Pesmeții – gustare delicioasă sau ”gunoi alimentar”?
Pesmeții sunt o gustare iubită de moldoveni, însă nutriționiștii afirmă că acest produs este sărac din punct de vedere nutrițional și că ar duce la îngrășare. Ce ingrediente periculoase se ascund pe eticheta pesmeților afli în articolul de astăzi.
Pesmeții au fost una din gustările preferate din studenție, deoarece îți dădeau senzația că ai parte de o masă adevărată datorită abundenței de arome. Pe de asupra, mai erau și accesibili ca preț. Chiar dacă au trecut mai bine de 10 ani de atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Multă lume încă preferă pesmeții ca gustare la bere sau la o plimbare în parc.
Aliment sau ”gunoi alimentar”?
Ne-am dori ca prin articolul de astăzi să ajutăm la conștientizarea pericolelor ce le ascund ingredientele de pe eticheta acestor produse care în jargonul nutriționiștilor ar însemna de fapt ”gunoi alimentar”. Spun acest lucru deoarece pesmeții sunt de fapt pâine de calitate dubioasă (se presupune că este pâinea rămasă pe raft, reutilizată).
În afară de ingredientul principal care este pâinea, mai găsim doar ulei și tot felul de arome. Deci nici-un fel de nutrienți, doar calorii goale …
Pesmeții – un aliment ce îngrașă
Putem spune că pesmeții sunt un produs care duce la îngrășare. Venind cam cu 410 calorii la 100 g de produs, dar cu zero valoare nutritivă, pesmeții oferă un grad de sațietate foarte mic comparativ cu o masă consistentă cu același număr de calorii. Respectiv, la scurt timp după ce am consumat o pungă de pesmeți, vom simți din nou foame, ceea ce ne va face să ne simțim sătui mai puțin timp și să ingerăm mai multe calorii decât dacă am fi consumat o masă echilibrată.
Monoglutamatul de sodiu – ingredientul cheie ce produce dependență
Eticheta pesmeților abundă de arome, lucru ce ne va motiva să consumăm toată punga. Monoglutamatul de sodiu (E621) este ingredientul cheie al acestui produs. Fiind amplificator de gust, acest aditiv alimentar crește intensitatea gustului de câteva zeci de ori, ceea ce crează dependență pentru mâncarea procesată. Este un fapt destul de periculos, mai ales pentru copiii care devin obișnuiți cu aromele puternice ale alimentelor procesate și ale căror papile gustative vor deveni insensibile la aromele naturale, considerând că orice aliment cu arome naturale este lipsit de gust. Totodată consumul de alimente cu monoglutamat de sodiu se consideră una din cauzele ce duc la obezitate, deoarece stimulează consumul excesiv de mâncare procesată.
Citește și: ❌Atenție la E621 sau glutamatul de sodiu. Poate avea efecte negative asupra sănătății – Ceconsum
Ce găsim pe eticheta unei pungi de pesmeți din comerț
În articolul de față îți prezentăm analiza etichetei a 2 producători de pesmeți, pe care îi găsești în orice magazin alimentar. Vom enumera ingredientele periculoase din compoziția acestor produse, mai ales că mitul cum că ”pesmeții sunt mai sănătoși decât chips-urile”, circulă destul de intens în rândul consumatorilor.
Mai jos găsești descifrarea câtorva etichete ca să-ți fie mai simplu să alegi un produs sănătos când mergi data viitoare la magazin.
Fanat cu gust de frigărui
Pâine din grâu și secară, ulei de floarea soarelui, aditiv cu aromatizator ”frigărui” (sare, zaharoză, maltodextrină, condimente, extracte de condimente: boia, roșii, usturoi, ceapă, piper roșu, curcuma, amplificator de gust și aromă (E621), aromatizator ”carne”, colorant (E160s), ulei vegetal, regulator de aciditate (E330).
De menționat că această denumire – aditiv cu aromatizator – nu există în legislația Republicii Moldova: nici în Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 1245 din 19. 12. 2018 cu privire la aprobarea regulamentelor sanitare privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare și privind aromele de fum utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare.
