Top căutări

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când nu ai timp să iei prânzul

Diferența dintre un iaurt autentic și unul ultraprocesat: Sfaturi cum să alegi un iaurt bun pentru sănătatea ta

Idei de snack-uri sănătoase

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o alimentație mai sănătoasă: Un exemplu pentru localitățile din Moldova

Petiție: Cerem afișarea originii cărnii în restaurante, în unități de alimentație (publice sau private)

DONAȚIE
CeconsumCeconsum
  • ACASĂ
  • ANCHETE
  • VIDEO
  • DE ȘTIUT
  • PETIȚII
  • DESPRE NOI
    • ACȚIUNILE NOASTRE
    • OFERTĂ DE PUBLICITATE
 Republica Moldova: O chemare la acțiune pentru promovarea siguranței alimentare
ACȚIUNILE NOASTRE DESPRE NOI

Republica Moldova: O chemare la acțiune pentru promovarea siguranței alimentare

7 iunie 23 0 cometariu

Ziua Mondială a Siguranței Alimentare subliniază nevoia de a educa o cultură a consumatorului responsabil în Republica Moldova

Editorial – Elena Robu, fondatoarea Asociației de consumatori ”Ce Consum Eu” și a platformei CE CONSUM EU

În Republica Moldova, Ziua Mondială a Siguranței Alimentare este un moment de reflecție și acțiune în vederea asigurării unui sistem alimentar sigur și sustenabil. De mai bine de un de la apariția platformei CE CONSUM EU constatăm, cu regret, o indiferență și ignoranță aproape totală din partea consumatorilor față de alimentele pe care le consumă și în consecință față de sănătatea lor proprie. Această constatare explică sănătatea precară a populației din Republica Moldova.

Susține Platforma CE CONSUM EU printr-o donație

Una dintre provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova este lipsa unei culturi a consumatorului responsabil în ceea ce privește siguranța alimentară. Mulți consumatori nu sunt suficient de informați cu privire la riscurile asociate alimentelor contaminate sau nesigure și subestimează importanța citirii etichetelor produselor alimentare și a regulilor de igienă și manipulare corectă a alimentelor în gospodării și restaurante. Această indiferență și ignoranță pot duce la răspândirea bolilor și la creșterea incidenței afecțiunilor legate de alimentație.

Formăm și educăm consumatorii din Republica Moldova

Iată de ce Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu” și platforma CE CONSUM EU și-a trasat ca obiectiv major formarea, educarea consumatorilor din Republica Moldova cu privire la siguranța alimentară, indiferent de vârstă. Evenimente precum Ziua Mondială a Siguranței Alimentare reprezintă o oportunitate de a sensibiliza populația cu privire la importanța asigurării unui sistem alimentar sigur și sănătos.

Citește și: Ai întrebări cu privire la produsele alimentare pe care le consumi ? Noi îți răspundem pe Forumul Platformei CE CONSUM EU – Ceconsum

Pe lângă educație, informare – acțiuni pe care le desfășoară Platforma CE CONSUM EU, este necesară și o implicare activă din partea guvernului, industriei alimentare și a consumatorilor pentru a promova siguranța alimentară. Guvernul ar trebui să implementeze reglementări stricte privind siguranța alimentară și să asigure un control riguros în lanțul alimentar pentru a reduce prezența alimentelor nesigure pe piață. Acest obiectiv trebuie să fie complementar securității alimentare (suficiența produselor alimentare de pe piață) promovat insistent de guvern, dar nu subordonat. De asemenea, este importantă promovarea agriculturii durabile și a practicilor ecologice pentru a reduce utilizarea pesticidelor și substanțelor chimice în producția alimentară.

Colaborarea între diferite părți interesate este esențială pentru a asigura succesul în îmbunătățirea siguranței alimentare în Republica Moldova. Guvernul, organizațiile non-guvernamentale, industria alimentară și consumatorii trebuie să conlucreze pentru a dezvolta programe și inițiative care să promoveze siguranța alimentară și să încurajeze o cultură a consumatorului responsabil.

Citește și: Platforma CE CONSUM EU nu face nici reclamă nici antireclamă unor produse alimentare (politica editorială) – Ceconsum

În concluzie, Ziua Mondială a Siguranței Alimentare ne amintește de importanța asigurării unui sistem alimentar sigur și sustenabil în Republica Moldova. Este timpul să acționăm și să schimbăm cultura consumatorului indiferent și ignorant într-o cultură a consumatorului responsabil și informat. Educația, reglementările stricte și colaborarea activă pot duce la o îmbunătățire semnificativă a siguranței alimentare în țara noastră, asigurând astfel sănătatea și bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova.

Suntem ceea ce mâncăm!

Fiți parte a platformei CE CONSUM EU. Abonați-vă gratuit la canalul nostru de Telegram, Facebook, Instagram, YouTube, pentru a nu pierde informații prețioase ce vizează sănătatea voastră și a copiilor voștri!

Materialele de platforma CE CONSUM EU pot fi preluate în limita a 200 de semne și o fotografie, cu indicarea obligatorie a sursei în titlu. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu trebuie atașat link-ul direct la articol, iar în cazul televiziunilor trebuie indicată sursa. Fotografiile, textele și imaginile video de pe acest site fac obiectul proprietății intelectuale a platformei CE CONSUM EU și sunt protejate de Legea 139 din 02-07-2010 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Pentru preluarea integrală a materialelor de platforma CE CONSUM EU scrieți-ne pe adresa de e-mail: [email protected].

Tags: asociatia de consumatori Ce Consum Eu consumatori drepturile consumatorilor Elena Robu Moldova Platforma CE CONSUM EU protectia consumatorilor
Articolul precedent
Articolul următor
Cel mai recent
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele când

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și unul

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru o

14 septembrie 23

Urmăriți-ne

Mai multe știri
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de gustări sănătoase pentru momentele

21 septembrie 23
ANCHETE

Diferența dintre un iaurt autentic și

20 septembrie 23
REȚETE SĂNĂTOASE

Idei de snack-uri sănătoase

18 septembrie 23
DE ȘTIUT

Proiectul alimentar teritorial din Franța pentru

14 septembrie 23

Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru

Devino parte a comunității ceconsum.eu

CeconsumCeconsum

Portal creat cu suportul
Ambasadei Franței în Republica Moldova

  • CONTACTE
  • Asociația de consumatori ”Ce Consum Eu”
  • Adresa: mun. Chișinău, R. Moldova
  • Email: [email protected]
logoAmb-République-de-Moldavie
Politica de Confidențialitate
Termeni și Condiții
CEconsumEU © 2022 - 2023 Developed by iForward Group