distrați-i cu rețete amuzante precum frigărui de fructe sau farfurii sub formă de animale.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.