Fanat – smântână și verdeață
Pâine din grâu și secară, ulei de floarea soarelui, aditiv aromatizant ”smântână cu verdeață” (sare, amplificator de gust și aromă (E621), zer uscat din lapte, zaharoză, condimente, extracte de consimente: ceapă, mărar, curcuma, aromatizator alimentar ”smântână”).
De menționat că această denumire – aditiv aromatizant – nu există în legislația Republicii Moldova: nici în Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 1245 din 19. 12. 2018 cu privire la aprobarea regulamentelor sanitare privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare și privind aromele de fum utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare.
Fanat cu gust de crab
Pâine din grâu și secară, ulei de floarea soarelui, aditiv aromatizant ”crab” (zaharoză, sare, amplificator de gust și aromă (E621), făină de grâu, condimente, extracte de condimente: piper alb, boia de ardei, aromatizator alimentar ”crab”).
De menționat că această denumire – aditiv aromatizant – nu există în legislația Republicii Moldova: nici în Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 1245 din 19. 12. 2018 cu privire la aprobarea regulamentelor sanitare privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare și privind aromele de fum utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare.
Flint – pesmeți din de grâu și secară cu gust de crab
Pâine, ulei de floarea soarelui rafinat dezodorizat, aditiv alimentar ”crab” 6% (glucoză alimentară, hidratată cristalină, maltodextrină, sare, zahăr, potențiator de gust și aromă (glutamat monosodic 1- substituit, guanilat de sodiu 5*2-substituit, inozinat de sodiu 5*2 – substituit, arome, ulei de floarea soarelui).
De menționat că această denumire – aditiv alimentar ”crab” 6% – nu există în legislația Republicii Moldova: nici în Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 1245 din 19. 12. 2018 cu privire la aprobarea regulamentelor sanitare privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare și privind aromele de fum utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare.
Flint – pesmeți din de grâu și secară cu aromă de smântână și verdeață
Pâine, ulei vegetal, aromă de ”smântână cu ceapă” 6% (sare, zahăr, potențiator de gust și aromă (glutamat monosodic, inozinat disodic), regulatori de aciditate (acid lactic, lactat de calciu, acid citric), agent de curgere fosfat de calciu, coloranți: curcumină, aromă).
Flint – pesmeți din de grâu și secară cu aromă de icre roșii
Pâine, ulei vegetal rafinat și dezodorizat, aditiv alimentar complex de ”caviar roșu” 6% (sare de masă, glucoză hidratată cristalină alimentară, zahăr, arome, potențiator de gust și arome (glutamat de sodiu 2-substituit), colorant (extract de ardei dulce).
De menționat că această denumire – aditiv alimentar complex de ”caviar roșu” – nu există în legislația Republicii Moldova: nici în Legea 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, nici în Hotărârea de Guvern Nr. 1245 din 19. 12. 2018 cu privire la aprobarea regulamentelor sanitare privind aromele şi anumite ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante destinate utilizării în şi pe produsele alimentare și privind aromele de fum utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare.
În loc de concluzii
Din câte putem observa, aditivul alimentar monoglutamatul de sodiu E621 este prezent pe eticheta fiecărui produs analizat. Mai multe despre efectele adverse ale consumului excesiv de monoglutamat de sodiu am scris AICI.
Un adevăr trist este faptul că industria alimentară se orientează să ne facă pe noi, consumatorii, să consumăm cât mai mult, respectiv alimentele pe care le găsim pe raft vor veni la pachet și cu substanțe dăunătoare pentru sănătatea noastră. Noi putem fi singurii care putem alege un produs calitativ, iar pentru a lua decizii corecte și în cunoștință de cauză este nevoie să citim etichetele produselor alimentare.
Recomandarea noastră este să fiți atenți la ceea ce procurați sau să vă rezervați o jumătate de oră în săptămână pentru a găti acasă niște gustări sănătoase, de exemplu pesmeți uscați în cuptor din pâine coaptă acasă, stropiți cu puțin ulei de măsline și condimente naturale (usturoi, piper, ceapă, etc).
Un articol de Cristina Cerevatenco, nutriționistă
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Jurnalismul de calitate în interesul consumatorului și siguranței alimentare”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.