O nouă reglementare pentru vinuri a intrat în vigoare în Uniunea Europeană
O nouă reglementare referitoare la etichetarea vinurilor a intrat în vigoare în Uniunea Europeană îcepând cu 8 decembrie 2023. Astfel, în viitorul apropiat, veți vedea pe sticlele vândute în Uniunea Europeană compoziția vinului, dar și o declarație nutrițională. Platforma CE CONSUM EU a explicat anterior, într-un amplu articol, toate detaliile.
Subiectul este unul care datează de mai bine de 40 de ani, odată cu apariția primelor reguli europene de etichetare a compoziției și valorii nutriționale a produselor alimentare. Băuturi cu tărie alcoolică în volum mai mare de 1,2% vol. au beneficiat întotdeauna de scutiri. Regulamentul european N°1169/2011 numit INCO (informarea consumatorilor privind produsele alimentare) prevedea să reevalueze situația în 2014, dar această reevaluare a fost amânată.
În cele din urmă, un raport din 2017 al Comisiei Europene a inclus avize din partea Parlamentului European, a Organizației Mondiale a Sănătății, a asociațiilor de consumatori, organizațiilor de sănătate publică și a diferitor producători de băuturi alcoolice. Toate părțile interesate au convenit asupra necesității de a informa mai bine consumatorii cu privire la conținutul băuturilor alcoolice pe care le consumă și valoarea lor nutrițională.
În 2021, Comisia a profitat de revizuirea regulamentului privind organizarea comună a piețelor în domeniul produselor agricole pentru a introduce, începând cu 8 decembrie 2023, obligativitatea unei liste de ingrediente și a informațiilor nutriționale.
Concret, lista ingredientelor va putea fi indicată în mod dematerializat (pe internet). În plus, declarația nutrițională va putea fi limitată la valoarea energetică de pe etichetă, cu condiția ca aceasta să fie accesibilă integral, în mod dematerializat. Industria vinurilor pare să se îndrepte către utilizarea codurilor QR care vor fi imprimate pe sticle.
Etichetarea vinurilor „produse și etichetate” înainte de 8 decembrie 2023 nu va trebui modificată și aceste vinuri pot fi introduse pe piață până la epuizarea stocurilor.
Ce informații sunt puse la dispoziția consumatorului
Grăsimile, acizii grași saturați, proteinele și sarea sunt prezente în vin în cantități neglijabile din motive tehnologice. Prin urmare, în general, nu este necesar să se efectueze o analiză actualizată a acestor valori. Dacă sunt prezente în cantități neglijabile, conținutul va trebui indicat în grame (g). Valoarea energetică în kJ și kcal, precum și carbohidrații și zaharurile mai mari de 10 g la 100 ml vor fi indicate fără zecimale. Valorile mai mici de 10 g per 100 ml vor fi indicate cu cel mai apropiat 0,1 g, iar sarea de gătit cu cel mai apropiat 0,01 g.
De asemenea, se va putea indica sub tabel cuvintele „Conține cantități mici de grăsimi, acizi grași saturati, proteine și sare”.
Citește și: Obligații de etichetare a vinului în Uniunea Europeană – Ceconsum
Pe langa valorile nutriționale, vor trebui menționate și toate ingredientele necesare producerii unui vin și care nu sunt în totalitate consumate sau îndepărtate (auxiliari tehnologici). Lista ingredientelor va trebui pusă în evidență prin mențiunea „Ingrediente:”, urmată de lista ingredientelor folosite în ordinea descrescătoare a cantității (masei) acestora. Vor fi folosite nume oficiale sau numere E, dacă există. Aceasta va începe întotdeauna cu termenul „struguri” sau „must de struguri” (dacă nu a fost încă procesat). În cazul îmbogățirii, acesta va fi urmat, în prealabil, de termenul „zahăr”. În cazul unui amestec de mai multe vinuri, vor fi indicate toate ingredientele folosite. Zahărul, acidul tartric sau dioxidul de sulf vor fi astfel menționate o singură dată în listă. Ingredientele care alcătuiesc mai puțin de două procente din produsul final vor putea fi enumerate la final, în orice ordine. Acest lucru se referă în special la aditivi și auxiliarii tehnologici. Clasele de aditivi vor fi indicate pentru fiecare aditiv.
Citește și: Fraudă în Franța: Vin de Bordeaux, în realitate din … Spania – Ceconsum
Alergenii vor trebui să fie denumiți corespunzător și evidențiați în lista de ingrediente. Alergenii vor fi indicați, de exemplu, după cum urmează: „dioxid de sulf” sau „E220 (sulfiți)”, „bisulfit de potasiu”, „metabisulfit de potasiu”, „lizozim (ou)”, „albumină de ou”, „cazeină (lapte)”. Acesta din urmă va putea fi menționat și ca auxiliar tehnologic în anumite circumstanțe. Deși lista de ingrediente va fi indicată în mod explicit pe etichetă, simpla mențiune „sulfiți” nu va fi suficientă pentru a îndeplini cerințele legale de etichetare ale UE. Dacă pe etichetă va fi folosit un cod QR, pe etichetă va trebui să apară și mențiunea „Conține sulfiți”.
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.