Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Sucurile naturale sau din comerț și riscurile pentru sănătate
ANCHETE

Sucurile naturale sau din comerț și riscurile pentru sănătate

27 iunie 23 0 cometariu

Sucurile naturale sau din comerț. Temperaturile caniculare din timpul verii sunt greu de suportat și vrem cu orice preț să ne răcorim. Astfel, mulți dintre noi își găsesc refugiu într-o sticlă de apă, suc, cola, bere … RECE. Însă cât de mult ne ajută aceste băuturi să ne răcorim și dacă în realitate chiar ne potolesc setea?

Platforma CE CONSUM EU vă va informa în articole separate despre fiecare dintre băuturile enumerate mai sus. Articolul de astăzi îl dedicăm sucurilor.

Sucurile, bombă cu ceas

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Sucurile sunt considerate băuturi mai sănătoase, deoarece vin cu un aport de vitamine. Însă uităm că acestea sunt o bombă cu ceas datorită conținutului ridicat de fructoză ce afectează funcționarea ficatului. Iar rezultatul îl vedem din ce în ce mai mult în jurul nostru și anume – tot mai multe persoane supraponderale.

Acest lucru este valabil atât pentru sucurile din comerț, cât și pentru cele proaspăt stoarse (100% naturale). 

Dacă vorbim anume de momentul când dorim să ne potolim setea cu un suc, ar fi bine să înțelegem cum ne afectează glicemia această băutură.

Datorită concentrației ridicate de zahăr, în câteva minute vom simți o stare de revigorare, boost de energie, deoarece vom avea o creștere bruscă a glicemiei în sânge. Însă un nivel crescut al acesteia are efecte negative asupra celulelor noastre, iar corpul se va proteja prin producția de insulină ce are efectul de a băga la depozit acest surplus de glucoză care înseamnă kilograme în plus. 

Fluctuațiile glicemiei afectează comportamentul copiilor

Însă povestea nu se termină aici. Din păcate, corpul nostru produce o cantitate mare de insulină care va avea un efect de scădere bruscă a glicemiei. Ea vine la pachet cu senzația de foame, iritabilitate, capacitate scăzută de concentrare care … ne fac să mai vrem o doză de suc. Acest ciclu se tot repetă, astfel că unele persoane încep să nu mai bea apă deloc, deoarece devin dependente de aceste variații ale glicemiei.

Se pare că printre cei mai mari fani ai sucurilor de fructe sunt copiii. Aceștia sunt atrași de gustul dulce, însă mai apoi devin dependenți de aceste băuturi ca urmare a fluctuațiilor glicemiei care le afectează comportamentul – devin hiperactivi, fac capricii și sunt mult mai greu de controlat.

Aditivii alimentari din sucurile din comerț

Sucurile din comerț mai vin și cu niște aditivi în plus. Ne referim aici în primul rând la acidul citric, care va ajuta la mascarea foarte reușită a concentrației crescute de zahăr adăugat. De obicei, în sucurile din comerț se folosește concetrat de suc și zahăr adăugat care reprezintă un procent semnificativ din concentrația acestuia. Aparent acidul citric pare a fi binevenit, fiind o formă a vitaminei C, totuși este demonstrat că această variantă este agresivă pentru mucoasa stomacului, în special dacă se consumă frecvent pe stomacul gol, ceea ce se întâmplă de obicei și cu sucurile.

Un alt pericol al sucurilor din comerț sunt conservanții, cel mai frecvent utilizați – sorbat de potasiu (E202) și benzoat de sodiu (E211). Despre acesta din urmă, Platforma CE CONSUM EU scria anterior că este suspectat că favorizează hipersensibilitate și reacții alergice (astm, prurit, înroșirea feței), hiperactivitatea la copii. Riscurile pentru sănătate asociate consumului de benzoat de sodiu depind de cantitățile ingerate. Mai ales la copii care sunt cei mai mari consumatori de alimente unde este prezent acest aditiv. 

Acest aditivi alimentar este des  folosit și în alimentele procesate, fapt ce ar putea duce la o acumulare în corp care să dea și efectele negative specifice (iritații ale pielii, ochilor şi mucoaselor, fenomene alergice).

Unii producători oferă sucuri cu o concentrație înjumătățită de calorii care se obține din păcate datorită îndulcitorilor artificali: ciclamați și zaharine. Am găsit pe raft și sucuri în care s-a folosit stevia ca îndulcitor, o opțiune nutrițională mai bună.

Despre îndulcitorii artificiali și impactul lor asupra sănătății puteți citi AICI

Îndulcitorii artificiali: Atât de mulți și cu atâtea riscuri pentru sănătate – Ceconsum

Așadar, analizați bine impactul asupra sănătății, înainte de a decide să vă potoliți setea cu suc, dar mai ales atunci când îi obișnuiți pe copiii voștri cu astfel de băuturi. Nu uitați, gustul pentru alimente se formează din copilărie, iar responsabilitatea părinților în acest caz este mai mult decât evidentă.

Suntem ceea ce mâncăm!

Articol realizat pentru Platforma CE CONSUM EU de Cristina Cerevatenco, nutriționistă

Profil Instagram și Facebook

Tags: aditivi alimentari cat zahar pe zi cate grame de zahar pe zi Moldova România sucuri zahar
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group