Mii de tone de pesticide ilegale, confiscate în Bulgaria. Pun în pericol sănătatea umană și a albinelor
Într-o intervenție comună, Biroul European de Luptă împotriva Fraudelor (OLAF) și autoritățile bulgare au interceptat aproximativ 11 tone de pesticide ilicite în Bulgaria la începutul acestui lunii. Au fost identificate diverse tipuri de încălcări.
Unele dintre substanțele confiscate sunt interzise complet în UE din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea umană și mediul înconjurător. Substanțele active Thiamethoxam și Imidacloprid pot afecta albinele, în timp ce substanța activă Chlorpyrifos poate duce la neurotoxicitate și are efecte adverse asupra dezvoltării neurologice a copiilor. Daunele aduse polenizatorilor pot, de asemenea, reprezenta o amenințare la adresa securității alimentare.
Alte încălcări pe care OLAF și autoritățile bulgare le-au descoperit au fost produsele expirate, produsele fără etichetă sau etichetele care nu respectau obligația de a include o traducere în limba locală (adică bulgară). Investigatorii au motive să creadă că pesticidele ilicite au fost introduse prin contrabandă din afara Uniunii Europene.
Citește și: Pesticidele care ne pot îmbolnăvi de diabet, obezitate – autorizate în Republica Moldova – Ceconsum
OLAF a lucrat îndeaproape cu Agenția pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria și cu Direcția Generală a Poliției Naționale din Bulgaria pe întreg parcursul activităților de investigație și intervenție. În special, OLAF a coordonat colectarea și analizarea de informații.
“Frauda nu este un concept abstract – frauda poate afecta atât oamenii, cât și mediul înconjurător. Unele dintre substanțele ilicite pe care le-am confiscat împreună cu autoritățile bulgare sunt foarte periculoase pentru sănătatea umană și pentru albine. Aș dori să mulțumesc colegilor din autoritățile bulgare pentru buna cooperare care a permis obținerea acestui rezultat important. Împreună, suntem mai puternici și protejăm europenii și mediul nostru”, a declarat Ville Itälä, director general al OLAF.
Citește și: Despre pesticide și situația în R. Moldova – Ceconsum
Investigațiile ulterioare în această problemă sunt în curs de desfășurare. Pentru a proteja confidențialitatea, precum și drepturile procedurale și datele personale, OLAF nu a oferit alte comentarii la această etapă.
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].