În ce produse alimentare poate fi utilizată pulberea de greier de casă
Comisia Europeană a aprobat recent Regulamentul (UE) 2023/5 cu privire la noi alimente și modul în care acestea vor fi etichetate pe produsele alimentare. Potrivit documentului oficial, noile alimente autorizate pe piața Uniunii Europene vor trebui să fie marcate clar pe etichetele produselor alimentare care le conțin.
Această nouă etichetare va ajuta consumatorii să identifice și să înțeleagă mai bine tipul de alimente pe care îl consumă și originea acestora. Mai mult decât atât, etichetarea clară și precisă a noilor alimente va permite autorităților de reglementare să monitorizeze mai eficient vânzarea și comercializarea acestora.
Citește și: Atenție la falsurile despre „complotul UE” de a-i obliga pe oameni să mănânce insecte – Ceconsum
În avizul său științific, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că pulberea parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) este sigură în condițiile de utilizare și la nivelurile de utilizare propuse. Prin urmare, avizul științific respectiv oferă suficiente motive pentru a se stabili că pulberea parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă), atunci când este folosită în anumte categorii de produse destinate populației generale, îndeplinește condițiile de introducere pe piață în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.
Lista produselor alimentare pentru care a fost autorizată utilizarea pulberii de greier de casă
Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) poate fi utilizat în produse precum:
- Pâine și chifle multicereale;
- Biscuiți crocanți și grisine,
- Batoane de cereale,
- Preamestecuri pentru produse de panificație (uscate), biscuiti,
- Produse pe bază de paste făinoase (uscate),
- Produse pe bază de paste făinoase umplute (uscate), sosuri,
- Produse prelucrate din cartofi,
- Preparate pe bază de plante leguminoase și legume,
- Pizza și produse pe bază de paste făinoase,
- Zer praf,
- Înlocuitori de carne,
- Supe și supe concentrate sau praf de supe,
- Gustări pe bază de făină de porumb,
- Băuturi asemănătoare berii,
- Produse de cofetărie din ciocolată,
- Fructe nucifere și semințe oleaginoase,
- Gustări, altele decât chipsuri,
- Preparate din carne.
Cerințe specifice suplimentare privind etichetarea
Denumirea alimentului nou menționată pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «Pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)». În etichetarea produselor alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) se menționează că acest ingredient poate cauza reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee, la moluște și la produse derivate din acestea, precum și la acarieni. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.
Articol scris de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].