De ce să nu cumpărați produse de proveniență dubioasă
Poliția Republicii Moldova anunță astăzi că oamenii legii din Ialoveni au descoperit și destructurat o rețea de comercializare ilegală a caviarului. Cei implicați, o femeie de 23 de ani și un bărbat de 33 de ani, ambii din Ialoveni, au fost identificați în timpul unei operațiuni desfășurate în municipiul Chișinău și raionul Ialoveni.
Perchezițiile efectuate în trei locuințe și două automobile ale suspecților au condus la confiscarea a peste 100 de borcane cu caviar de diverse tipuri, zeci de pachete cu ton ambalat și peste 300 de borcane de 230 ml, alături de etichete autoadezive, cântare și înscrisuri de ciornă. Valoarea totală a mărfii depășește 100 000 de lei. Conform informațiilor obținute, marfa era achiziționată de pe piața neagră din Ucraina și Rusia, apoi ambalată și distribuită în întreaga țară, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale.
Să nu cumpărăm produse de proveniență dubioasă
”În calitate de Asociație de consumatori, întotdeauna atenționăm despre interdependența dintre cerere și ofertă. Dacă vom cumpăra produse de proveniență dubioasă, asemenea produse vor continua să fie vândute pe piață”, susține directoarea executivă a Asociației de consumatori ”Ce consum eu”, Elena Robu.
Tolerarea cererii și ofertei de produse ilegale sau de proveniență incertă subminează integritatea pieței și pune în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor. Atunci când există un segment al pieței care preferă să achiziționeze produse de proveniență necunoscută sau care sunt comercializate ilegal, aceasta creează un mediu propice pentru activitățile ilegale și potențial dăunătoare.
Din punct de vedere al sănătății și siguranței, produsele comercializate ilegal pot fi de calitate scăzută sau pot prezenta riscuri pentru consumatori. Lipsa documentelor de proveniență și a reglementărilor corespunzătoare poate însemna că aceste produse nu sunt supuse standardelor de calitate și siguranță alimentară, crescând riscul de intoxicații alimentare sau alte probleme de sănătate. Iată de ce este important ca în calitate de consumatori să fim conștienți de originea și calitatea produselor pe care le achiziționăm.
”Noi, consumatorii, putem încuraja o piață în care se respectă legile și reglementările. Noi, consumatorii, putem dicta tendințele pieței și putem solicita produse alimentare de calitate mai bună. Dacă nu vom cumpăra produse de calitate dubioasă, de proveniență ilegală, acestea vor dispărea treptat de pe piață, pentru că nu se vor mai vinde și respectiv nu vor genera profit celor care introduc pe piață asemenea produse. De asemenea, să nu uităm nici de responsabilitățile autorităților statului care trebuie să întreprindă măsuri eficiente pentru a combate comerțul ilegal și pentru a asigura că produsele disponibile pe piață sunt conforme cu standardele de calitate și siguranță”, a conchis Elena Robu.