E 471 în biscuiți. Riscurile pentru sănătate
Analiza aditivilor alimentari și a altor ingrediente din produs.
E 471 Mono și digliceridele acizilor grași – (inclus în lista celor mai nocivi aditivi alimentari ) sunt utilizați ca emulsificatori sau stabilizatori în numeroase produse alimentare. Aceștia permit, de exemplu, menținerea umidității pastelor alimentare sau a produselor pe bază de cartofi, favorizează aerarea și spumarea înghețatei. Un studiu recent, publicat pe 13 februarie 2024 în revista PLOS Medicine de către cercetătorii de la INSERM (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța), indică faptul că emulsificatorii pe care aceste alimente îi conțin cresc riscul de cancer. Conform acestor cercetători, în Europa și America de Nord, “30 până la 60% din aportul energetic alimentar al adulților provine din alimente ultra-procesate”. Conform lor, “riscul crescut” de cancer, în special de cancer la sân și de prostată, este real. Acest studiu fără precedent se bazează pe “datele de sănătate ale a 92.000 de adulți participanți la studiul de cohortă francez NutriNet-Santé, evaluând în mod specific consumul lor de acest tip de aditivi alimentari”. Este vorba de o investigație pe termen lung desfășurată între 2009 și 2021. Din cele 2.604 de cazuri de cancer diagnosticate, pacienții care au consumat mai mult aditivul E471 (monogliceride și digliceride de acizi grași), prezent atât în biscuiți, înghețată, cât și în chips-uri sau în produsele de patiserie, au prezentat un risc cu 15% mai mare de a dezvolta un cancer decât ceilalți. Creșterea riscului a ajuns la 24% pentru cancerul la sân și chiar la 46% pentru cancerul de prostată.
E 475 Esterii poliglicerici ai acizilor grași – folosiți într-o gamă largă de produse ca emulgatori și stabilizatori. În cantități mari, pot avea un efect laxativ. Studiile pe șoareci sugerează că acești aditivi pot crește permeabilitatea intestinului, ceea ce ar putea favoriza apariția bolilor inflamatorii cronice intestinale, a sindromului metabolic (creșterea grăsimii corporale) și a diabetului. De asemenea, inflamația cronică a intestinului cauzată de acești emulgatori ar putea crește riscul de cancer de colon.
Arome – din eticheta produsului nu este clar dacă aroma de vanilie este de origine naturală sau artificială. Dar despre aromele artificiale trebuie să știți că sunt sintetizate în laborator prin amestecarea mai multor substanțe chimice. Acest cocktail chimic ajunge să creeze o aromă care imită o aromă naturală. Aromele sintetice sunt adăugate produselor alimentare pentru a le spori sau intensifica aroma, ca să nu mai vorbim de faptul că aromele artificiale costă mai puțin de produs decât echivalentul lor natural. Aceste arome nu adaugă absolut nicio valoare nutritivă alimentelor.
Aromele artificiale și riscurile pentru sănătate:
- Dureri abdominale și diaree
- Leziuni ale sistemului nervos
- Convulsii
- Alergii, intoleranțe alimentare, astm, urticarie
- Greață, oboseală, apăsare în piept, dureri de cap și amețeli
- Tumori, mai multe tipuri de cancer și anomalii genetice
- Leziuni hepatice și renale
- Hiperactivitate și tulburări de dezvoltare la copii
Miere artificială – mai multe detalii găsiți în articol –Și din nou despre miere și reglementările care favorizează fraudele – Ceconsum
Ulei de palmier – Grăsimile vegetale – sunt folosite cu scopul de a scădea costul de producție al produselor alimentare. Din păcate, știm cu toții că astfel de grăsimi sunt dăunătoare pentru sănătate prin faptul că au o structură denaturată care odată ajunsă în structura membranelor celulare afectează funcționarea acestora. De asemenea, atenție la grăsimile saturate și acizii grași trans pe care le puteți identifica pe unele etichete. Mai multe despre uleiul de palmier găsiți aici Uleiul de palmier: Între mit și realitate – Ceconsum