Evitați la maxim produsele alimentare ce conțin acizi grași trans
În Republica Moldova, fiecare al treilea deces provocat de BOLILE CARDIOVASCULARE și fiecare al patrulea deces de CANCER are drept cauză alimentația nesănătoasă. Imaginați-vă câte persoane ar fi rămas în viață, dacă se alimentau corect !!!
Consumul în exces de grăsimi trans este o adevărată amenințare pentru sănătatea populației, inclusiv pentru generația tânără, fiind una dintre cauzele apariției bolilor netransmisibile, precum bolile cardiovasculare și diabetul. O spune Ministerul Sănătății din R. Moldova.
În țara noastră, bolile cardiovasculare au o rată a mortalității aproape dublă față de media europeană, iar până la o jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială crescută, fără diferențe între sexe.
În prezent, în Moldova se consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare și a obezității.
Estimările arată, că înlocuirea grăsimilor trans cu uleiuri sănătoase ar putea salva peste 10 milioane de oameni în întreaga lume în 25 de ani de la eliminarea lor.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial.
Acizii grași trans pot fi produși în două moduri:
– natural, prin hidrogenare bacteriană în sistemul digestiv al rumegătoarelor (se găsesc în cantitate mică în unt, lapte, grăsime de vită etc.).
– artificial, prin hidrogenarea parțială a uleiurilor vegetale lichide și transformarea lor în grăsimi semisolide sau solide.
Se găsesc în cantitate mare în produse precum margarină, uleiuri speciale pentru prăjit (utilizate în general în restaurante tip fast food), produse de patiserie, biscuiți, napolitane, torturi, prăjituri, sosuri, cereale, batoane cu cereale, dulciuri, orez expandat glazurat etc.
Cum să știm dacă un produs conține acizi grași trans?
Sigura metodă de a cunoaște dacă un produs alimentar ambalat conține acizi grași trans este de a citi eticheta. Potrivit cadrului normativ, acizii grași trans vor trebui să figureze alături de alte componente incluse în declarația nutrițională.
Cu alte cuvinte, verificați atent declarația nutrițională a unui produs alimentar.
În imaginile de mai jos vă prezentăm câteva exemple de produse alimentare care conțin acizi grași trans, dar și produse pe eticheta cărora la categoria acizi grași trans este trecut – zero.
Ce se face în Republica Moldova?
Suntem în întârziere față de normele din Uniunea Europeană.
La 3 noiembrie 2022, Legislativul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege care va reglementa mai strict etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans.
Noile prevederi stabilesc că la că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.
Dar atenție! asta nu înseamnă că legea a intrat deja în vigoare. Documentul urmează a fi adoptat și în lectură finală. După votul deputaților, normele vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2023 atât pentru produsele alimentare fabricate în Republica Moldova cât și pentru cele de import.
Autoritatea care va asigura controlul oficial al prezenței acizilor grași trans în produsele alimentare este Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Precizăm că la nivelul Uniunii Europene, modificările cu privire la acizii grași trans au fost efectuate în anul 2019.