Iată micul dejun ideal pentru a face față iernii
Pentru că sunt alimentele cu care începem ziua, este bine să gătim micul dejun cu multă atenție. Sunt alimentele care ne vor oferi toată puterea de care avem nevoie pentru a face față unei zile aspre de iarnă. Iată care sunt elementele obligatorii de adăugat la micul dejun în sezonul rece al anului, potrivit site-ului francez www.femina.fr.
Din ce în ce mai mulți nutriționiști ne recomandă să modificăm componența micului dejun în funcție de anotimpuri, deoarece organismul nu are aceleași nevoi pe tot parcursul anului. Când vine iarna, este bine să adoptăm o alimentație care să ne întărească sistemul imunitar împotriva agresiunilor externe precum răceala sau virușii.
Hidratați-vă
Organismul are nevoie să se hidrateze pentru a funcționa bine și pentru a ne împiedica să fim într-o dispoziție proastă toată ziua. Prin urmare, începem ziua prin a bea un pahar cu apă caldă, fapt ce ne ajută să eliminăm toxinele și să reactivăm sistemul digestiv.
Faceți plinul cu vitamine
Primul pas este depășirea carențelor, în special de vitamina C și D, din cauza lipsei de lumină solară. Puteți face plinul acestor vitamine cu citrice, bogate în fibre și minerale: clementine, portocale, lămâie, grape-fruit dar și kiwi. Adăugați la asta fructe roșii (căpșuni, afine, zmeură, coacăză) congelate, pentru că nu sunt de sezon. Ele sunt și mai bogate în vitamina C decât citricele. Nu uitați și de brânza de vaci care oferă un maxim de vitamina D.
Evitați zaharurile rapide
Evitați pe cât puteți zahăr alb pentru băuturile calde cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Folosiți zahărul brun care vă va proteja flora intestinală și vă va împiedica să vă îmbolnăviți. Puteți consuma sucuri de fructe, müsli, biscuiți, smoothie-uri dar fără adaos de zahăr. Optați pentru fulgi de ovăz, sărac în zahăr și bogat în fibre, care vor crea o adevărată senzație de sațietate și veți evita hipoglicemia la ora 10h00, acea stare de slăbiciune a organismului apărută ca urmare a scăderii concentrației de glucoză din sânge.
Optați pentru proteine
Dacă preferați mai degrabă un mic dejun sărat, optați pentru pâine integrală, nu albă. Adăugați și un ou fiert, deoarece gălbenușul își păstrează toată grăsimea bună. Pentru cei mai curajoși, puteți gusta pește gras precum macrou sau sardine. Brânza și șunca sunt, de asemenea, surse bune de proteine care încetinesc eliberarea zahărului în sânge.
Încercați și alte tipuri de alimentele
Semințe de chia, acerola, fructe de goji, spirulina care sunt bogate în minerale, proteine și fibre. Ele vă vor oferi energia de care aveți nevoie pentru a începe bine ziua.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].