Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Republica Moldova vrea să importe pesticide din India. Ce pericole ar exista?
DE ȘTIUT

Republica Moldova vrea să importe pesticide din India. Ce pericole ar exista?

2 august 23 0 cometariu

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță într-un comunicat de presă că  ”a fost agreată inițierea și semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Republica Moldova și India în domeniul agriculturii, pentru dezvoltarea unui mecanism instituțional de cooperare”.

În context, suntem informați că ”vicepremierul moldovean Vladimir Bolea a exprimat interesul Republicii Moldova pentru a efectua exportul de uleiuri vegetale în India și pentru importul de îngrășăminte și pesticide din India”.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Acest din urmă mesaj care se referă la importul de îngrășăminte și pesticide din India ne-a atras atenția în mod prioritar. Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu” salută orice eforturi pe care le face Republica Moldova în domeniul asigurării consumatorilor moldoveni cu produse alimentare sigure pentru sănătate, dar în același timp trezește îngrijorare intenția autorităților de la Chișinău de a importa pesticide din India.

În primul rând, Republica Moldova având statut de țară candidată la UE (iar guvernanții de la Chișinău și-au dat un obiectiv ambițios de a pregăti R. Moldova pentru aderare în următorii 7 ani), ar trebui în primul rând să își axeze importurile din țările care au standarde ridicate de calitate și oferă produse alimentare sigure pentru populație. Or, India are cu totul alte reglementări decât Uniunea Europeană.

În al doilea rând, iarăși, în Uniunea Europeană se fac eforturi pentru a găsi soluții alternative la pesticidele cu riscuri pentru sănătatea umană, dar și pentru sănătatea mediului înconjurător, iar R. Moldova își exprimă interesul să importe pesticide din India.

Despre pesticidele din India

La începutul acestui an, un lot de orez sub marca Taureau Ailé a fost retras din magazinele din Franța pe motiv că ar putea conține un pesticid periculos pentru sănătate. Este vorba despre orez care a fost cultivat în India, unde au fost găsite urme de chlorpyriphos, o substanță activă din pesticide, interzisă în Uniunea Europeană începând cu anul 2020. Fătul și copiii sunt cei mai expuși riscului.

De asemenea, amintim despre situația gravă din anul 2020, când la nivelul Uniunii Europene a fost detectată o contaminare ridicată a mii de produse cu un pesticid interzis în Uniunea Europeană. Este vorba despre oxidul de etilenă. Reziduuri ale acestei substanțe active interzise a fost depistată în peste 250 de tone de semințe de susan provenite din India, iar lista produselor retrase din cauza conținutului acestor semințe a fost una impresionantă în multe țări din Uniunea Europeană.

Citește și: Pesticidele care ne pot îmbolnăvi de diabet, obezitate – autorizate în Republica Moldova – Ceconsum

Să mai dăm câteva cifre. Potrivit unei cercetări a Rețelei PAN (Pesticides Action Network International) , în fiecare an, în lume se înregistrează 385 de milioane de cazuri de otrăviri grave cauzate de pesticide, un număr care de altfel este în creștere. Printre cauze se numără consumul tot mai masiv, vânzarea de produse catalogate ca fiind extrem de periculoase și eșecul politicilor de reducere a utilizării lor la nivel internațional.

Așadar, ne întrebăm: Ce fel de pesticide din India vor să importe autoritățile din Republica Moldova? Cum să fim siguri că sănătatea noastră, a consumatorilor, nu va fi pusă în pericol?

Cum rămâne cu tendința europeană de a reduce cantitea de pesticide folosite în agricultură și cu ”marea publicitate” a autorităților din R. Moldova privind trecerea la agricultura BIO? De ce Moldova trebuie să importe pesticide tocmai din India? A fost realizat un studiu de impact al logisticii pentru așa un plan asupra mediului înconjurător? Ne referim în primul rând la consumul de combustibil pentru o asemenea logistică. Nu se consumă oare suficiente pesticide în Moldova la ziua de azi și se dorește o creștere a cantităților sau un schimb de furnizori?

Citește și: Pesticide interzise în UE, utilizate pe larg în Ucraina. Moldova este invadată de produse ucrainești – Ceconsum

O mulțime de întrebări care sunt omise totuși din comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii care, astfel, i-ar permite să afișeze o transparență față de consumatori referitor la acest subiect sensibil.

Tags: Moldova Pesticide substanta cancerigena
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group