Pesticidele care ne pot îmbolnăvi de diabet, obezitate – autorizate în Republica Moldova
În Republica Moldova, o țară agrară unde produsele agricole sunt o parte importantă a economiei, utilizarea pesticidelor este pe larg răspândită. Cu toate acestea, conform unui studiu al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, publicat în anul 2022, unele dintre aceste substanțe chimice pot avea un efect negativ asupra sistemului endocrin. Studiul arată că 14,9% din substanțele active din pesticidele utilizate în Republica Moldova au un impact demonstrat asupra sistemului endocrin. Iar asta înseamnă tot mai mulți bolnavi de diabet zaharat, obezitate sau infertilitate.
Studiul, realizat în perioada 2018-2020, citează printre substanțele active cele mai frecvent utilizate în R. Moldova cu impact asupra sistemului endocrin următoarele:
Substanțele active din pesticide cu impact asupra sistemului endocrin
Cercetarea a identificat 19 substanțe active din PUFF utilizate de-a lungul anilor în Republica Moldova cu impact asupra sistemului endocrin, cele mai frecvent utilizate din punct de vedere cantitativ sunt:
- Mancozeb (33 denumiri) – în mediu 92,8 tone anual (35% din cantitatea PUFF cu efect perturbator);
- 2,4D/2-ester etil hexilic (23 denumiri) – 37,3 tone anual (14,1%);
- Triadimenol (6 denumiri) – 29,4 tone anual (11,1%);
- Lambda-cihalofrin (19 denumiri) – 18,4 tone (6,9%)
- Dimetoat (15 denumiri) – 16,4 tone (6,2%).
De menționat că majoritatea dintre aceste substanțe active au fost radiate din Registrul de Stat al produselor de uz Fitosanitar și al Fertilizanților din R. Moldova ca urmare a faptului că acestea nu au mai fost autorizate în Uniunea Europeană. Chiar dacă aceste substanțe active nu mai sunt autorizate în Republica Moldova, doar controalele și analizele de laborator pot confirma faptul că acestea nu mai sunt folosite în agricultură. Faptul că au fost radiate din Registrul de Stat al produselor de uz Fitosanitar și al Fertilizanților este un pas pozitiv, dar nu trebuie neglijat aspectul că de-a lungul anilor populația a fost expusă la aceste substanțe chimice, iar impactul se resimte asupra sănătății oamenilor.
Reziduuri ale acestor substanțe active se găsesc frecvent în produsele agricole comercializate în țară, inclusiv în fructe precum merele, legume precum ceapa verde, orez, varză și cereale.
Citește și: Perturbatorii endocrini: ce mai este și asta, de ce sunt periculoși pentru sănătatea noastră și cum îi putem evita – Ceconsum
Potrivit studiului ANSP, în perioada 2010-2020, incidența și prevalența prin bolile endocrine (diabet, obezitate) practic s-a dublat. Dacă în 2010 la evidență se aflau peste 127 000 de bolnavi cu boli endocrine cronice, atunci în 2020 acest număr practic s-a dublat și a constituit 277 000 de bolnavi.
De asemenea, în țara noastră numărul bolnavilor cu diabet a crescut de la 72 de mii în 2010 până la 110 mii în 2020.
Pesticidele și metalele grele din apă
O altă sursă de expunere a populației la perturbatorii endocrini sunt sursele de apă de suprafață poluate cu pesticide și metale grele. Studiul a constatat că, în general, calitatea apei din principalele fluvii ale Republicii Moldova (Nistru și Prut) utilizate în scopuri potabile corespunde claselor de calitate I și II după conținutul de pesticide. Cu toate acestea, au fost înregistrate anumite concentrații de pesticide (deldrin, aldrin, endrin, atrazin, simazin) în unele probe, plasându-le pe locul IV după calitate, ceea ce necesită aplicarea metodelor de tratare avansate. De asemenea în probele de apă analizată au fost înregistrate unele concentrații mici de metale grele (Mn, K, Cd, Cr, Cu, Pb, Ni, Zn, As), dar care corespund clasei I după calitate a apelor de suprafață.
Citește și: Despre pesticide și situația în R. Moldova – Ceconsum
Rezultatele studiului ridică mari îngrijorări cu privire la siguranța alimentară și potențialul impact asupra sănătății publice. Deși agricultorii justifică utilizarea pesticidelor pentru a proteja culturile și pentru a asigura securitatea alimentară, este vital să se ia măsuri pentru a minimiza utilizarea substanțelor chimice periculoase și pentru a îmbunătăți calitatea produselor agricole și a apei potabile.
Articol realizat de Elena Robu
„Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.