Nitriții și nitrații în R. Moldova: Lista produselor alimentare unde acești E-uri potențial cancerigeni sunt autorizați
Nitriții și nitrații sunt aditivi alimentari care pe eticheta produselor alimentare pot fi găsiți sub următoarele forme:
E249 – nitrit de potasiu
E250 – nitrit de sodiu
E251 – nitrat de sodiu
E252 – nitrat de potasiu
Aditivii alimentari amintiți mai sus sunt folosiți în industria alimentară pentru că fac posibilă îmbunătățirea conservării alimentelor, oferind în același timp o culoare roz apetisantă mezelurilor, cum ar fi jambonul, crenvurștii. Producătorii care le folosesc mai susțin că acești aditivi ajută la lupta împotriva botulismului, o afecțiune neurologică gravă cauzată de o bacterie prezentă în alimentele neconservate.
Riscurile pentru sănătate
Dar trebuie să știți că acești E-uri adăugați în alimente reprezintă un pericol pentru sănătate.
Când sunt ingerate, aceste substanțe pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în stomacul nostru: numite nitrozaminele. Aceste substanțe sunt clasificate drept substanțe cancerigene probabile pentru om (categoria 2A) de către Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului (IARC), deoarece favorizează dezvoltarea cancerului colorectal, al doilea cel mai mortal tip de cancer după cancerul pulmonar și cancerul de stomac. Nitriții pot crește riscul de a dezvolta boli de sânge sau hematologice, în special la persoanele din grupurile de risc.
Unde se găsesc acești aditivi alimentari cancerigeni?
Cu toate aceste riscuri pentru sănătate acești aditivi alimentari sunt autorizați pentru utilizare în R. Moldova în o serie de categorii de produse alimentare.
Platforma CE CONSUM EU a studiat hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29-03-2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, inclusiv cele aproape 180 de pagini din Anexa 1 care se referă la lista națională a aditivilor alimentari autorizați pentru utilizare în produsele alimentare şi condițiile de utilizare a acestora. În cele ce urmează vă prezentăm lista categoriilor de produse alimentare unde acești aditivi alimentari sunt autorizați pentru utilizare.
Întâi de toate trebuie să știți că nitriții și nitrații fac parte din categoria de aditivi alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii și au fost incluși în Grupa V de aditivi alimentari, punctele ”h” și ”i”.
Nitriții și nitrații – E 249, E 250, E 251 și E 252 – sunt autorizați în special în produse din carne. Anexa 1 a hotărârii de Guvern Nr. 229 din 29-03-2013 conține o categorie aparte despre utilizarea nitriților și nitraților în produsele din carne:
”Produse din carne conservate în mod tradiţional, cu prevederi specifice referitoare la nitriţi şi nitraţi:
Produse tradiţionale din carne conservate prin imersie în soluţie de saramură (produse din carne conservate prin imersie în soluţie de conservare care conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente)
Produse tradiţionale din carne, conservate prin uscare (procedeul de conservare prin uscare presupune aplicarea uscată a amestecului de conservare care conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente pe suprafaţa cărnii, urmată de o perioadă de stabilizare/maturare).
Alte produse din carne, conservate în mod tradiţional (procedeele de conservare prin imersie şi conservare prin uscare, utilizate în combinaţie sau cele în care se includ nitrit şi/sau nitrat într-un produs compus sau în care soluţia de conservare se injectează în produs înainte de preparare)”.
Dar, acești aditivi alimentari sunt autorizați în alte categorii de produse alimentare, după cum urmează :
Nitrați (E 251, 252):
- brânza de pastă dură, semidură şi semimoale,
- lapte pentru brânză de pastă dură, semidură şi semimoale,
- brânzeturi categoria de produse maturate dure, semidure şi semimoi,
- analogi de produse lactate categoria analogi de brânză pe bază de produse lactate,
- hering şi şprot marinat.
Totodată, în Uniunea Europeană, doza maximă de nitriți autorizată în carnea procesată este de 150 mg/kg. În Franța doza utilizată este de 120 mg/kg și va scădea în curând la 90 mg/kg. În R. Moldova doza maximă autorizată este de 150 mg/kg. Deja, este de responsabilitatea ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor) să verifice dacă aceste doze se respectă și să informeze consumatorii în acest sens.
Spre o interzicere a nitriților și nitraților
În Uniunea Europeană în ultimii ani sunt purtate discuții contradictorii cu privire la utilizarea în produsele alimentare a acestor aditivi. În Franța, care și de această dată își manifestă poziția de lider în UE în ceea ce privește securitatea alimentară (după interzicerea unui alt aditiv alimentar cancerigen dioxidul de titan E171), trei mari asociații de consumatori și-au unit eforturile pentru a cere interzicerea nitriților și nitraților în alimente. Din noiembrie 2019 și până în prezent mai bine de 362 000 de cetățeni au semnat petiția prin care se cere interzicerea acestor aditivi care prezintă un risc real pentru sănătatea populației. Este vorba de altfel despre o problemă crucială de sănătate publică, mii de noi cazuri de cancer ar putea fi astfel prevenite.
Mai multe detalii găsiți accesând link-ul de mai jos:
Cancerul – a doua cauză de deces în R. Moldova
Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese în anul 2020, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 40 656 cazuri, fiind în creștere cu 4 245 cazuri (sau cu 11,7%) față de anul 2019.
În Republica Moldova, bolile oncologice constituie cea de-a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Rata mortalității generale provocate de tumori are o tendință de creștere permanentă. O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, consumul de alcool, obezitate, consumul redus de fructe și legume și lipsa activității fizice.
Tot potrivit datelor statistice, un moldovean consumă în medie anual 52,8 kg de carne și preparate din carne, ceea ce ar însemna aproape 143 de grame pe zi. Nu avem date exacte despre consumul de mezeluri sau carne transformată, dar amintim aici că OMS afirmă că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic (de exemplu, două felii de șuncă) crește riscul de cancer colorectal cu 18%. Faceți legătura dintre aceste cifre, date și tabloul sumbru al deceselor în R. Moldova.
La nivel mondial cancerul este responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese în 2020.
Pentru a evita riscurile pentru sănătate, oamenii de știință din Franța recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână per persoană. De asemenea trebuie limitat consumul de carne roșie – la 500 grame pe săptămână per persoană.
Ce vă recomandăm la finalul articolul de astăzi este să faceți o obișnuință din a citi ceea ce este scris pe ambalajul produselor pe care le cumpărați.
Între timp, te îndemnăm să îți pui semnătura pentru interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova, care la fel este cancerigen și periculos pentru sănătate. În UE acest aditiv alimentar este interzis începând cu acest an.
Semnează petiția accesând articolul de mai jos:
Petiție: Cerem interzicerea dioxidului de titan E171 în Republica Moldova. Este periculos pentru sănătate
Anchetă realizată de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].