Nu evita legumele seci din alimentație
Și tu eviți legumele seci din alimentație? În acest video îți spun de ce este bine să le consumi.
Hai să facem un exercițiu. Gândește-te la linte, năut, fasole, boabe de fasole albă și multe altele ca la pachete mici de nutriție. Aceste leguminoase sunt natural bogate în fibre și oferă proteine vegetale. De fapt, în aceeași cantitate, pot furniza cantități similare de proteine ca și carnea sau peștele, dar cu un avantaj în plus: limitarea grăsimilor saturate.
Mai mult decât atât, alegerea leguminoaselor contribuie și la un consum responsabil față de mediul înconjurător.
Leguminoasele pot fi o alternativă excelentă la carne, mai ales când sunt asociate cu alimente bogate în carbohidrați, preferabil integrale sau semintegrale. Și nu trebuie să subestimăm puterea fibrelor! Acestea constituie în medie o pătrime din masa leguminoaselor și au multiple beneficii pentru organism.
O alimentație bogată în fibre poate îmbunătăți tranzitul intestinal, contribui la prevenirea diabetului și regla nivelul glicemiei prin limitarea absorbției zaharurilor. De asemenea, fibrele ajută la scăderea colesterolului rău din sânge prin limitarea absorbției grăsimilor. Ele sunt și aliați valoroși în controlul senzației de foame.
Și nu doar fibre! Leguminoasele sunt și o sursă bogată de minerale esențiale, precum vitamina B, magneziu, calciu, potasiu și fier. Ceea ce fac leguminoasele speciale este faptul că fierul lor este absorbit mai eficient decât cel din alte surse, cum ar fi cerealele. Iar asocierea cu alimente bogate în vitamina C facilitează absorbția.
Deci, cu atât de multe avantaje, este timpul să integrezi leguminoasele în alimentația ta! Ele nu doar colorează farfuria, dar îți îmbunătățesc și sănătatea. De aceea ar fi păcat să le ocolești, cu atât mai mult să sunt destul de ieftine. Așadar, lăsă creativitatea să te ghideze la bucătarie unde te invit să explorezi toate culorile și formele minunate ale acestor legume uscate.
Pentru mai multe informații, accesați Platforma CE CONSUM EU
Eu vă dau întâlnire data viitoare la Ghidul consumatorului.
Suntem ceea ce mâncăm!
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.