De ce să eviți aditivul alimentar dioxidul de titan E171
Pe Platforma CE CONSUM EU am atenționat de nenumărate ori despre acest aditiv alimentar – dioxidul e titan E171 și riscurile la care te expui dacă consumi produse alimentare ce îl conțin. În video-ul de mai jos fac o recapitulare a acestor riscuri.
Dioxidul de titan E171 este un aditiv alimentar și face parte din categoria coloranților. Este folosit ca agent de colorare alb, utilizat într-o varietate de produse alimentare, de la prăjituri la sosuri sau înghețată.
Acest colorant, compus din nanoparticule, a făcut obiectul unor alerte științifice de ani de zile, mai ales din cauza riscului său cancerigen. În Uniunea Europeană, acest aditiv alimentar a fost interzis în ianuarie 2022, pe baza unui aviz științific care a confirmat că nu mai este sigur pentru consum.
Vezi și: Evită acești aditivi alimentari! Reprezintă un pericol pentru sănătate – Ceconsum
În curând se fac doi ani de când Platforma CE CONSUM EU a lansat o petiție prin care cerem interzicerea aditivului alimentar E 171 (dioxid de titan) în R. Moldova, după principiul precauției și dat fiind faptul că acesta a fost interzis în Uniunea Europeană.
Imaginați-vă la ce riscuri a fost expusă populația și în special copiii care au consumat produse ce conțin acest aditiv alimentar potențial cancerigen. Cât timp vom mai aștepta ca autoritățile statului să reacționeze, să le pese de sănătatea cetățenilor acestei țări.
Până autoritățile vor reacționa, vă invit în continuare să semnați petiția noastră pe care o găsiți pe site-ul ceconsum.eu, așa încât să le demonstrăm autorităților că ne pasă dde sănătatea noastră.
Și fiți atenți la produsele alimentare pe care le cumpărați. Citiți întotdeauna eticheta produsului. Este esențial să fim conștienți de ingredientele pe care le consumăm și să ne implicăm în promovarea unei alimentații sănătoase. Alegeți în cunoștință de cauză. Așa putem contribui la un viitor mai sănătos pentru noi și pentru generațiile viitoare. Așa putem să determinăm agenții economici să ne ofere produse mai sănătoase.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.