E 102 sau Tartrazina: De ce să eviți acest aditiv alimentar
E 102 sau Tartrazina este un aditiv alimentar din categoria coloranților și este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, conform Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari din Republica Moldova.
Potrivit legislației, pe etichetă E 102 trebuie urmat obligatoriu de textul: ”Pot afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora„. Iată câteva exemple de produse unde puteți găsi acest colorant:
În câteva țări din lume acest colorant E 102 a fost interzis, pentru efectele sale nocive asupra sănătății. A fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că acest colorant afectează ficatul, poate provoca tumori (cancer) și probleme grave ale celulei hepatice.
De asemenea, E 102 este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii. Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele.
Citește și: Faimosul Tort ”Poveste” de la Franzeluța și riscurile pentru sănătate – Ceconsum
Recomandarea oamenilor de știință este să evităm acest aditiv E 102, mai ales pentru copii și persoanele astmatice.
Acest colorant se găsește în multe produse alimentare. În lista de mai jos găsiți denumiri de alimente ce pot conține E102:
– dulciuri – înghețată, acadele, bomboane, produse de patiserie, jeleuri, budincă, gelatină, creme pentru torturi și prăjituri, biscuiți.
– băuturi – băuturi răcoritoare cu nuanțe de verde sau galben, băuturi energizante, lichior și sucuri concentrate.
Citește și: E621 sau glutamatul: un pericol încă subestimat – Ceconsum
– ronțăieli – chipsuri din porumb (nachos, tortilla chips), floricele (microunde și cele găsite la cinema), chipsuri din cartofi, gumă de mestecat.
– condimente și alte alimente – gem, marmeladă, muștar, hrean, murături, fulgi de porumb, sos tartar, tăieței, orez, piure de fructe și supe instant sau cuburi.
Citiți eticheta produselor alimentare pe care le cumpărați și le consumați, așa încât să evitați efectele nocive asupra sănătății voastre și a copiilor voștri.
Suntem ceea ce mâncăm!