Făina de calitate superioară: De ce nu este bună pentru sănătate
Noi, moldovenii, suntem mari consumatori de pâine și produse de panificație. Pâine, plăcinte, turte, colțunași, diferite tipuri de pateuri – sunt produse care parctic sunt nelipsite din bucătăria noastră tradițională. Potrivit Biroului Național de Statistică, un locuitor al Republicii Moldova consumă într-un an peste 120 kg de pâine. Este de două ori mai mult decât consumă locuitorii Uniunii Europene.
În prezent, pe rafturile magazinelor din R. Moldova există o varietate foarte mare de făină, atât autohtonă, cât și de import. Făină de calitate superioară, de calitatea întâi, de calitatea a doua, integrală? Pe care să o alegem așa încât să fie bună pentru sănătate?
Făina de grâu de calitate superioară. Deși se crede că este cea mai bună, pentru că are calificativul de ”superioară”, trebuie să știți că făina de grâu de calitate superioară este făina albă, rafinată, din care s-au extras tărâțele. Odată cu ele, și cele mai valoroase vitamine și nutrienți, precum și majoritatea fibrelor vegetale. Așadar, acest tip de făină practic nu oferă nimic organismului din punct de vedere nutrițional.
Putem presupune că acest calificativ de ”făină de calitate superioară” a indus și induce în eroare consumatorul, fiindcă se crede că făina de calitate superioară este și cea mai bună. Este într-adevăr cea mai rafinată, dar nu este cea mai bună din punct de vedere al efectelor pentru sănătate, fiindcă ea conține o cantitate mare de gluten și de amidon. Acest fapt oferă elasticitate aluatului, care poate fi ușor modelat și nu are nevoie de mult timp pentru dospire și respectiv gătire a pâinii. Însă, practic nu oferim vitamine, fibre vegetale organismului.
Ce alternativă există? Un exemplu ar fi făina de grâu de calitatea I și de calitatea a II-a care este bogată în vitamine, nutrienți, fibre vegetale. Aluatul nu este atât de maleabil, e nevoie de mai mult timp ca aluatul să dospească, în schimb pâinea din aceste tipuri de făină este mult mai sănătoasă.
Mai multe despre tipurile de făină și beneficiile pentru sănătate citiți în ancheta de mai jos:
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].