Platforma CE CONSUM EU continuă să educe elevi din Chișinău în privința siguranței alimentare
Prin intermediul lecțiilor online organizate de Platforma CE CONSUM EU, elevi din Chișinău au oportunitatea de a învăța într-un mod inovativ despre siguranța alimentară. Recent, o nouă lecție s-a desfășurat, avându-i ca participanți pe elevii clasei a 8-a “C” de la Liceul Teoretic “Spiru Haret” din Chișinău, împreună cu diriginta lor, Stela Chiselița, profesoară de biologie și științe. Lecția, care s-a desfășuart la disciplina de dezvoltare personală, s-a concentrat pe importanța citirii etichetelor produselor alimentare și a modului în care informațiile prezentate pot influența alegerile alimentare.
În timpul lecției, elevii au învățat cum să citească etichetele alimentare, cum să aleagă alimente în funcție de valoarea lor nutritivă și care este diferența dintre produsele preambalate și cele nepreambalate. Participanții au recunoscut că citesc ocazional etichetele și au afirmat că lecția i-a determinat să fie mai atenți în viitor la informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare.
Împărtășim aici câteva din impresiile elevilor, după lecția la care au participat:
Aș dori să se mai organizeze astfel de lecții pentru a ne învață ce fel de preparate putem găti pentru a avea o viață mai sănătoasă.
Apreciez timpul pe care ni l-au acordat organizatorii pentru a ne informa despre alimentația sănătoasă.
Lecția a fost captivantă și mi-a trezit mai mult interes la acest subiect.
Întrebați cum au înțeles sloganul ”Suntem ceea ce mâncăm” pe care îl promovează Platforma CE CONSUM EU, elevii au răspuns prin a preciza importanța alimentației asupra sănătății noastre. Iată câteva răspunsuri:
Sănătatea noastră depinde de ceea ce mâncăm astfel ca să fim sănătoși trebuie să avem și o alimentație sănătoasă.
Mâncarea influențează modul cum ne arătăm în viață și în societate (aparența noastră), cum gândim, cu ne comportăm (energia noastră).
Cred că acest slogan exprimă ideea că alimentația noastră are un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării noastre generale.
Orice produs pe care îl consumăm conține anumite substanțe care au consecințe asupra corpului nostru. Dacă produsul e natural și are vitamine acesta aduce beneficii. În caz contrar ar putea apărea efecte negative și boli. De aceea e important să știm ca sănătatea noastră depinde de alimentele pe care le consumam.
Ceea ce mâncăm ne afectează sănătatea și starea noastră. Alimentele pe care le consumăm ne furnizează substanțele nutritive necesare și influențează modul în care funcționăm și ne simțim în fiecare zi.
Ceea ce alegem să consumăm afectează în mod direct modul în care funcționează corpul nostru și starea noastră de bine fizică și mentală. O alimentație echilibrată și nutritivă ne poate oferi energia și nutrienții necesari pentru a ne menține sănătatea și vitalitatea. Pe de altă parte, obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la probleme de sănătate pe termen lung și pot influența negativ funcționarea organismului. Prin urmare, acordând atenție alegerilor noastre alimentare și adoptând un stil de viață sănătos, ne putem asigura că suntem în armonie cu corpul și mintea noastră.
Elena Robu, fondatoarea Platformei CE CONSUM EU, a exprimat satisfacția că lecția a fost utilă pentru elevi și că aceștia au învățat cum să facă alegeri adecvate în privința produselor alimentare prin citirea corectă a etichetelor.
Ea a subliniat importanța acestor informații pentru un stil de viață sănătos și echilibrat, evidențiind că prin astfel de lecții se învață elevii să ia decizii corecte în privința alimentației lor și, de asemenea, se educă și părinții în acest sens. ”Organizarea acestor lecții de către Platforma CE CONSUM EU contribuie la educația tinerilor în ceea ce privește alimentația sănătoasă și poate reprezenta o primă generație de copii educați în această direcție”, a explicat Elena Robu.
„Această acțiune și articol au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Platformei CE CONSUM EU și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”.