Sunt necesare eforturi globale cruciale pentru reducerea consumului de sare și salvarea a milioane de vieți
În Republica Moldova, un adult consumă 10,8 g de sare pe zi, adică dublu față de norma recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai înalt consum al sării este în rândul bărbaților – 11,5 g. Trebuie să știți că 2/3 din sarea pe care o consumăm zilnic se ascunde în alimente procesate. Este vorba despre aceeași pâine, chipsuri, mezeluri, pizza, sosuri și multe altele.
Un raport global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind reducerea aportului de sodiu, primul de acest fel, arată că obiectivul de reducere a aportului de sodiu cu 30% până în 2025 este departe de a fi atins.
Sodiul, un nutrient esențial, crește riscul de boli cardiovasculare, în special de accident vascular cerebral și deces prematur, atunci când este consumat în exces. Principala sursă de sodiu este sarea de masă (clorură de sodiu), dar și alte condimente, precum glutamatul de sodiu, conțin sodiu. Raportul arată că doar 5% dintre statele membre ale OMS au politici obligatorii și complete de reducere a sodiului, în timp ce în 73% dintre acestea aceste politici nu sunt pe deplin implementate.
Aplicarea acestor politici eficiente și relativ ieftine de reducere a sodiului ar putea, conform estimărilor, salva 7 milioane de vieți la nivel mondial până în 2030. Aceste măsuri sunt esențiale pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă de reducere a deceselor cauzate de bolile netransmisibile. Totuși, în prezent, doar nouă țări (Arabia Saudită, Brazilia, Chile, Spania, Lituania, Malaezia, Mexic, Republica Cehă și Uruguay) au un set complet de politici recomandate pentru reducerea aportului de sodiu.
Populația, expusă la riscuri de infarct, accidente vasculare cerebrale
„O alimentație dezechilibrată este una dintre principalele cauze ale decesului și bolii la nivel mondial, iar consumul excesiv de sodiu este unul dintre principalii vinovați,” a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Acest raport arată că majoritatea țărilor nu au adoptat încă politici obligatorii de reducere a sodiului, expunându-și populația la riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. OMS solicită tuturor țărilor să implementeze «cele mai bune alegeri» pentru reducerea consumului de sodiu și producătorilor să aplice datele de referință ale OMS privind conținutul de sodiu al alimentelor.”
Citește și: Sarea: Prieten și dușman al sănătății noastre – Ceconsum
Pentru a reduce consumul de sodiu la nivel global, este necesară adoptarea de politici obligatorii și implementarea următoarelor patru intervenții care contribuie semnificativ la prevenirea bolilor netransmisibile și constituie „cele mai bune alegeri” ale OMS în acest domeniu:
- Reformularea alimentelor pentru a conține mai puțină sare și stabilirea de obiective pentru cantitatea de sodiu conținută în alimente și mese;
- Stabilirea de politici publice de aprovizionare alimentară pentru a limita alimentele bogate în sare sau sodiu în instituțiile publice, precum spitale și școli, la locurile de muncă și în instituțiile de îngrijire pe termen lung;
- Introducerea unui etichetaj pe partea frontală a ambalajului care să ajute consumatorii să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu;
- Promovarea comunicării pentru schimbarea comportamentului și campanii media pentru reducerea consumului de sare și sodiu.
- Țările sunt invitate să stabilească obiective de conținut de sodiu pentru alimentele procesate în conformitate cu datele globale de referință ale OMS și să le respecte prin intermediul acestor politici.
Politicile obligatorii de reducere a sodiului sunt mai eficiente deoarece asigură o acoperire mai largă și protejează împotriva intereselor comerciale, punând în același timp pe picior de egalitate producătorii de produse alimentare. În cadrul acestui raport, OMS a elaborat o hartă a rezultatelor pe țări pentru sodiu (în engleză) în funcție de tipul și numărul de politici de reducere a consumului de sodiu implementate.
Citește și: Când sarea devine un pericol pentru sănătate: Hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale – Ceconsum
Impactul consumului excesiv de sare
„Există măsuri dovedite pe care guvernele le pot implementa și inovații majore precum sarea cu conținut redus de sodiu. Trebuie să acționăm fără întârziere, altfel tot mai multe persoane vor suferi de infarcturi și accidente vasculare cerebrale debilitante sau mortale, dar evitabile”, a declarat Dr. Tom Frieden, președinte și director general al Resolve to Save Lives, o organizație non-profit care colaborează cu țările pentru a preveni 100 de milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare în 30 de ani.
Consumul mediu mondial de sare este estimat la 10,8 grame pe zi, adică mai mult decât dublul recomandării OMS de mai puțin de 5 grame de sare pe zi (o linguriță). Consumul excesiv de sare reprezintă principalul factor de risc de deces legat de alimentație și nutriție. Tot mai multe dovezi atestă legăturile dintre un aport ridicat de sodiu și un risc crescut de alte probleme de sănătate precum cancerul gastric, obezitatea, osteoporoza și bolile renale.
OMS solicită statelor membre să implementeze rapid politici de reducere a aportului de sodiu și să atenueze efectele nocive ale consumului excesiv de sare. De asemenea, OMS solicită producătorilor de produse alimentare să stabilească obiective ambițioase de reducere a sodiului în produsele lor.
Suntem ceea ce mâncăm!