Pesticide periculoase: De ce acestea nu sunt interzise în UE și în R. Moldova
Și din nou despre pesticide, de această dată despre pesticidele periculoase care au consecințe nefaste atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra sănătății umane.
Peste tot în lume tendința globală este de a limita utilizarea substanțelor chimice în agricultură și industria agro-alimentară. La nivelul Uniunii Europene, există Strategia privind biodiversitatea și Strategiei „De la fermă la consumator” care au drept scop asigurarea rezilienței și a securității aprovizionării cu alimente în UE și în întreaga lume.
Pe 22 iunie, conform strategiilor amintite mai sus, Comisia Europeană a adoptat un nou regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (PPP) care prevede reducerea cu 50% a utilizării și a riscului produs de pesticidele chimice până în 2030.
Substanțele active care intră în componența pesticidelor, pentru a fi utilizate în agricultură, trebuie să fie aprobate în baza unei proceduri regulamentare.
În toamna acestui an, pentru 45 de substanțe active, aprobate anterior, expiră aceste aprobări. Dar utilizarea acestora a fost, în cele din urmă prelungită cu un an. Comisia Europeană nu a putut până acum să decidă dacă aceste substanțe active vor fi interzise sau sau le va fi prelungită aprobarea.
Este vorba despre 2-fenilfenol (inclusiv sărurile sale, de exemplu sarea de sodiu), 8-hidroxichinolină, amidosulfuron, bensulfuron, bifenox, clormequat, clorotoluron, clofentezin, clomazon, daminozid, deltametrin, dicamba, difenoconazol, diflufenican, dimetaclor, esfenvalerat, etofenprox, fenoxaprop-P, fenpropidin, fenpirazamină, fludioxonil, flufenacet, flumetralin, fostiazat, lenacil, MCPA, MCPB, nicosulfuron, uleiuri parafinice, ulei de parafină, penconazol, picloram, prohexadion, propaquizafop, prosulfocarb, quizalofop-P-etil, quizalofop-P-tefuril, 5-nitroguaiacolat de sodiu, o-nitrofenolat de sodiu, p-nitrofenolat de sodiu, sulf, tebufenpirad, tetraconazol, trialat, triflusulfuron și tritosulfuron.
Potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/1480 al Comisiei Europene din
7 septembrie 2022, este necesară o prelungire a perioadei de aprobare pentru substanțele active amidosulfuron, clomazon, daminozid, difenoconazol, diflufenican, fenoxaprop-P, fludioxonil, flufenacet și tritosulfuron, pentru a acorda timpul necesar pentru efectuarea unei evaluări a proprietăților care perturbă sistemul endocrin ale substanțelor active respective.
Printre aceste substanțe active, unele sunt destul de periculoase și le regăsim și în Registrul de Stat al produselor de uz Fitosanitar și al Fertilizanților din R. Moldova.
Glifosat – suspectat că ar fi cancerigen și perturbator endocrin
În primul rând vorbim despre Glifosat. În Uniunea Europeană, soarta acestui erbicid, suspectat a fi cancerigen și perturbator endocrin, trebuia să fie decisă înainte de 15 decembrie 2022. Glifosatul este pe larg utilizat și în R. Moldova. Iată de ce și pentru R. Moldova este importantă decizia care se va lua la nivelul Uniunii Europene, pentru că în felul acesta va trebui să se conformeze noilor modificări și să fie interzisă și în R. Moldova această substanță activă din pesticide – glifosatul.
Dar va trebui să mai așteptăm, deoarece Comisia Europeană a decalat cu un an luarea unei decizii de a reînnoi sau a interzice autorizația pentru 45 de substanțe active. Zece dintre acestea sunt suspectate că ar fi cancerigene sau reprotoxice (adică capabile să dăuneze fertilității sau copiilor nenăscuți) și aproximativ douăzeci prezintă semne de posibile perturbări endocrine, sau chiar sunt perturbatori endocrini dovediți, precizează cercetători francezi. În această perioadă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) urmează să își finalizeze evaluarea riscurilor.
Clofentezin – perturbator endocrin
O altă substanță activă, autorizată în UE și în R. Moldova – clofentezina – insecticid folosit pentru pomi fructiferi, viță de vie, vinete, roșii, castraveți, a fost recunoscut din august 2021 de către EFSA ca perturbator endocrin. Cu toate acestea, o decizie tranșantă de interzicere a acestei substanțe active încă nu s-a luat.
Încă din ianuarie 2022, Comisia Europeană a admis că este necesară o interdicție a acesteia, dar decizia de de a prelungi utilizarea acestei substanțe periculoase pentru încă un an, pentru a oferi timp pentru „continuarea discuțiilor”, rămâne oarecum surprinzătoare.
Cum se explică totuși amânarea luării unei decizii privind interzicerea substanțelor active periculoase din pesticide? Nu e vorba de tergiversarea Comisiei Europene, ci de întârzierea EFSA în reevaluarea riscurilor. Analiza EFSA este esențială în UE atunci când e vorba de anumite decizii în privința substanțelor active din pesticide.
Dar de aceste întârzieri beneficiază, în mod regulat, producătorii de pesticide periculoase. Acest lucru i-ar putea încuraja pe cei din urmă „să extindă în mod voluntar procesul de reevaluare prin furnizarea de date incomplete”, alertează europarlamentarii, într-o rezoluție votată în octombrie 2022. Prin urmare, deputații europeni au cerut Comisiei Europene să aplice „principiul precauției” și să abroge regulamentul de extindere a autorizației celor 45 de substanțe active.
Pentru mai multe date referitor la utilizarea pesticidelor în R. Moldova dați click pe link-ul următor:
Despre pesticide și situația în R. Moldova – Ceconsum
Articol realizat de Elena Robu
Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!
Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].