E 466 sau Guma de celuloză: Ce riscuri pentru sănătate
E 466 sau Gumă de celuloză (carboximetilceluloză de sodiu) face parte din categoria aditivi alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii și este autorizat pentru utilizare în produsele alimentare, conform Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari din Republica Moldova.
Este utlizat în produsele alimentare în calitate de emulsifiant. Iată câteva exemple de produse unde îl puteți găsi.
De mai bine de un deceniu oamenii de știință din mai multe țări ale lumii, precum SUA sau Franța cercetează în ce măsură E-urii (aditivii alimentari) influențează asupra florei intestinale umane. Ceea ce descoperă oamenii de știință, în urma experiențelor de laborator, este destul de îngrijorător.
Studiile arată că unii aditivi alimentari pot afecta bacteriile intestinale, conducând la inflamații intestinale și dezvoltarea unor boli cronice.
Este vorba în special de doi emulgatori, carboximetilceluloza (E466) şi polisorbat-80 (P80 sau E433).
În general, emulgatorii (o categorie a aditivilor alimentari) sunt adăugați la prepararea multor alimente procesate, printre care îngheţata şi produsele de cofetărie, pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea termenului de valabilitate.
Citește și: E 433 sau Polisorbat 80 și riscurile pentru sănătate – Ceconsum
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o instalaţie specială de laborator care simulează intestinul uman. Au adăugat acești doi emulgatori, carboximetilceluloza (E466) şi polisorbat-80 (P80 sau E433), ceea ce a dus la o creştere dramatică a unui marker al inflamaţiei intestinului.
Conţinutul modificat a fost apoi implantat unor şoareci. Animalele de laborator au dezvoltat, de asemenea, inflamaţia intestinală şi au prezentat semne ale sindromului metabolic: obezitate, glicemie mărită şi rezistenţă la insulină.
În mod normal, emulgatorii sunt trecuţi pe etichetele produselor, dar, pentru că poarta diferite nume, sînt greu de evitat. Cel mai sănătos e să evităm sau să reducem consumul de alimente procesate.
Unde găsim acești E-uri?
Acești doi E-uri, carboximetilceluloza (E466) şi polisorbat-80 (P80 sau E433) se găsesc în numeroase produse alimentare industriale precum înghețata, tabletele de ciocolată, produse de cofetărie, produse de patiserie, diferite sosuri.
Care sunt riscurile?
Cei doi aditivi pot favoriza bolile inflamatorii cronice ale intestinului, boala Crohn sau colita ulcerativă, cunoscută ca și rectocolita ulcerohemoragică sau RCUH. Potrivit cercetătorilor francezi, inflamațiile intestinului sunt asociate cu dereglările metabolice precum Diabetul de tip 2 și obezitatea.
„Este interesant de observat corelația dintre creșterea frecvenței acestor boli în țările industrializate de la mijlocul secolului al XX-lea și adăugarea de agenți emulsionanți în alimentele procesate„, precizează cercetătorii.
Ce prevede legislația?
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că acești aditivi nu prezintă pericole pentru sănătatea umană și dozele de utilizare nu au anumite limite, așa cum se întâmplă în cazul altor aditivi. Și legislația R. Moldova în domeniu autorizează acești aditivi alimentari, pe care de altfel îi găsim în Lista naţională a aditivilor alimentari autorizaţi pentru utilizare în produsele alimentare şi condiţiile de utilizare a acestora
Cum să evităm acești E-uri?
E466 și E433 sunt interziși în produsele certificate bio. De asemenea cea mai sigura cale de a-i ocoli este evitarea sau reducerea consumului de alimente procesate.
Importanța florei intestinale
Flora intestinală are un rol crucial pentru sănătate, deoarece controlează procesul de digestie și susține sistemul imunitar. Un dezechilibru al microorganismelor din intestin poate duce la creșterea greutății, a glicemiei, a colesterolului și apariția diverselor tulburări.
Tocmai de aceea este important să avem o alimentație sănătoasă, care să includă fructe, legume, cereale integrale și produse de fermentație. Astfel, păstrăm în armonie sau refacem flora intestinală distrusă.
Beneficiile florei intestinale
Există patru aspecte importante care aduc beneficii pentru flora intestinală, iar aceasta la rândul ei pentru sănătatea generală. Acestea sunt prezentate de www.medicalnewstoday.com.
- Nutriția. În afară de obținerea energiei din alimente, bacteriile intestinale sunt esențiale pentru producerea nutrienților prin digestia reziduurilor alimentare. Acestea descompun moleculele complexe din carne și legume, iar fără ajutorul lor, celuloza plantelor ar fi nedigerabilă.
- Imunitatea. La naștere, tubul digestiv al unui nou-născut este steril; colonizarea lui începe odată cu prima alimentație. Astfel se formează un mecanism defensiv vital, care învață să răspundă la microbi după ce i-a întâlnit.
- Comportamentul. Există studii care au stabilit legături între flora intestinală și tulburările psihologice (depresie, autism). Pare ciudat, însă nu este, pentru că orice dezechilibru din organismul uman transmite informația la creier și, astfel, pot apărea probleme.
- Boala. O diversitate redusă la nivel intestinal nu oferă o imunitate sporită corpului și astfel poate fi favorizată apariția unor boli, cum ar fi: colita ulcerativă, obezitatea și diabetul de tip 2. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate, este importantă schimbarea dietei, prin includerea de alimente care refac flora intestinală (prebiotice, probiotice și suplimente alimentare).
Cum restabilim echilibrul florei intestinale
Grija pentru sănătatea intestinului și menținerea unui echilibru între microorganisme sunt esențiale. Cum se reface flora intestinală? Iată câteva recomandări:
- consumă prebiotice, probiotice și alimente obținute prin fermentație (kefir, varză murată, ș.a.);
- include în alimentație cereale integrale, banane, usturoi, ceapă și/sau sparanghel;
- elimină pe cât posibil zahărul și îndulcitorii;
- evită stresul;
- administrează antibiotice doar dacă este necesar;
- fă sport;
- odihnește-te suficient;
- renunță la fumat.